torsdag 7 maj 2015

Öppnas i händelse av min död

Tre kvinnor, vars liv hittills inte har haft något större samröre med varandra, får plötsligt mer gemensamt än de någonsin kunde ana och på ett sätt som de knappast kunde tro. Öppnas i händelse av min död är skriven av Liane Moriarity och översatt till svenska av Eva Johansson.


Omslag: Jojo Form AB.

Cecilia hittar ett mystiskt brev i en bortglömd och anonym låda på vinden. Brevet visar sig vara till henne, att öppna i händelse av makens död. Då hon konfronterar (den ännu levande och fullt friska) maken försöker han först ignorera betydelsen av det. Senare förstår dock Cecilia att det innehåller något kontroversiellt. Ska hon öppna det eller ej?

Tess får veta att hennes make blivit förälskad i hennes egen kusin - en kvinna hon genom hela livet dessutom betraktat som sin bästa vän. Tess flyr till sin barndomsstad Sidney tillsammans med sonen för att tänka igenom sitt liv och försöka finna en lösning på problemet.

Rachel är en äldre kvinna, som fortsätter att arbeta även efter pensionen. Hennes dotter blev mördad för över trettio år sedan och mördaren stod aldrig att finna. Hela hennes fortsatta liv har präglats av denna händelse. Först då hon fick ett barnbarn började allting kännas något bättre. Nu har hon dock precis fått veta att sonen, svärdottern (som hon har svårt att fördra) och lilla barnbarnet ska flytta till New York. Livet rasar nästan samman igen för Rachel.

Pö om pö rullas berättelsen upp och visar att dessa tre kvinnor har mer gemensamt än vad de någonsin trott. Hemligheter blottas och såväl kvinnorna som läsaren själv ställs inför dilemman, som verkligen inte bara har en enkel lösning. Jag började fundera på hur jag själv skulle reagerat eller gjort i olika sammanhang.

Jag blev alldeles uppslukad av denna berättelse. Det är verkligen en riktig höjdare, som fängslar och är mycket svår att lägga ifrån sig. Jag kan varmt rekommendera Öppnas i händelse av min död!


5 kommentarer:

 1. Ska definitivt läsa denna :) köar på den i biblioteket.

  SvaraRadera
 2. Den här boken är jag riktigt nyfiken på :)

  SvaraRadera
 3. Det är verkligen en fängslande bok. Svår att berätta om utan att avslöja för mycket. På samma gång vill man gärna prata om innehållet, eftersom den innehåller sådana dilemman. "Hur skulle jag gjort i den situationen? Hur skulle du gjort?"

  SvaraRadera
 4. Jag gillade verkligen den, kul att du också gjorde det! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var den spännande, fängslande och gripande på samma gång! Och vilka dilemman! Hur hade man själv tyckt och tänkt om man varit i dessa kvinnors kläder? :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...