söndag 15 mars 2015

Fri från migrän

Jag hoppas du inte är en av alla de stackars människor som mer eller mindre regelbundet drabbas av migränanfall. Men om så skulle vara fallet, kanske du skulle kunna finna hjälp i boken Fri från migrän, som Kristina Ahlström skrivit.
Kristina och hennes mor har tidigare lidit av svåra anfall på grund av sin migrän. Men en dag läste Kristina en bok, som beskrev hur man själv kan ändra sina matvanor och på så sätt bli fri från de smärtsamma anfallen. Efter många år och oändlig väntan på att denna enkla metod skulle bli mer känd och forskad på, bestämde sig Kristina för att själv skriva en bok om sina och moderns erfarenheter. Jag har lånat en del av inledningen:

"I augusti 1990 läste jag professor Rodolfo Lows bok Migrän kan besegras med diet och insåg att den handlade om mig. Jag ändrade kosten direkt. Sedan dess har jag ätit enligt hans metod och varit besvärsfri så länge mitt blodsocker hållits stabilt.
Rodolfo Low redovisar en enkel lösning: den grundläggande orsaken till migrän är en överaktiv bukspottkörtel. När vi hoppar över en måltid eller äter något sött produceras för mycket insulin i kroppen. Denna överproduktion startar en kemisk process som slutligen utlöser smärtan i huvudet. Genom att hålla blodsockret stabilt undviker man detta.
Att äta regelbundet med tre huvudmål och ett till tre mellanmål om dagen håller blodsockret stabilt och rekommenderas allmänt för att vi ska må bra.
Jag har väntat i tjugofyra år på att migränforskningen ska utvärdera denna metod men nu har mitt tålamod tagit slut. Jag vill inte vänta längre. Detta är mitt bidrag för att hjälpa andra."

Jag har läst boken för en anhörigs skull. Det är en mycket lättläst, välskriven och personlig bok, som beskriver hur både Kristina och hennes mor haft det och hur de sedermera blivit fria från besvär sedan de lagt om kosten. Hur man ska göra för att ändra sina matvanor redogör Kristina tydligt och klart för. Och det är inga svåra, kryptiska ändringar man ska göra. Utöver detta reflekterar författaren över de medicinska förklaringsmodeller som finns samt forskning på området.

Jag tycker att detta är en mycket läsvärd bok för den som söker ett sätt att hjälpa sig själv. Om det hjälper för alla kan ju vara svårt att veta, men är väl värt, och lätt, att pröva för den som vill. Du kan läsa mer om boken på dess hemsida.

*

Vill du ha fler boktips och läsa fler smakebitar ur böcker? Besök då bokbloggen Flukten fra virkeligheten. Läs vad Mari tipsar om och följ sedan länkarna till andra bokbloggar. Jag hoppas du får en skön söndag! :-)


38 kommentarer:

 1. Intressant. För vissa kan det säkert fungera. Personligen brukar Coca Cola hjälpa till att minska huvudvärken, så jag tror inte det fungerar för egen del. Tack för smakbiten! :)

  SvaraRadera
 2. Intressant, har en dotter som ofta har huvudvärk.Kanske man skulle läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara en idé att läsa om och prova metoden.

   Radera
 3. Låter som en intressant bok. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 4. Meget interessant. Datteren min var sterkt plaget med migrene for et par år siden, men det ser heldigvis ut som at hun har vokst det av seg (bank i bordet). Selv har jeg auramigrene, men det kan gå opp til 1,5 år mellom hvert anfall, så jeg anser det ikke som veldig plagsomt. Boken skal jeg uansett legge meg på minne, tusen takk for tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man kan förändra saker och ting genom maten man äter är väldigt intressant. Den som har många och täta migränanfall vill nog gärna finna en lösning, kan jag tro.

   Radera
 5. Intressant! Min man blev av med sin migrän (som han lidit av hela livet) genom att ändra sin kost och lite andra vanor så numera är han helt besvärsfri. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra för din man att han fann en lösning. Det är mycket intressant vad man kan göra med hjälp av sina matvanor.

   Radera
 6. Usch, migrän är inte kul. Min pappa hade det förut, men det försvann helt när han började med blodtrycksmedicin. Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 7. Jeg har hatt migrene i så sterk grad at jeg ble helt sykemeldt og måtte ta forebyggende medisiner. Men så, etter flere år, så gikk migrenene over til å bli en migrenetype hvor du får synsforstyrrelser og ikke smerter. Jeg gjorde endel med kosten i den perioden. Fant ut av at det var et konserveringstoff jeg ikke tålte og sluttet med melk og gluten. Så nå er jeg migrenefri og det er kjempefantastisk! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt intressant att höra om dina erfarenheter med konserveringsmedlet, mjölk och gluten. Jag ska berätta det för min anhörig också. Jätteroligt att du nu slipper ha ont av migrän numera. :-)

   Radera
 8. Den boken borde även jag läsa. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är både lättläst och intressant, så det går snabbt att läsa och lära.

   Radera
 9. Jag har fått migrän de senaste året. Tror det beror på ökade stressnivåer och ökande ålder... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ökande ålder? Jag har nästan bara hört om de som fått mindre migrän då de blivit äldre. Men alla är vi olika. Hoppas du kan eliminera stressen och kanske på så vis minska anfallen.

   Radera
 10. Intressant. Det verkar rätt individuellt vad som hjälper. När den väl kommer är enda sömn. För egen del har jag märkt att mycket salt och vatten kan hjälpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog mycket olika vad som hjälper eller inte. Bra att tipsa varandra om vad som kan vara bra att tänka på.

   Radera
 11. Jag har nog bara haft ett enda rejält migränanfall, huvudvärk hade jag däremot ganska ofta, tills jag slutade röka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då var det många fördelar med att du slutade röka med andra ord. ;-)

   Radera
 12. Takk for smakebiten! Interessant bok! Heldigvis plages jeg ikke med dette eller kjenner noen som gjør det. Men det må være utrolig slitsomt. Godt det skrives bøker om problemet, som kan være til hjelp! :-) Ha en fin søndag! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att vara en som slipper, för kul verkar det inte vara.

   Radera
 13. Att äta sunt kan förbättra mycket. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 14. Jag har migrän lite då och då, men inte så ofta. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt för dig att det inte är så ofta. :-)

   Radera
 15. Jag hade migränliknande huvudvärk ganska ofta när jag var yngre, nu kommer det mer sällan och inte lika starkt. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att du har det bättre nu. Boken är verkligen intressant.

   Radera
 16. Tack och lov inte en bok jag behöver, men ett intressant ämne. Det finns ganska många böcker som handlar om att må bättre av kosten och jag tycker att det ofta går ut på samma sak: dra ner på kolhydrater så blodsocker och insulin håller sig lugnt. Synd att det är så gott bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen synd. Men för Kristinas och hennes mors del verkar det vara så betydelsefullt att de inte har problem med att följa sin diet.

   Radera
 17. Verkar som en intressant bok, tack för smakbit!

  SvaraRadera
 18. Det här är säkert en bok att läsa om man brukar ha migrän.

  SvaraRadera
 19. Det er interessant hva man kan gjøre for å forbedre tilværelsen. Jeg har heldigvis aldri vært plaget med migrene eller hodepine, men jeg fikk ofte vondt i magen av rødt kjøtt, og kviser av søt hvetebakst. Nå er jeg vegetarianer og spiser ikke boller/vafler så ofte, og alt er tipp topp :) Hodepine får jeg kanskje bare en gang i året, så jeg føler meg heldig.

  SvaraRadera
 20. jättebra smakebit! tack för den!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...