fredag 1 maj 2015

Rent-A-Claus

Vi befinner oss just nu tidsmässigt långt från jul. Och tur är väl det, för läser man Johan Rings novell Rent-A-Claus kan man verkligen bli lite fundersam kring högtidens centralgestalt - jultomten.


Omslagsdesign: Jessicaecovers.

Henrik, en medelålders man med fru och två barn, står inför att planera julfirandet med sin familj. Att han själv skulle "gå ut och köpa en tidning" på julafton känns fel, eftersom äldste sonen hunnit bli sju år och därmed skeptisk till vem tomten egentligen är och om han verkligen finns.

Parallellt med dessa nutida händelser får man också ta del av Henriks egna traumatiska barndomsupplevelser av tomten. Han hade då regelrätt tomtefobi, vilket hans storebror på syskons vis var snabb att spä på genom att berätta om Skumtomten. Denne figur var den vanliga jultomtens raka motsats och man kunde inte avgöra vem som var vem förrän det var för sent.

När möjligheten att hyra en tomte från ett företag dyker upp, ser Henrik det som en chans att ge sina barn en julupplevelse utöver det vanliga. Och det blir verkligen en jul de sent ska glömma!

Redan omslagsbilden till Rent-A-Claus ger mig ruggiga rysningar. När jag sedan läser Johans välskrivna berättelse vaggas jag inledningsvis in i mysiga julförberedelser. Allting verkar vara frid och fröjd, för att plötsligt, när man tror att allt är som det ska, ta en riktigt ruggig vändning. Flämtande av fasa lämnas man att undra hur det gick för Henrik och hans stackars familj.

Johan Ring är en ny bekantskap för mig. Jag gillar hans språkliga förmåga och berättarteknik. Gillar du skräck kan detta vara en utmärkt novell för dig. Eftersom jag trots allt är lite "harig" när det gäller denna genre, tycker jag att en novell är en alldeles lagom portion för mig. För den som däremot vill ha mer, kan jag berätta att Johan i dagarna kommit med en hel skräckroman. Den heter Fyra minuter och verkar ohyggligt skrämmande. Se bara på den här boktrailern.I beskrivningarna av denna roman sägs Johan vara Sveriges svar på Stephen King! Men det tänker jag låta de riktiga skräckentusiasterna avgöra, för jag vågar inte ge mig på Fyra minuter.
PS Glöm inte att man kan göra trevliga läsfynd, i såväl novellform som romanform, på Fantastikportalen - en intressant sida för dig som gillar skräck, fantasy och science fiction. DS 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...