måndag 25 maj 2015

Towel Day 2015

Ännu en Towel Day, men ingen epubversion på svenska av Douglas Adams fantastiska trilogi i fem delar inom synhåll! Skandal!

Vad snackar jag om nu då?Den brittiske författaren Douglas Adams skrev en trilogi i fem delar, som tidigt uppnådde kultstatus. Det är en mycket knasig serie böcker om jordinnevånaren Arthur Dent, som råkar ut för att man helt plötsligt ska bygga en stor genomfartsled på platsen där han bor. Hans hus måste rivas. Det visar sig att inte bara den lokala kommunen har dessa planer. Även Vogonerna har bestämt sig för att bygga en genomfartsled - en intergalaktisk sådan - och den skall dras precis där jorden befinner sig i universum. Det betyder med andra ord att de är på väg med en flotta för att spränga hela jorden. Arthur slår i denna situation följe med Ford Prefect, som är expert på att lifta genom galaxen. Han håller för övrigt på att sammanställa en komplett guide för de som vill lifta i galaxen. Det blir en galaktisk resa som Arthur Dent sent skall glömma - och detsamma gäller för läsaren.

De fem delarna i trilogin heter Liftarens guide till galaxen, Restaurangen vid slutet av universum, Livet, universum och allting, Ajöss och tack för fisken och I stort sett menlös.

Tyvärr finns inte detta otroliga verk på svenska i epub-format. Det är verkligen mycket allvarligt och jag hoppas att det finns något svenskt förlag som snarast tar sig an uppgiften med största noggrannhet. Däremot kan man läsa alla fem delarna samlade i The Ultimate Hitchhiker's Guide to the Galaxy på engelska i epubformat. Det är, oavsett språk, en helt galet rolig och knasig serie böcker, som jag varmt kan rekommendera. Och ni vet väl, att det är här man kan få veta svaret på den yttersta frågan om meningen med livet, universum och allting. ;-)


Douglas Adams. Bild via Wikipedia.

Varifrån kommer då detta med handdukar och Towel Day? Jo, det är en minnesdag, som firas till Douglas Adams ära. Om man vill vara med och fira, bär man hela denna dag med sig en handduk vart man än går. Handduken är en mycket viktig symbol, eftersom den fyller många väsentliga funktioner för den som liftar sig runt i galaxen, vilket tydligt framkommer i böckerna.

"En handduk, står det, är utan all konkurrens det mest användbara föremål den interstelläre liftaren kan ha med sig. Å ena sidan har den stort praktiskt värde - man kan svepa den om sig när man reser över Jaglan Betas kalla månar, man kan ha den under sig när man ligger i marmorsanden i Santraginus V:s soldränkta stränder och inandas de mättade ångorna från havet, man kan dra den över sig när man sover en natt under de röda stjärnor som lyser så starkt över Kakrafoons ökenland, använda den som segel på en liten flotte nedför den väldiga, långsamma floden Moth, doppa den i vatten och använda den som tillhygge i slagsmål, svepa den runt huvudet för att skydda sig mot giftiga gaser eller mot en blick från den Dreglande Dånfinken på Traal (ett osannolikt enfaldigt djur; det tror nämligen att om du inte kan se det, kan inte det se dig - ett verkligt dumt djur alltså, men mycket mycket glupskt), man kan vinka med sin handduk som nödsignal och slutligen torka sig med den om den fortfarande är tillräckligt ren."

Happy Towel Day!
PS Faktum är att det finns en sjätte del i trilogin om Arthur Dent. Douglas Adams hade planerat att skriva just en sådan, men dessvärre dog han innan han hann genomföra detta. I stället fick Eoin Colfer uppdraget, eftersom han är en humoristisk författare. Del sex (av tre!) heter Och en grej till. Inte heller den finns som ebok på svenska, men däremot på engelska med titeln And Another Thing. DS

6 kommentarer:

 1. Ska bli kul att se hur många som har handdukar med sig i dag :)

  Den där Och en grej till önskar jag nästan att jag inte hade läst. Den är nästan lika usel som filmatiseringen av Liftaren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå! Var det så illa med del sex? Har inte läst den själv ... än. Men det låter som att jag inte ska lägga krut på den. Ja, det blir kul att se om det syns några handdukar idag. :-)

   Radera
 2. Synd att den inte finns som e-bok. Jag har en pocketutgåva med alla böcker i serien. Det är nog den tjockaste bok jag äger. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var den utgåvan jag också läste. ;-) Nu finns inte ens den kvar längre. Hoppas den kommer som ebok. Sådana "tjockisar" passar ju riktigt bra i det formatet. ;-)

   Radera
 3. Jag hade en handduk över axeln på jobbet. En kollega undrade om jag tagit en snabbdusch �� Jag var faktiskt lite förvånad att ingen verkade veta vad det var, fast de jag förklarade för naturligtvis kände till Douglas Adams.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Coolt gjort av dig! Själv fegade jag lite ... men jag bär ju uniform i jobbet, så jag vet inte om det funkat så bra. Jag misstänker faktiskt att det är som du erfor, att ganska få känner till Towel Day men desto fler vet vem Douglas Adams är.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...