fredag 29 maj 2015

Framtidsbiblioteket

I Norge har man många spännande litterära projekt på gång just nu. Kronprinsessans Litteraturtog har varit ute och kört, Norsk Litteraturfestival pågår för fullt i Lillehammer och dessutom har den kanadensiska författarinnan Margaret Atwood varit på besök.


Fotograf: Henning Gulli. Bild via NRK.

Anledningen till Margarets besök var verkligen annorlunda. Hon har nämligen skrivit ett alldeles nytt bokmanus, som ingår i ett mycket speciellt projekt. Det är högst sannolikt att ingen av oss, som just nu läser denna text, kommer att få läsa Margarets bok. Den ska nämligen inte tryckas förrän om 99 år. Boken har titeln Scribbler Moon, men det är också det enda som är känt om den. Innehåll och handling behåller Margaret för sig själv.

Detta manus är det första, som kommer att ingå i Framtidsbiblioteket. Under de närmaste etthundra åren kommer varje år en ny författare att bjudas in till att skriva ett nytt hemligt manus. Dessa förvaras för att sedan tryckas på papper gjort av granar, som just nu är alldeles nyplanterade strax utanför Oslo. År 2114 har träden växt sig tillräckligt stora för att kunna avverkas och användas till böckerna som planeras att ingå i Framtidsbiblioteket.

Den skotska konstnären Katie Paterson står för idén till projektet, som under årens lopp kommer att hanteras av Stiftelsen Framtidsbiblioteket. Tanken är att detta ska bli en gåva till de framtida generationerna. En superspännande idé, tycker jag! :-)

Vill du läsa mer? NRK har skrivit om projektet, och du finner artiklarna här och här. Där finns fina bilder och en film från Margarets besök samt mer information om projektet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...