tisdag 10 februari 2015

Den tomma stolen

Boken Den tomma stolen, som blev J K Rowlings debut som författare för en vuxen publik, har premiär som TV-serie i Storbritannien nu på söndag den 15:e februari.Den tomma stolen handlar om det lilla fiktiva samhället Pagford i England. När Barry Fairbrother, en av ledamöterna i det lokala grevskapsrådet hastigt avlider, lämnar han inte bara sin egen familj i sorg, chock och förtvivlan, utan hela samhället drabbas. Man måste finna en lämplig ersättare till den stol han lämnat tom i rådet. Vem ersättaren skall bli är uppenbarligen ingen självklarhet. Intriger och skvaller blir medel i kampen, som dessutom avslöjar mörka hemligheter som skakar om invånarna i den på ytan så idylliska staden.

Berättelsen är fylld av olika personer, som man får lära känna. I början kan det vara svårt att hålla reda på dem alla. Men det är värt att, trots detta, inte ge upp utan fortsätta läsa. När jag lärde känna dem var det lätt att bli engagerad, särskilt i somligas öden. Jag tycker J K Rowling har tydliga budskap och visar kritik mot vissa företeelser i dagens samhälle. En klart läsvärd bok, enligt min åsikt.

Jag vet inte om den här trailern säger så mycket för den som inte läst boken, men den är i alla fall ett smakprov ur den kommande TV-serien och man kan ana hur omvälvande det är för samhället då hemligheter avslöjas och den fina ytan krackelerar. Filmklipp nummer två, som kommer från första avsnittet, visar en hel del om hur skvallret går och hur det styr människors göranden och låtanden i Pagford.
Om denna serie kommer att visas på svensk TV återstår att se. Tyvärr kan man inte utnyttja BBC's iPlayer (motsvarigheten till svtplay) som icke boende i Storbritannien. Vill du ha mer information, besök BBC's hemsida. Där finns information, intervjuer etcetera.


4 kommentarer:

 1. Tusen takk for tipset angående tv-serien. Jeg har boken i bokhylla, men har ikke lest den enda. Kanskje jeg ser på serien istedet. På www.watchseries.lt finner man det meste av serier allerede dagen etter den har vært sendt på tv. Forhåpentligvis dukker denne også opp der :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, tusen tack själv för det fina tipset om var jag kan se serien! :-) Det kan kanske vara en god idé att se serien i stället för att läsa boken. Skulle vara roligt om du ser den och sedan berättar vad du tycker på din blogg, om du vill. :-)

   Radera
 2. Ja, det kan godt hende jeg gjør! Ellers ser jeg også "Outlander" på den samme nettsiden, og jeg bare elsker den serien. Nå går jeg bare og venter på de nye episodene som starter 4 april :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul har funderat på boken ett tag. Den låter lovande :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...