måndag 18 maj 2015

Mördaren ljuger inte ensam

Äntligen blev det av ... och jag kan verkligen inte förstå att jag väntade så länge! Men den som spar han har, skulle man väl kunna säga. Det jag tänker på är att jag nu för första gången har läst en bok skriven av Maria Lang. Mördaren ljuger inte ensam, Marias debut från 1949, gav förstås mersmak. Jag kommer helt klart att återvända till hennes fina deckare.


Illustration: Lucy Davey.
Omslag: Studio E

Mördaren ljuger inte ensam är väl så perfekt en pusseldeckare bara kan bli; ett gäng människor samlade på en ö mitt i en sjö och en av dem blir funnen mördad. Ingen kan ta sig till eller från ön hur som helst. Telefon finns inte att tillgå. När sedan fler personer dör, tätnar mystiken.

Huvudpersonen, den unga Puck Ekstedt, och hennes kärlek Einar Bure är tydligt och klart inte inblandade. Men det är genom Pucks ögon läsaren får ta del av händelserna. Hon har tänkt tillbringa några rofyllda sommarveckor tillsammans med vänner på denna ö, där en bekant har en sportstuga. Redan inom ett par dagar snubblar dock Puck över ett lik och lugnet förbyts mot allmän oro och funderingar kring mordet. Einars vän, polisen Christer Wijk, hämtas till platsen eftersom den lokala polisen, med all rätt, inledningsvis tror att Puck sett i syne. De tre bildar en deckartrio och efter en del villovägar lyckas de komma sanningen på spåren.

Mördaren ljuger inte ensam är en deckare helt i min smak! Pusseldeckare är vad jag gillar. Tidsepoken gör även den sitt till. Jag tycker väldigt mycket om Marias berättarstil och ser fram emot att få läsa mer om Puck och hennes vänner. Så kul att flera av titlarna finns som eböcker! Nu när jag läst boken, kan det vara dags att se filmen också, tänker jag.

Jag har funderat på att det skulle vara roligt om alla Marias böcker sammanställdes i en samlingsebok, så som Jan Mårtensons Homanböcker blivit samlade i samlingseboken Homan hittills. Formatet epub är ju ypperligt för denna typ av samlingsvolymer; det blir en omfattande bok, men den blir vare sig tung eller otymplig. Homan hittills kostar förstås en del, men om man slår ut det på de fyrtiofem titlar som ingår, stannar prislappen på sympatiska 20-25 kr per titel (beroende på var man handlar). Om det kom ut en "samlingsLang", skulle jag köpa den direkt! Hoppas den som innehar rättigheterna ser detta och fastnar för idén. ;-)

Förresten, vet ni att Maria ger livstecken ifrån sig ännu? Hon har ett mycket trevligt Twitter-konto, som är väl värt att följa. Du som har Twitter, finner henne på @DagmarMariaLang.


4 kommentarer:

 1. Jag läste också min första Maria Lang i år, och det var precis den här boken. Jag gillade också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra! Då blir det kanske fler Maria Lang även för dig framöver? :-)

   Radera
 2. Har inte läst något av Lang ska genast kolla Twitter
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Gillar du pusseldeckare, så är detta ett utmärkt val. Hoppas du kommer att gilla både hennes Twitter och hennes böcker. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...