måndag 2 mars 2015

Peligro

Peligro betyder fara på spanska. Det fick jag lära mig då jag läste novellen med samma namn, som Eva Holmquist är författare till.


Omslag: Eva Holmquist.

Vad sägs om en skräcknovell där blodet inte skvätter och köttslamsorna lyser med sin frånvaro? Vill du ändå känna skräcken som en ilande kall rysning? Då är det Peligro något för dig!

Pato skulle ha firat semester med flickvännen i norra Chile. Men hon gör slut med honom mitt under resan. Detta kommer som en riktig chock för Pato, eftersom han själv gått i friartankar. Surmulen, irriterad och ledsen kör han bil ensam till flygplatsen för att flyga tillbaka hem. På vägen får han syn på en liftare och bestämmer sig för att plocka upp honom. Att få sällskap kan kanske skingra tankarna, tror Pato. Och nog får han annat att tänka på ... särskilt när liftaren bjuder in honom till sin flickvän, som bor längs vägen där de färdas.

Allting börjar så normalt i denna novell. Men eftersom man vet att Pato kommer att plocka upp en liftare och att genren är skräck, så förstår man att risken är överhängande att det hela kommer att sluta mer eller mindre illa. Jag förleddes helt av mig själv att tro att "då tar väl liftaren fram en motorsåg eller nåt ...". Men icke! Skräcken är betydligt subtilare än så. Då Pato kört ett tag med liftaren ombord, stod det plötsligt klart för mig vad det var fråga om! I det ögonblicket kände jag riktigt kalla kårar och undrade verkligen hur det skulle gå för Pato.

Inte nog med att jag lärde mig ordet peligro på spanska. Evas novell gjorde mig nyfiken på Atacamaöknen, eftersom det är där berättelsen utspelar sig. Hennes miljöskildringar av platsen är välgjorda och jag fick nästan sand i munnen själv då jag läste hur där ser ut. Jag googlade lite och fann en hel del intressant information om Atacama - den torraste platsen på jorden. Följ till exempel den här länken till UR och titta på den trevliga filmen. Den är bara drygt fyra minuter lång, men intressant och charmigt gjord av en ung man. Vill man, trots Patos upplevelser i novellen, ändå resa till Atacama, finns mer information hos Sydamerikaexperten. De som rest dit verkar väldigt nöjda och imponerade, om man får tro omdömena hos Tripadvisor. På internet finns förstås väldigt mycket mer intressant att läsa om platsen.

Allt detta - skräckrysningar, en god läsupplevelse och lärdom på köpet - fick jag ut av en välskriven och mycket bra novell från Evas penna. Hur gick det då för Pato? Jag tycker definitivt att du ska skaffa novellen och ta reda på det! ;-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...