onsdag 6 maj 2015

Ulrike och freden

Det är i dagarna sjuttio år sedan andra världskriget tog slut. Ingrid Carlberg skriver en lång, läsvärd artikel om detta i Dagens Nyheter idag. Själv kommer jag att tänka på två väldigt läsvärda böcker, som skildrar dels kriget och dels freden ur en tysk flickas ögon. Ulrike och kriget samt Ulrike och freden läste jag som tonåring och de var mycket gripande. Vibeke Olsson är författaren.
Innan jag läste dessa båda böcker hade jag läst en hel del skildringar om andra världskriget. Dessa var, som till exempel Anne Franks dagbok, skrivna ur andra synvinklar. Det nya för mig då, var att få läsa om hur en helt vanlig tysk flicka kunde ha haft det under kriget och senare efter freden. Det blev faktiskt en ögonöppnare för mitt tonåriga jag. Saker och ting är inte bara svart eller vitt, ont eller gott. Det finns även andra faktorer att väga in, insåg jag. Jag lärde mig också att fred inte bara betyder att allting blir bra helt automatiskt. För Ulrike blev det en tung kamp för att överleva.

Ulrike och kriget var Vibekes debutbok, som hon skrev som sjuttonåring. Ulrike och freden kom ett år senare. Detta är böcker jag fortfarande kan rekommendera och det är roligt att de numera finns som eböcker. De är viktiga att läsa, särskilt nu då vi tänker på krigsslutet och freden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...