En dag på semestern mötte jag Sisi. Jag blev väldigt nyfiken på henne, dels för att hon var väldigt vacker och bar en oerhört elegant klänning, och dels för att hon i handen också bar på en bok. Aha, en boknörd, tänkte jag förtjust, och bestämde mig för att försöka lära känna henne lite närmare.
 |
Sisi, fotograferad av Bokskorpionen. |
Redan på plats fanns möjligheten att få veta mer om denna kvinna genom informationsskyltar. Men Google har också fått bidra till mer kunskap. Det visade sig att Sisi var en mycket mytomspunnen kvinna. Omdömena om Sisi varierar en del. Hon beskrivs som allt från charmig till neurotisk, kanske beroende på uppgiftslämnarens inställning, men i grund och botten verkar många uppgifter om henne samstämmiga.
Sisi var smeknamnet på Elisabeth Amalia Eugenie Wittelsbach, som föddes i München på julafton 1837. Hennes föräldrar var av adlig börd. Trots detta fostrades Sisi på ett fritt sätt och fick en närmast pojkig uppfostran. Hon gillade djur, natur och friluftsliv. Hon blev en skicklig ryttarinna.
Med utgångspunkt från detta kan man förstå att Sisi fick det jobbigt då hon vid blott sexton års ålder gifte sig med sin sju år äldre kusin. Han var nämligen ingen mindre än
Franz Joseph I, kejsare av Österrike. Sisi blev alltså kejsarinna av Österrike (och senare också drottning av Ungern) och tvingades in det stela hovlivet. Om man ska tro det som skrivs var kanske inte hennes svärmor särskilt snäll av sig. När paret fick barn tog svärmor hand om uppfostran av dessa och höll dem på avstånd från Sisi, vilket inte kan ha varit särskilt roligt för den unga modern.
Kanske var det på grund av detta som Sisi utvecklade ett intresse för sitt utseende och sin vikt. Hon var medveten om att hon ansågs som världens vackraste. Sitt yttre var i stort sett det enda hon hade egen kontroll över i det annars så strikta livet vid hovet. Det finns åtskilliga uppgifter om dieter hon höll sig till, hur smal hennes midja var etctera. Hon ägnade sig åt motion och träning för att hålla sig i trim. Hennes klänningar var något i särklass, för att inte tala om hennes mycket långa hår. Jag tänker dock inte gå närmare in på detta.
Mer intressant är att konstatera att Sisi hade ett stort intresse för böcker och poesi. Hon skrev en del dikter själv också. Hennes favoritförfattare var Shakespeare och Heine. Enligt en uppgift jag läst, översatte Sisi en bok (eller kanske flera?) till grekiska. Det är svårt att via internet finna information om hennes litteraturintresse. Är det månne så att hon drabbats av "det vackra folkets förbannelse", nämligen att man såg hennes skönhet och utseende, men inte hennes inre kvaliteter och intellektuella intressen?
 |
Litterära Sisi fick låna min läsplatta en stund. |
Sisi reste en hel del och tillbringade mycket tid bland annat i Spanien och på Madeira, Malta, Mallorca och Korfu. Den sista delen av hennes liv färgades av hennes ende sons död i det som kom att kallas
Mayerlingdramat år 1889. Efter denna tragiska händelse, där sonen
Rudolf och hans unga älskarinna endera tog livet av sig eller blev mördade (ingen vet riktigt än idag vad som egentligen skedde), drog sig Sisi alltmer undan från världen och klädde sig i enbart svarta eller mörka klänningar. Knappt tio år senare, den 10:e september 1898, blev Sisi mördad av en galning som hade som mål att döda en kunglig person. Hans avsikt var egentligen att ge sig på en annan kunglighet, men då denne inte fanns på orten blev Sisi hans offer i stället. Sisi ville bli begravd på sin favoritö Korfu, men Franz Joseph bestämde att hennes sista vila skulle bli i en krypta i Wien. Det sägs att människor än idag lägger massor med blommor på hennes sarkofag. Hon måste med andra ord ha förmågan att charma ännu långt efter sin död.
 |
Skymtar man inte ett hemlighetsfullt småleende? Det är
säkert för att hon fått prova på att läsa en ebok. ;-) |
Det finns ett
Sisi-museum i Hofburg i Wien. Där kan man bese nitton rum, möblerade såsom de såg ut på den tiden då Franz Josef och Sisi bebodde dem. Även klänningar och andra attiraljer samt konstverk och statyer av Sisi finns där.
En som har skrivit intressant och trevligt om Sisi är Ulla. Hennes hemsida, som visserligen är av äldre modell, innehåller
en lång och lättläst text om kejsarinnan. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där, om du vill veta mer om Sisi. Annars kan man också läsa om henne på till exempel
Wikipedia förstås. Naturligtvis finns det biografier skrivna om Sisi. En som ligger nära till hands att föreslå, eftersom den är översatt till svenska, är
Kejsarinnan som Nicole Avril skrivit. Den finns tillgänglig på bibliotek och antikvariat. För mig, som blivit riktigt nyfiken på Sisi, är det förstås en önske-ebok.
Film, teater och musikaler, som handlar om Sisi och hennes liv, har skapats under olika tidsepoker. Ett exempel är filmtrilogin
Sissi,
Sissi - den unga kejsarinnan samt
Sissi - älskad kejsarinna.
Romy Schneider spelade huvudrollen. Dessa tre österrikiska filmer tillhör de mest framgångsrika i den tyskspråkiga filmhistorien om man ser till mängden publik. Lite ruggigt och mystiskt är det att Romy förlorade sin ende son under tragiska omständigheter, precis som Sisi.
Nej, nu ska jag ge mig in på Bokbörsen minsann! Jag vill väldigt gärna läsa biografin om Sisi, och jag kan inte vänta på en ebok, så jag får stå ut med en prasslig pappersbok i stället. ;-)