måndag 19 januari 2015

Selmapriset

Har du hört talas om Selmapriset? Inte? Läs vidare i så fall. För mig var det också nytt, men jag tycker det är ett utmärkt initiativ.


Selma Lagerlöf, 1909. Bild via Wikimedia.

Det är Lava Förlag i samarbete med Tidningen Skriva, som tagit initiativ till detta pris för egenutgivare. Selmapriset blir som en lillasyster till Augustpriset, skriver de. Anmälningstiden för deltagande har dock gått ut. Nu är man inne i en bedömningsfas. Tvåhundra bidrag har kommit in. Arton har blivit utvalda till finalen och går vidare till juryn för ytterligare bedömning. Den lyckliga vinnaren får, förutom äran, också en prissumma på tjugotusen kronor. Tillkännagivandet kommer att ske under februari månad. Det blir spännande att se vem som utses till vinnare!

Jag tycker det är riktigt roligt att egenutgivare nu har en, som det är tänkt, årlig prisutdelning att se fram emot. Det är trots allt väldigt många runt om i vårt land, som bär på författardrömmar. Många av dessa är också mycket flitiga med sitt skrivande. Egenutgivningen har fått nya vingar tack vare det digitala formatet och möjligheterna det för med sig. Det i sin tur leder till utvidgade möjligheter för läsarna att stifta bekantskap med författare, som man kanske aldrig fått chansen att läsa annars.

Belackare av egenutgivning brukar påtala bristerna i kvalitet, att det är fråga om manus som "riktiga" förlag ratat, och att dessa böcker därmed inte är något att ha. Jag skulle vilja påstå att bland egenutgivarna såväl som hos de stora förlagen finns utgivning som varierar. Jag har funnit riktiga pärlor hos de små, okända förlagen likaväl som bland de stora, kända. Och tvärtom; jag har försökt läsa en del berättelser, som ansetts som stora verk, utgivna av stora förlag, där jag bara stått som ett frågetecken inför "storheten". Dåligt skrivna böcker finns också hos egenutgivarna - det kan man inte sticka under stol med. Min erfarenhet är alltså att litterära bottennapp och bokliga pärlor existerar oavsett vad för ett förlag som står bakom. Våga prova egenutgivarnas och de små förlagens böcker! Du finner kanske helt nya författarfavoriter.




PS Vill du veta vem jag hejar särskilt på som vinnare av Selmapriset? Läs morgondagens blogginlägg, så får du veta! ;-) DS

3 kommentarer:

  1. Vilket roligt initiativ, det hade jag inte hört talas om tidigare!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med Sofia, vilket fantastiskt initiativ. Jättekul!

    SvaraRadera
  3. Det ska verkligen bli spännande att se hur det går, eller hur!? :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...