torsdag 30 april 2015

Stalins kossor

Bokcirkeln "träffades" igen igår kväll. Denna gång var vi ännu en medlem rikare; Emmelie ville vara med och diskutera Stalins kossor tillsammans med Västmanländskan, Milla, Boktokig och mig. Det är Sofi Oksanen som skrivit boken. Den har inte kommit ut som ebok i Sverige, men väl i Danmark under titeln Stalins køer. Birgita Bonde Hansen har översatt den till danska och Janina Orlov till svenska.


Omslag: okänt.

Boken är inte självbiografisk, men Sofi har säkert hämtat en del ur sin egen erfarenhet. Hon har själv estniskt ursprung och hon har lidit av ätstörningar, precis som bokens huvudperson. Berättelsen växlar mellan dåtid och nutid. Man får lära känna tre generationer kvinnor. Mormor, som bor kvar i Estland, modern som flyttar med en finsk man till hans hemland och dottern som växer upp i Finland.

Berättarjaget präglas av att hon måste gömma sitt estniska ursprung under sin uppväxt. Osäkerhet leder till ätstörningar och dessa har kanske sin källa i kraven på "hur man ska vara" och att man ska gömma undan en del av sin bakgrund hela tiden. De dåtida skildringarna ger en liten bild av hur det kunde vara att leva i ett Estland som styrdes av Sovjetunionen och varför man valde att ge sig av därifrån.

Detta skulle kunna vara en riktigt intressant bok, särskilt de delar som handlar om Estland. Dessvärre tyckte jag att boken var rörig och oengagerande. Detta var jag inte ensam om visade det sig. Inte någon av oss i bokcirkeln tyckte särskilt bra om den. Sofi har skrivit en del saker som irriterade mig. Säkert var det gjort så för att provocera. Men det (tillsammans med det faktum att jag inte blir engagerad) ledde i mitt fall bara till att jag till sist valde att avbryta läsningen av boken. Dessutom var det så att skildringarna av ätstörningen blev för detaljerade och förekom så mycket att det blev tjatigt. Några av oss i cirkeln tyckte att det bästa hade varit att skildra ätstörningar i en bok och livet för esterna i en annan. Förutom det hade det varit bra med en lite mindre rörig berättarteknik.

Några i cirkeln har erfarenhet av andra böcker skrivna av Sofi Oksanen. De tycker att de böckerna är bättre än Stalins kossor. Summan av kardemumman är att ska ni läsa något av Sofi Oksanen, bör ni kanske välja en annan av hennes titlar i första hand. Jag kommer dock inte att fördjupa mig i Sofis författarskap.2 kommentarer:

  1. Vet du ? jag läste inte klart sparade sista 50 sidorna kändes bra trots allt bra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då var jag inte ensam om att inte läsa klart. ;-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...