fredag 3 april 2015

Beslutet

Det blir ingen Påskekrim för mig i år. I stället blir det Påskenovellen. Första novellen är Eva Holmquist författare till. Hon har skrivit den mycket tänkvärda berättelsen Beslutet.


Omslag: okänd.

Huvudpersonen, som jag antar lever i en värld i framtiden (men det kan också vara närmare i tid än vad man tror), står inför det faktum att hon måste göra abort. Detta tycks inte behaga vare sig de styrande eller befolkningen i denna värld. Ett sådant ingrepp görs heller inte särskilt ofta. Därför tvingas kvinnan i berättelsen att exponera sig och sin abort i en internationell TV-kanal. Hon har ingen möjlighet att undkomma. Hennes privata beslut blir världskänt, vilket också får sina katastrofala följder.

Beslutet är en riktigt tänkvärd berättelse. Faktum är att TV-sända sjukdomshistorier redan är verklighet. Jag blev verkligen riktigt arg då jag läste om att ett TV-bolag filmat en döende man utan hans vetskap och mot hans de anhörigas vilja. Jag läste också en artikel i vilken en känd lokalpolitiker i Stockholm uttalade sig vid ombyggnationen av ett sjukhus. En av korridorerna skulle tydligen bli inglasad, vilket politikern tyckte var jättebra, för då skulle allmänheten kunna se hur sjukvårdspersonal sprang med akutbårar fram och tillbaka. För bara ett litet tag sedan framkom det att vårdstudenter ute på praktik hade tagit kränkande bilder på äldre vårdtagare och exponerat på nätet.

Eva har skrivit en riktigt bra novell, som fick mig att tänka på just dessa vansinniga kränkningar av sjukas och äldres integritet. Utan att visa pekpinnar, får hon läsaren att förstå det felaktiga med att utsätta människor för exponering mot deras vilja. Inte alla är intresserade av att visa upp sig i diverse så kallade "reality-såpor". Detta är förstås något som särskilt TV-bolag med flera bör tänka på. Men även privatpersoner måste beakta att de fotografier de så gärna tar eventuellt också innehåller bilder på folk som inte önskar hamna på Facebook eller andra sociala medier. Dessutom för Eva in ytterligare en aspekt, nämligen det faktum att sjukhuset i berättelsen saknar pengar och kan få en stor intäkt från TV-bolaget genom att visa upp denna sällsynta abort. Det får en verkligen att undra om det skulle kunna bli så illa i verkligheten.

Beslutet är en välskriven, mycket läsvärd novell, som väcker många tankar. Dess slut ger verkligen läsaren funderingar på hur det ska gå för den stackars exponerade kvinnan. Läs den, tycker jag!




PS Eva har skrivit fler väldigt bra noveller. Du finner mina recensioner av dem här: Peligro, Att dö väl (tillsammans med Oskar Källner) DS


2 kommentarer:

 1. Denne novellen hørtes både spennende og interessant ut! Tusen takk for tipset, hilsen Anette :)

  www.anettesbokboble.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en väldigt tänkvärd novell, värd att läsa och fundera på. :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...