torsdag 8 januari 2015

Mrs Sinclairs resväska

I går kväll var det åter dags för bokcirkelchatt. Denna gång var vi fyra, nämligen Boktokig, Milla från Millas hälsobloggVästmanländskan och jag. Vi pratade om Mrs Sinclairs resväska, skriven av Louise Walters och översatt till svenska av Lena Kamhed.


Omslag: Lind & Co.

Mrs Sinclairs resväska är både en mysig bok och en bok som väcker tankar. Den utspelar sig både i nutid och under andra världskriget. Roberta är vår huvudperson i nutid och hennes farmor är det i dåtid. Man får ta del av händelser och skeenden från båda tidsepokerna parallellt. Det är spännande och jag ville bara läsa mer för att få veta vad som skulle hända.

Roberta jobbar i ett litet antikvariat och har ett ganska vanligt och lite ensamt liv. I de gamla böckerna, som hon hanterar, finner hon ibland brev, meddelanden eller annat som påminner och ger ett fragment ur den tidigare ägarens liv. En dag finner Roberta ett brev, som helt uppenbart är adresserat till hennes egen farmor. Det är hennes farfar som skriver. Det är först kanske inget konstigt med det. Uppseendeväckande är dock att brevet är daterat efter att farfadern skulle ha stupat i kriget. Dessutom antyds saker som ger Roberta myror i huvudet. Men vem skall hon fråga? Hennes far är sedan länge allvarligt sjuk och förmodligen döende. Hennes farmor bor på ett äldreboende och är inte alltid helt klar i knoppen. Modern övergav familjen redan då Roberta var liten och har därefter inte haft kontakt med sin dotter.

Successivt får vi veta vad som egentligen hänt, då när farmodern var ung under kriget. Roberta lyckas så småningom få pusselbitarna att gå ihop. En väl förborgad familjehemlighet kommer i dagen. Med den får man som läsare en hel del att fundera över; det faktum att Robertas farmors enda väg för att flytta hemifrån och undkomma en dominant mor var att gifta sig, hur lidandet för en ofrivilligt barnlös kvinna tedde sig på den tiden, hur katastrofartat det var för den som inte alls ville ha några barn, hur problemet med denna barnlöshet kunde "lösas" och vilka konsekvenser lösningen kunde få.

Mrs Sinclairs resväska är en mycket tänkvärd och spännande berättelse. På samma gång är det en mysig bok att läsa. Go', fin kärlek finns nämligen också både för Roberta och farmor. Sorglig är den bitvis. Men nu ska jag inte gå händelserna i förväg. Jag tycker att du ska läsa denna bok, om du gillar att ta del av gamla familjehemligheter. Jag tyckte mycket om den. Att det dessutom är en bok, som handlar mycket om böcker gör inte heller saken sämre. ;-)
PS Fler spännande familjehemligheter finner du i Tirsdagsbrevene och Fyren mellan haven (som jag ännu inte hunnit recensera). Fler mycket bra berättelser om böcker och läsning finner du här och här. DS

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...