söndag 8 februari 2015

Öga för öga, tass för tass

En kort men väldigt naggande god berättelse är Maria Ernestams Öga för öga, tass för tass.


Illustration: Lina Bodén.
Omslag: Anna Käll.

Björn, Sara och deras katt Miszka har just flyttat ut till ett nyrenoverat hus på landet. Nu gäller det för dem alla tre att acklimatisera sig i det nya hemmet och dess omgivningar. Grannar finns det inte så gott om, men ett hus ligger mittemot och de som bor där har hälsat välkommen till bygden. Inledningsvis är allting frid och fröjd. Björn och Sara ser fram emot sin nya tillvaro med glädje. Björn ska pendla till sitt jobb i stan varje dag, medan Sara ska utveckla sitt kunnande som trädgårdsdesigner i den nystartade egna firman.

Grannarna vill gärna vara goda grannar och bjuder in till umgänge. Att Miszka ska få tillgång till en hel trädgård med omnejd känns bra för Björn och Sara. Men saker och ting går inte riktigt som de ska. Grannarnas katt vill inte släppa in Miszka i sitt redan etablerade revir, som även inbegriper Björn och Saras tomt. Grannfrun börjar titta snett på Sara, eftersom hon är svartsjuk och tror att hennes egen man blivit "betuttad" i Sara.

Dagens smakebit är dels en av alla fina illustrationer i boken och dels ett stycke text, som beskriver hur stackars Miszka reagerar på den aggressiva grannkattens revirhävdande.


Klicka på bilden, så blir den större och mer läsbar.

Lina Bodén har gjort flera jättefina illustrationer av katter till berättelsen. Detta är en mycket läsvärd liten bok. Grannsämjan trappas upp och blir till grannosämja. Björn, Sara och deras katt är inte alls lika nöjda med sitt nya liv efter ett tag. Men när allting kulminerar tar också saker och ting en helt ny och alldeles oväntad vändning. Jag kan inte avslöja mer nu, utan jag tycker verkligen du ska läsa berättelsen och förbluffas, du också! Både Björn, Sara och inte minst jag som läsare blev nog alla lika överraskade av vad som uppdagades till sist. Mycket spännande och bra skrivet, Maria! :-)

*

Vill du läsa fler spännande, roliga och bra smakebitar ur böcker? Besök Flukten fra virkeligheten, läs vad Mari tycker om den bok hon håller på med just nu och följ sedan länkarna till fler bokbloggare.


6 kommentarer:

 1. Vilket fint omslag! Den här blir jag sugen på att läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är omslaget väldigt fint och lockande! :-)

   Radera
 2. Det var just därför jag tränade min katt, så han kunde bli kung i området :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas han inte är för elak mot eventuella grannkatter bara ... ;-)

   Radera
 3. Den här boken känns som om den skulle kunna vara något för mig :) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att kunna bidra med ett riktigt bra boktips! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...