söndag 31 maj 2015

Hönan som drömde om att flyga

Lilla hönan Knopp lever ett erbarmligt liv. Som värphöna förväntas hon lägga ägg dagligen, men dessa plockas ifrån henne. Det enda hon har är en futtig tillvaro instängd i en bur bredvid andra värphönor. Men Knopp har sina drömmar och sitt hopp om en bättre tillvaro. Den sydkoreanska författarinnan Sun-Mi Hwang har skrivit berättelsen om Knopp, Hönan som drömde om att flyga. Ninni Holmqvist har översatt till svenska. Nomoco har försett berättelsen med väldigt fina illustrationer.


Illustration: Nomoco
Omslagsdesign: Brianna Harden, Jens Öhrström


Knopp har från början inte ens ett eget namn. Om hon sträcker på halsen i sin bur kan hon se ut på gårdsplanen. Där finns allt möjligt lockande och vackert. Hon ger sig själv namnet Knopp, eftersom knopparna på träden är hoppingivande. Knopp drömmer om att få behålla ett enda ägg för sig själv och se det kläckas. Hon vill ta hand om och uppfostra en egen liten kyckling, precis som den frigående hönan ute på gården.

Sorgen över sin tillvaro gör att Knopp får svårt att äta. Ju svagare hon blir desto mer omöjligt blir det för henne att lägga ägg. Till slut svimmar hon av hunger och sorg. Då tar bondens fru ut Knopp och slänger den, som hon tror, döda hönan i "dödens grop". Men Knopp är faktiskt inte död. Det upptäcker alla hönornas värsta fiende, nämligen vesslan. Hon ligger på lur för att ta den försvagade lilla hönan. Som tur är blir Knopp räddad av en snäll gräsand. Hon är visserligen fri, men livet i frihet är kanske inte fullt så enkelt som hon föreställt sig. Hur ska hon klara sig ute i en hård värld? Kommer hon någonsin att få ett eget ägg att ta hand om, värma och se kläckas?

Hönan som drömde om att flyga är en mycket tänkvärd, vacker och gripande liten berättelse. Den innehåller såväl sorg som glädje, hopp och förtvivlan. Det är en lättläst ebok, som rymmer en hel del att fundera över, och jag kan varmt rekommendera den.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...