söndag 4 januari 2015

Spännande projekt!

Catoblepas Förlag och konstnären Therese Lundberg har dragit igång ett spännande och intressant projekt för 2015. De vill förena konst och fantastik, och som grund använder de Karin Boyes roman Kallocain.


Omslag: Therese Lundberg.

Catoblepas Förlag, under ledning av förlagschef Lupina Ojala, har gett ut denna klassiker som ebok med omslag av Therese Lundberg. Projektet har en egen hemsida, där man kan läsa mer om tankarna och planerna. Detta känns som en spännande "adventskalender", fast för hela året i stället för bara tjugofyra dagar. Jag kommer att titta in på Kallocain-sidan regelbundet för att se vad som händer. :-)

Jag ska erkänna att jag inte är så särskilt bekant med Karin Boyes författarskap. Men nu finns det all anledning att ändra på detta. Catoblepas är dessutom generösa och erbjuder eboken gratis under en begränsad tid. Karin Boye skrev denna dystopiska berättelse, med undertiteln "roman från 2000-talet", redan 1940. Så här beskriver Bonniers berättelsen:

"Kallocain är en framtidvision över ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Med sin sanningsdrog har kemisten Leo Kall funnit en väg in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta hyser heta drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om Ökenstaden - en avlägsen plats för frihet och kärlek. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat. Karin Boye har med Kallocain målat upp ett 1984, nästan ett decennium före George Orwell. En kuslig dystopi, men samtidigt en tro på människans förmåga att skapa en annan, levande värld."

Jag tror berättelsen är ruggig, men på samma gång väldigt tänkvärd. Blir du också nyfiken på projektet och har inte du heller läst Kallocain? Läs mer på hemsidan, där du också kan passa på att skaffa eboken gratis fram till den 7/1.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...