söndag 5 april 2015

Minns mina tankar

Påskdagen betyder att det är tredje dagen för Påskenovellen. Denna dag vill jag ägna åt en novell, skriven av Lupina Ojala. Minns mina tankar är en berättelse som Lupina fann inspiration till då hon läste Kallocain. Inte bara novellen utan också ett alldeles särskilt konstprojekt - Kallocain 2015 - föddes då.


Omslag: cinna form & produktion.

När vi träffar berättelsens huvudperson första gången har hon genomlevt traumatiska händelser. På grund av detta har hon mist talförmågan och tilliten till andra människor. Hon har dock fått förtroende för en professor på den forskningsstation där hon befinner sig. Han uppmanar henne att skriva ner sina upplevelser.

Kvinnan ser tillbaka på sin uppväxt och sitt liv på en plats ljusår från den där hon nu bor. Många, många år har gått sedan dess, eftersom hon också tillbringat en stor del av sitt liv i kryosömn. Den tragiska levnadshistoria som avslöjas visar sig innehålla en barn- och ungdomstid i fångenskap. Kvinnan är nämligen född med en annorlunda egenskap, som gör att hon kan läsa andra människors tankar. Hon, och andra med denna förmåga, kallas telepater, och ses som ett hot av övriga människor. Ja, det betraktas till och med som ett brott att ha denna egenskap. Därför lever telepaterna inspärrade, isolerade och övervakade. De måste också genomgå experiment och försök.

Kvinnan får i hemlighet kontakt med en annan telepat. Hon blir förälskad och när han föreslår en rymning är hon självklart med på noterna. Livet tillsammans med mannen utanför fångenskapen på forskningsstationen blir dock inte riktigt vad hon väntat sig. När de båda får ett erbjudande om en hemlig transport till en bättre värld för sådana som de, tar de chansen. Dessvärre händer saker som blottar den ohyggliga sanningen och totalt smular sönder kvinnans tillit till människor.

En hemlighet i öknen dold är den första novell jag läst från Lupina Ojalas penna. Jag föll då direkt för hennes trevliga och underhållande sätt att skriva. Minns mina tankar är välskriven underhållning, men framförallt är det en mycket tänkvärd berättelse. Jag får en verklig tankeställare om hur vi människor behandlar varandra. Genom denna gripande novell väcks funderingar på mänskliga rättigheter till liv. Jag tycker att Lupina har åstadkommit en väldigt viktig novell och den skulle mycket väl kunna användas som grund i samtal om allas lika värde på till exempel gymnasiet.PS Lupina har skrivit fler läsvärda noveller. Mina recensioner av dem finner du här; En hemlighet i öknen dold, Hon vandrar om natten, Aska, Där döda hus talar. DS


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...