onsdag 14 januari 2015

Nytt år - nytt liv ...

... och kanske önskar du dig ett nytt fodral till din läsplatta eller surfplatta. Antingen du fick en platta i julklapp, och kommit på att du vill skydda den, eller om du vill förnya dig genom att skaffa ett nytt fodral till din befintliga platta, är detta ett blogginlägg för dig.

Det finns en uppsjö av skyddande fodral. De har alla olika funktioner och utseende. Det är med andra ord lätt att skaffa sig ett mycket personligt fodral, om man vill. Priserna varierar också, från dyrt och lyxigt till enklare, som å andra sidan kan bytas oftare om man så önskar.

På engelska finns oftast ett par olika benämningar, nämligen sleeve och cover. Det förstnämnda är mer som en sorts "påse" (eller kuvert) i vilken du stoppar plattan. Du måste med andra ord plocka fram plattan ur denna påse för att kunna läsa på den. Cover är olika former av uppvikbara fodral, där du kan läsa medan plattan sitter kvar i fodralet. Ibland har denna typ av fodral även ett utfällbart stöd. Emellanåt ser man också begreppet case på engelska, och bakom det kan man finna flera olika typer av fodral.


Exempel på sleeve från Gecko Covers.

Hur ska man hitta alla dessa fodral då? Och hur vet man vad som kan passa det egna behovet? Man får helt enkelt fundera på vad för egenskaper man önskar av sitt fodral och tänka igenom hur man brukar hantera sin platta.

Ska ditt fodral tåla hårt slitage?

Brukar du hantera din platta i tuffa miljöer?

Är det viktigt att din platta skyddas från hårda stötar?

Vill du snabbt och enkelt kunna plocka ut själva plattan ur fodralet?

Vill du att fodralet ska sitta på när du använder plattan?

Behöver du vinkla plattan med hjälp av ett inbyggt stöd?

Är fodralets material eller utseende viktigt?

Fundera på dessa frågor och kasta dig sedan ut i djungeln av fodral! För att hjälpa dig lite på vägen rekommenderar jag även läsning av länkarna här nedanför.


Bokliga fodral från KleverCase.

I mitt inlägg, Fodral till läsplattor, tipsade jag om ett flertal tillverkare och försäljare av fodral.

Själv kan jag också varmt rekommendera att söka efter fodral på Etsy. Där finner du nästan oändliga möjligheter, eftersom tillverkarna ofta kan anpassa varje fodral efter individuella önskemål. Jag fann ett fint fodral på just Etsy. Det var ursprungligen till min Kobo Aura HD, men det passade lika bra till Kobo Aura H2O.

Good Ereader skrev alldeles nyss om olika typer av fodral.

Ebook Friendly har många inlägg om olika fodral. Du finner några av dem här, här och här. Även om ett inlägg riktar in sig på en platta av ett visst märke, kan det vara en vits att kolla tillverkaren ändå. Kanske har de fodral även för din sorts platta.

En försäljare, som är helt ny för mig men som verkar ha ett spännande och omfångsrikt utbud, är TuffluvCases. Den sidan kan vara värt ett besök just för sitt utbud.

Lycka till i jakten på ditt nya fodral!


6 kommentarer:

 1. Fodral är både bra och snygga! Dessutom är det kul att kunna byta ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul att det finns så många att välja bland.

   Radera
 2. Det var ett bra inlägg med nyttiga tips om olika fodral! Bra sammanfattning! Det där med bokliknande fodral från originalomslag var riktigt snygga! Frestande att beställa ett....

  Själv har jag beställt ett "sleeve"-fodral (nr 3 på Kobo Glo cover-listan) från Etsy till min Kobo H20. Kommer nån gång den här veckan på posten! På min Kindle hade
  jag ett smidigt fodral med magnetiskt lås som var väldigt praktiskt. Men nu vill jag ha läsplattan lätt som möjligt för att kunna hålla den med en hand i flesta situationer tex på bussen eller tåget. Vill oxå ha känslan att hålla i läsplattan precis som när jag håller i en bok.

  /Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Roligt att du tyckte om inlägget. :-) Visst är det väldigt bra att det finns så många fodral, för alla har vi olika behov och uppfattning om vad vi vill ha.

   Radera
 3. Så flott innlegg, her var det mange gode tips. Jeg leser mine eBøker på mobiltelefonen, men skulle absolutt hatt et cover til den, så kanskje jeg finner noe via linkene dine!? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så roligt att höra. Ja, visst finner du även fina fodral för mobiltelefonen via mina länkar. Lycka till! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...