Sidor

måndag 2 februari 2015

Gökens rop

För snart ett år sedan kom Gökens rop ut som ebok på svenska. Nu när del två i serien om privatdetektiven Cormoran Strike också kommit, känns det som att jag bör se till att skriva ner mina åsikter om den förstnämnda. Bättre sent än aldrig, kan man väl säga. ;-)


Omslag: okänd.

Privatdetektiven Cormoran Strike har en bakgrund i det militära. Dessvärre skadade han sitt högra ben så illa i en explosion i Afghanistan att han tvingades till amputation strax under knäet. Cormoran försöker numera försörja sig som privatdeckare. Det går emellertid inte särskilt bra. Kunderna står inte precis i kö utanför hans kontor. Att han är oäkta son till en känd rockmusiker är inget han vill åka snålskjuts på, utan i stället försöker han hanka sig fram. Privat har Cormoran haft en stormig relation med en mycket vacker överklasskvinna av och till i sexton år. Denna relation har han dock efter ett stort sista gräl precis avslutat. Boendes på kontoret, tar han emot en kontorsassistent från ett bemanningsföretag samt en kund, som ska visa sig bli lönsam.

Kunden vill att Strike ska undersöka ett dödsfall, som polisen redan avfärdat som självmord. Det är den kända fotomodellen Lula Landrys adoptivbror, som inte tror på polisens teorier om systerns död. Någonting i berättelsen om modellen lockar Strike att ta på sig uppdraget, trots att han får kämpa i motvind för att försöka finna nya bevis. Till sin hjälp har han den unga assistenten Robin, som visar sig vara både duktig och intresserad av arbetet på detektivbyrån. Frågan är om det är som brodern tror, att systern blivit mördad. Vem är i så fall mördaren? Det finns åtskilliga möjligheter i de suspekta kretsar som Lula umgåtts i. Ytterligare en fråga är om Strike ska ha råd att behålla Robin - en assistent som han så väl behöver - på byrån.

Jag gillar verkligen Gökens rop, eftersom den är en riktig deckarnöt att knäcka. Det blodiga och våldsamma underhållningsvåldet lyser med sin frånvaro, vilket jag är väldigt tacksam för. Detta är precis den typ av deckare som jag gillar. Det är en rak och välskriven berättelse, där man får lära känna såväl Cormoran som Robin närmare under tiden som de löser gåtan med fotomodellens död. Robert Galbraith, som är en pseudonym för J K Rowling, har gjort en i mina ögon mycket läsvärd debut som deckarförfattare. Charlotte Hjukström står för en välbearbetad översättning till svenska.

Extra kul är att läsa att böckerna om Cormoran Strike kommer att bli en tv-serie. The Independent, The Daily Mail och inte minst Robert Galbraith själv skriver om detta.


8 kommentarer:

 1. Den här har jag stående oläst, hoppas hitta motivationen för att få den läst i år. Den här recensionen får den i alla fall att låta riktigt lovande :)
  Jag har taggat dig i en enkät :) Hoppas du vill göra den!
  http://jagochminabocker.blogspot.se/2015/02/varlangtan-en-enkat.html

  SvaraRadera
 2. Den här har jag tänkt läsa länge, den kanske blir mynextread :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara spännande att höra vad du tycker sedan.

   Radera
 3. Flott bokomtale! Jeg er helt enig med deg, og du kan virkelig glede deg til bok nummer to :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så kul att du tycker det. :-) Jag kan avslöja att jag just läst klart del två - det var bland annat därför jag tänkte att jag får se till att skriva om ettan. Jag gillade den också. Ser fram emot fler böcker om Cormoran Strike! :-)

   Radera
 4. Härligt! Jag hade helt missat att 2:an dykt upp men nu vet jag vad som ska laddas ner ikväll. Efter min djupa besvikelse över The Casual Vacancy så var jag väldigt skeptisk till The Cuckoo's calling, särskilt som jag inte är ett jättefan av deckare, men oj! så fel jag hade. Men en svensk översättning vågar jag nog inte chansa på ;-) (PS. Med anledning av bl a din Koborecension tog jag steget in i eboksvärlden - tusen tack för det!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att jag kunde bidra med denna eboknyhet! Och himla skoj att du blev så inspirerad av min Koborecension. Jättekul att få veta att jag kunnat lotsa dig in i ebokvärlden. Hjärtligt välkommen ska du vara! :-)

   Radera