måndag 4 maj 2015

Äldre litteratur - nya läsupplevelser

Äldre litteratur kan ge lika fina läsupplevelser som nyskriven - det vet ni väl?! Har man inte läst en titel, oavsett utgivningsår, är den ju som ny för en. Jag tycker om att varva nyskrivna eböcker med gamla pärlor. På senare tid har jag läst några väldigt bra gamla böcker. En del av dem med kända författare och andra skrivna av för mig okända dito.


Fotograf: latteda.

Den digitala tekniken ger jättefina möjligheter för förlag att ge ut äldre titlar, som inte längre trycks om. "Utmärkt urval", som jag skrivit om tidigare, är ett utmärkt (!) exempel på detta. På detta sätt får vi läsare åter tillgång till äldre litteratur på ett mycket behändigt vis. Man finner också många fina svenska klassiker hos Litteraturbanken. Där är de dessutom gratis. Hos Project Gutenberg hittar du klassiker på engelska, tyska, franska, italienska och portugisiska. Även dessa är kostnadsfria.

Emellanåt känner sig dock även denna inbitna eboknörd tvungen att botanisera i pappersböckernas guldgruva, nämligen Bokbörsen. Mitt senaste fynd gjorde jag hos Wilkmans Antikvariat, vars snabba service och låga fraktavgift, gett mig möjligheten att få läsa Kejsarinnan.
Då man gjort dylika pappersbokfynd, är det väldigt bra för en stackars eboknörd att det finns en tydlig och informativ "helpdesk" för pappersböcker. ;-)
PS Tack till signaturen Retap, som bidrog med en välskriven recension av 101 historiska hjältar igår. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...