fredag 20 mars 2015

Vrak

Av en slump fann jag en mycket spännande och intressant ebok hos Historiska Media. Den heter Vrak och har underrubriken Sällsamma berättelser från Östersjön. Som huvudförfattare anges Martin Widman och Björn Hagberg, men det är åtskilliga fler inblandade i tillkomsten av denna ebok.


Omslag: Marin Mätteknik.

Vrak handlar om precis det titeln anger, nämligen skepps- och flygplansvrak på Östersjöns botten och orsaken till att de hamnade där. Dessutom får man lära sig mycket om dykning, dykarhistoria och teknik för att finna dessa vrak. Sjöfarts- och sjökrigshistoria blir det förstås också. Gillar du ämnesområdet är detta verkligen en ebok för dig!

Extra intressant är att denna ebok är publicerad i ett ePub3-liknande format, som endast finns för iBooks. Det betyder att författarna har tagit tekniken till hjälp för att ge läsaren en så optimal upplevelse som möjligt. Därför kan man ta del av filmsnuttar som dykare filmat, titta närmare på gamla dokument av olika slag och kika på vrakplatser med hjälp av interaktiva sjökort. Det finns till och med några gamla radioreferat, som man kan lyssna till. Se här på denna boktrailer.





Att läsa om vrak och varför dessa skepp förlist hade varit intressant med bara vanliga stillbilder. Men med hjälp av tekniken blir det en upplevelse utöver det vanliga. Händelserna som förmedlas blir mer talande och levande. På så sätt blir det också en väldigt gripande läsupplevelse, eftersom det är mycket lätt att börja tänka på de personer som var med om förlisningar. Eller de som under krigsåren tvingades vara med om sänkningar av skepp och nedskjutningar av flygplan.

När man läser om händelserna med den nedskjutna DC3:an 1952 kan man inte låta bli att gripas av änkornas öde - tänk att försöka fortsätta sitt liv utan att få veta vad som egentligen hänt, om ens make är död eller levande. Eller tänk att vara den ende överlevande, som matros Bertil Knutsson på S/S Venersborg, och leva vidare med de omskakande upplevelserna efter en torpedering av fartyget i december 1944. Alla tjugo ombord på Venersborg lyckades gå i livbåtarna, men därefter dog samtliga Bertils kollegor av köld och umbäranden. Bertil gick aldrig till sjöss igen. På Sjöfartsmuseets hemsida finns en läsvärd text att läsa om detta, om du rullar ner en bit på sidan. Detta var bara ett par gripande exempel av allt som hänt på Östersjön under århundrandenas lopp.


S/S Venersborg. Bild via Kommandobryggan.

Författarna är mycket pålästa och har också tagit hjälp av ett flertal experter. I slutet av boken finns en omfattande lista av referenslitteratur. Där kan man också se vilka som varit inblandade vid fotografering och filmning eller framtagande av de samtida dokumenten. Jag har lärt mig jättemycket genom att läsa denna väldigt intressanta och gripande bok. Jag kan verkligen rekommendera den till dig som är nyfiken på ämnesområdet. Eftersom det är en interaktiv ebok säljs den via iTunes och läses i surfplatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...