måndag 30 mars 2015

Ebokboomen

Emellanåt läser man artiklar eller krönikor, som tar upp den heta frågan om ebokboomen och när den egentligen ska komma.
Nu senast läste jag en läsvärd krönika, skriven av bibliotekariestudenten Emma Norman. Hon lyfter fram många aspekter när det gäller eböcker och lån av dessa.

Är du intresserad av hur den nya modellen för eboklån går till samt en del andra funderingar i ämnet, rekommenderar jag dig att läsa detta inlägg. Det ger ytterligare perspektiv på hur ett eboklån fungerar "bakom kulisserna".

Vissa förlag ger ut enbart nyskriven litteratur i epubformat. Andra förlag gör en kulturgärning genom att också publicera titlar från sin så kallade "backlist". Det betyder att de ger oss läsare möjligheten att på ett mycket bekvämt sätt åter få tillgång till sedan länge utgången litteratur. Sett ur denna synvinkel kan man verkligen säga att en boom har skett. Sedan jag blev eboknörd har antalet titlar i epubformat ökat otroligt mycket - faktiskt explosionsartat för att använda ord samhöriga med "boom".

Emma och många andra skribenter nämner dock ebokboomen ur ett annat perspektiv och pekar på att den ännu inte inträffat. För den som inte är insatt i vad ebokboomen är, kan jag berätta att i det stora landet i väster, ökade försäljningen av eböcker explosionsartat för några år sedan. Som över en natt tycktes det som att formatet vunnit alla amerikaners hjärtan. Det är en motsvarande plötslig försäljningsökning som förlag och andra i bokbranschen tycks vänta på även här i vårt lilla land.

Men hur är det egentligen? Har boomen kommit eller inte? Ska jag se på mitt eget hushåll, så har det "boomat" för länge sedan. Här är det ytterst sällan som en pappersbok köps. Det är faktiskt i stort sett bara eböcker som gäller numera. I extrema undantagsfall kan det bli en eller annan pappersbok läst. Men egentligen finns det så otroligt många eboktitlar numera, både nya och äldre, så man behöver absolut inte stå utan något att läsa även om man bara vill hålla sig till eböcker för resten av sitt liv.

Nu kan man ju inte grunda något uttalande enbart på vad som sker i mitt lilla hushåll. Därför tar jag lite statistik till hjälp. Se här. Detta är en bild jag fotograferat ur en broschyr jag fick av Elib på Bok & Bibliotek i höstas.Här kan man läsa en del olika faktauppgifter av allehanda slag. Men titta lite extra noga på siffran längst ner till höger. (Klicka på bilden för att förstora den.) Där står
687%
Ökning av månatlig
e-boksförsäljning i Sverige sedan
satsning på e-böcker i sept 2011.
Är inte det en boom - en explosionsartad försäljningsökning - så säg?! Sedan kan man ju också ägna några tankar åt uppgifterna på rad tre. "42% av vana eboks-läsare läser mer nu än tidigare, och de läser upp till 60% fler böcker. 70% av dem föredrar att köpa e-boksutgåvan."

Till sist skulle jag också lite försynt vilja påpeka att allting kanske inte behöver explodera. Det kanske går lika bra med en stadig men lite långsammare uppgång av intresset för eböcker. Huvudsaken är att det är ett genuint intresse, som håller i sig, och inte enbart flammar upp och sedan dör ut. En sak som hela branschen skulle kunna börja med, är att se till att eböckerna får synas mer, till exempel vid ett sådant viktigt tillfälle som den stora mässan i Göteborg. Jag sprang runt där i höstas och försökte köpa eböcker till lika fint mässpris som erbjöds på pappersböckerna. Lyckades jag? Nej, inte alls. Jag pratade då med flera förlag om saken, och de verkade nästan lite "tagna på sängen" inför att någon frågade efter eböcker till mässpris. Läs gärna mitt inlägg från i höstas om detta.

Jag är en eboknörd och jag är definitivt inte ensam. Det vet jag helt säkert sedan jag startade den här bloggen. Vi eboknördar kommer att bli fler. Somliga av oss vill bara läsa eböcker, medan somliga är "allätare" när det gäller format. Eboken växer sig inte starkare på bekostnad av pappersbokens existens, för eboken är ett helt eget format för publicering av berättelser. Den förtjänar att bli jämförd med sig själv vad gäller försäljningsframgångar etcetera - inte jämförd med vare sig pappersböcker eller ljudböcker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...