![]() |
Omslag från 2014: Miroslav Sokcic. |
Jag blev av olika skäl väldigt lockad då jag såg titeln Mysteriet med sovvagnsblondinen. Dels utspelar den sig bland annat ombord på ett tåg under en tågresa och dels var Ingegerd Stadener en helt okänd författare för mig. Båda dessa faktorer triggade min nyfikenhet. Ingegerd (1903-1968) var en mycket produktiv författare under 1900-talet. En del böcker skrev hon under pseudonymerna Helena Poloni och Lillevi Gavell.
Ingegerds pseudonym har givit namn till ett litterärt pris, Polonipriset, som delades ut under fyra år kring millenieskiftet. Det delades ut i syfte att uppmuntra kvinnliga författare att skriva deckare. Det var också ungefär vid den tiden som det kvinnliga deckarförfattandet exploderade och vi har sedan dess sett åtskilliga "deckardrottningar" äntra deckar-arenan.
Mysteriet med sovvagnsblondinen, som utgavs första gången 1961, inleds med en tågresa då vår huvudperson, den före detta sjökaptenen Hjalmar O'Shannon, reser med nattåget från Stockholm till Köpenhamn. Under resan gör han vissa iakttagelser av de andra passagerarna. När han, efter väl förrättat ärende i den danska huvudstaden, återvänder till hemmet, sker ett mord på en ung kvinna i bekantskapskretsen. Eftersom Hjalmar tidigare samarbetat med kriminalkonstapel Trotzig i ett par fall och då visat sig vara skarpsinnig, låter Trotzig honom delta i utredningen även denna gång. Det är genom Hjalmars iakttagelser ombord på tåget och hans förmåga att dra slutsatser, som fallet kan lösas. Vad det handlar om ska jag dock inte avslöja, eftersom det kan förstöra läsupplevelsen.
Hjalmar O'Shannon bjuder också på livsvisdom. Jag fastnade väldigt mycket vid att han tycker att man bör ...
"... visa varje mänska respekt, trasa inte till hennes självkänsla, så går det alltid att finna lösningar på praktiska problem. Vara rädda om varandras självkänsla, varför tyckte inte folk att det var viktigt? Något så skört som den var! Som hinnan i ett ägg. Lätt gjort att trasa till den, men ingen mänska kände till knepet å laga ihop den revan igen. I hela sitt liv hade Hjalmar O’Shannon varit rädd om sin nästas självaktning, å inte en endaste bakläxa hade han ännu fått på den fronten."
Det var väldigt roligt att läsa denna berättelse av flera skäl. För det första är det en klassisk pusseldeckare, vilket jag föredrar framför de deckare som frossar i underhållningsvåld. Det är också kul att notera hur man uttryckte sig språkligt på den tiden. Tidstypiska (antar jag) uttryck färgar berättelsen. Till sist är det roligt att få lära känna Ingegerds författarskap. Boken är ganska kort - endast 73 sidor - och går därför relativt snabbt att läsa. Gillar du pusseldeckare, kan jag med glädje rekommendera denna bok.
Det är så glädjande att Bonnier Digital nu ger ut titlar ur sin tidigare produktion. Utmärkt urval är en del av denna satsning. Under några års tid har de arbetat med att ge nytt liv åt böcker som inte längre trycks, allt ifrån gamla klassiker till nyare berättelser. Tack vare epub-formatet kan vi läsare återigen få del av böcker som vi kanske aldrig hade kunnat få tag på. Från början var detta projekt tänkt att rymma 1000 titlar, men numera har det bytt namn till 5000-projektet. Tänk bara - femtusen eböcker! Man behöver ju aldrig mer ens fundera på att skaffa sig en pappersbok. ;-)
Bokbloggaren Johan Bengtsson, med bloggen Den gamla bokhyllan, har också upptäckt Bonnier Digitals guldgruva. Nu har vi eboknördar (och andra som vill njuta av äldre titlar) äntligen fått ett Digitalt Antikvariat*!
*Begreppet är myntat av Bonnier Digital.
Den verkar bra. Kul fakta omatt uppmuntra kvinnor att slriva deckare, verkar ju inte va nåt problem idag :)
SvaraRaderaEboken var intressant att läsa ur flera aspekter! :-) Polonipriset delades bara ut i fyra år, men jag vet inte om det upphörde på grund av "deckardrottningboomen" eller av något annat skäl. Nu har vi verkligen gott om kvinnliga deckarförfattare. ;-)
Radera