söndag 18 januari 2015

Mogens og Mahmoud

Flemming Jensen har skrivit Mogens og Mahmoud: En fortælling om utilsigtet venskab. Det är en bok jag läste som pappersbok för några år sedan. Den har dessvärre utgått i det formatet och därför är det ju bra att den numera finns som ebok.


Omslag: okänd.

Mogens, en medelålders dansk revisor med slips i neutral färg, ligger i skilsmässa och har blivit tvungen att flytta från huset han tidigare delat med exfrun. Inledningsvis bor han på sitt kontor i hemlighet. Men Mahmoud, en av hans medarbetare och tillika IT-expert, kommer på honom. Mogens förklarar situationen för Mahmoud, som visar sig vara en gästvänlig ungkarl. Han erbjuder Mogens att bo hemma hos honom tills han fått ordning på livet. Detta är dock något som leder till förvecklingar. Till att börja med tycks olikheterna mellan de båda männen vara ett oöverstigligt hinder. Men med tiden inser Mogens och Mahmoud att de också har många likheter, kanske till och med fler likheter än olikheter.

Men den första natten blir Mogens väckt klockan halv fem på morgonen av ett väckarur, som låter som ropen från en minaret. Det är bönetid för Mahmoud, som ber om ursäkt för att Mogens blev väckt och drar sig sedan tillbaka till sitt sovrum igen. Mogens får också veta att om Mahmouds mor ringer, skall han inte svara i telefonen. Dessvärre är det precis vad han gör och får då svårt att förklara att han inte kan avbryta Mahmoud mitt i bönen:

"Jeg skulle lige til at åbne soveværelsesdøren, men så kom jeg i tanke om, at der vist var noget med, at man ikke må afbryde folk midt i en bøn. Så bli’r bønnen ikke hørt, eller guden bli’r stiktosset, eller man bli’r til firben i det næste liv … jeg ved det ikke. Det er svært at holde alt det religioneri ude fra hinanden. Hans mor måtte lige vente, til hendes søn var færdig med at be’.
»Sorry, madam – no intermission – please wait! … Jamen, han be’r, siger jeg jo! He asks! On a blanket! Auf einem Teppich! Sulla una …«
Hvordan fanden forklarer man den slags? Hun burde da netop vide det." 

Flemming Jensen har skrivit en väldigt rolig och på samma gång tänkvärd bok, med allvar och glimten i ögat om vartannat. Jag tycker detta är en utmärkt bok att läsa i de tider vi har just nu. Eller som förlaget säger:
"Mogens og Mahmoud er en menneskelig fortælling om, at vi uanset tro, tradition og kultur er lige så ens, som vi er forskellige."

 *

Vill du läsa fler smakebitar och få tips om spännande, roliga och bra böcker? Gå till bokbloggen Flukten fra virkeligheten, läs Maris smakebit och följ sedan länkarna till andra bokbloggar. Hoppas att din kommande vecka blir riktigt bra! :-)


4 kommentarer:

  1. Den här låter onekligen kul :)

    SvaraRadera
  2. Hoppas den kommer på svenska. Jag är inte så bra på danska nämligen ...

    SvaraRadera
  3. Flemming Jensen skriver på sin hemsida att den ska komma (eller har kanske redan kommit?) på franska och italienska. De språken kanske funkar bättre än danska? ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...