måndag 11 maj 2015

Goda tider för eböckerna!

På senare tid har det kommit glädjande och positiva rapporter om eboken. Även en lite mörkare nyhet angående eboken och integriteten har diskuterats på sistone.
Ni har säkert redan sett rubrikerna. Jag vill ändå gärna uppmärksamma att Stockholms stadsbibliotek lånade ut sin miljonte ebok i slutet av april. Det var ungdomsboken En ö i havet, skriven av Annika Thor, som blev den jubilerande titeln. Det är riktigt roligt att just en lite äldre titel dels finns som ebok och dels faktiskt finner sin publik fortfarande. Stockholms stadsbibliotek har lånat ut eböcker sedan 2001. Läs mer om detta här.

Försäljningen av eböcker ökar, rapporterar Bonnier Digital. Nyheten är förvisso från januari, men det är ändå mycket glädjande. Mer om ebokboomen finner du här.

Integriteten då man läser eböcker har varit på tapeten. Försäljare och förlag skulle helt enkelt kunna registrera dina läsmönster via eboken, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Elib har gjort ett mycket bra förtydligande. Läs Elibs förklaring, om du känner dig orolig över integriteten. I sammanhanget skulle jag vilja påpeka att är man orolig över detta, bör man även oroa sig minst lika mycket - om inte mer! - över hur sociala medier med Facebook i spetsen övervakar och registrerar oss. Tala om integritetskränkning där!

EU har uppenbarligen äntligen insett vad de bör göra avseende momsen på eböcker. Nu, efter att en massa pengar, tid och resurser slösats bort på åtalet mot Frankrike, Luxemburg, Malta och Italien för deras självsvåldiga beteende med momsen, har EU förstått att de faktiskt behöver se över momsreglerna för eböcker. Frustrerande att det ska behöva ta sådan tid för något som man kan anse som självklart. Men ju större elefanter, desto trögare är det väl att "få fart på benen". Läs mer hos The Digital Reader.

En positiv ebokrelaterad upplevelse fick jag häromdagen, då en kollega berättade att hon nyss köpt sin andra läsplatta. "Det är ditt fel!" sa hon med glimten i ögat till mig. Yes! tänkte jag, min mission har lyckats!

Som avslutning måste jag bara uppmana till läsning av en rar liten "saga", skriven av bokbloggaren Jo från Skottland och publicerad på hennes blogg Drifting Pages.


Bild via Drifting Pages.

Jo's berättelse visar genom roliga lånade bilder och egen text att det både finns plats för, och behov av, alla format i bokvärlden.


2 kommentarer:

  1. Jag har också "omvänt" en väninna som aldrig trodde att hon skulle läsa på platta men som nu har köpt en. Hehe, älskar när sånt händer :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättebra! Och kul att höra! Vi blir fler och fler som jobbar på i det lilla för att missionera om ebokens fördelar! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...