onsdag 8 april 2015

Ordböcker i Kobo Aura H2O

Jag fick en intressant fråga angående ordböckerna i Kobo Aura H2O. Då slog det mig att jag egentligen inte tittat närmare på hur det fungerar med detta eminenta hjälpmedel. Självklart har jag använt den engelska ordboken då jag läst eböcker på engelska och det är inga problem att använda den. Men jag har helt enkelt bara använt mig av den utan att tänka närmare på det - den har ju varit installerad redan från början och klar för användning. Men hur ser det ut om man vill använda en annan ordbok, till exempel en på tyska som efterfrågades i detta fall? Här ska ni få se. Klicka på bilderna så syns det bättre vad det står på skärmen.
När man går in i "settings" i menyn och därefter trycker på "language", får man fram möjligheten att dels ställa in språket för själva plattan och dels välja vilken eller vilka ordböcker man vill aktivera.
Den engelska är som sagt redan installerad tillsammans med några som översätter från ett antal större språk till engelska. Men nu var det den tyska ordboken, som var intressant. Alltså trycker jag på plustecknet på raden för denna ordbok, så att även den blir förbockad, och sedan på "save".
Nu gäller det att plattan har tillgång till ett wifi-nätverk så att den kan ladda ner och installera den valda ordboken. Denna procedur går snabbt och problemfritt. Sedan är det bara att sätta igång att läsa en ebok på tyska ... om man nu hade kunnat det språket, vill säga ;-) ...
... och när man kommer till ett ord att slå upp sätter man fingret lite lätt på detta, varpå en ruta med ordförklaringar visar sig på skärmen.
Denna ruta kan man bläddra i genom att svepa med fingret från höger till vänster. Då får man fram ytterligare förklaringar, om ordet har fler än en, samt till sist också vilken ordbok som används.
I detta fall handlar det om den tyska ordboken Duden. Skulle man nu få för sig att man exempelvis vill ha det tyska ordet översatt till engelska så är det bara att trycka på ordet Deutsch (som har en nedåtriktad pil intill) i nedre högra hörnet av ordbokrutan ...
... och vips visar sig de övriga installerade ordböckerna varpå man kan välja den man söker. Omgående växlar ordbokrutan till det man valt och man kan läsa förklaringen. Även här anges såklart vilken ordbok som används.
Skulle det vara så att något av de förklarande orden i ordbokrutan är svårt att förstå, så finns det en lösning på det med. Tryck bara lätt på det aktuella ordet i rutan så öppnar sig ett stort fönster med en mer omfattande förklaring.
I det här fallet tryckte jag på "genügend". Finner jag här i denna förklaring ytterligare ord som jag inte förstår är det bara att trycka också på detta.
Och så kan jag hålla på ... Med hjälp av den lilla "böjda" pilen kommer jag tillbaka till det ord där jag tidigare befann mig i ordboken. Om jag vill, kan jag även i denna stora ruta byta till en annan ordbok genom att trycka på "Deutsch". Då syns om igen de ordböcker jag har installerat och det är bara att välja en annan. Längst ner i högra hörnet av rutan finns för övrigt en genväg till den sida där man väljer och aktiverar ordböcker.

Att installera och använda ordböckerna i Kobo Aura H2O är således väldigt enkelt. Detsamma gäller även för övriga Kobo-plattor. Detta hjälpmedel gör att det är hur behändigt som helst att läsa en ebok på ett främmande språk - en av alla fördelar med att läsa eböcker! ;-)


2 kommentarer:

  1. Det låter ju onekligen väldigt smidigt. När jag läser pappersböcker brukar jag låta bli att slå upp ord eftersom jag bara kommer av mig, men med e-böcker borde det fungera lättare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar alldeles utmärkt. Snabbt och lätt kollar du ordet och kan sedan läsa vidare. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...