fredag 16 januari 2015

I, Cthulhu ...

... or What’s A Tentacle-Faced Thing Like Me Doing In A Sunken City Like This (Latitude 47° 9’ S, Longitude 126° 43’ W)? är en novell, som Neil Gaiman har skrivit. Det är nog den längsta titel jag sett! Dessutom började jag genast fundera på hur man uttalar det där märkliga namnet; Cthulhu. Då var det tur att jag kunde fråga bokvännen M till råds och få en förklaring.

Det visade sig att Cthulhu är namnet på ett gigantiskt monster, med bläckfiskliknande huvud, i en novell med samma namn, skriven av den klassiska skräckförfattaren H P Lovecraft. Första gången jag kom i kontakt med den författaren var i höstas, då jag läste efterordet till Oskar Källners novell Mannerskiölds herrgård.

Nu hade jag alltså funnit en liten spinnoff till Lovecrafts verk i form av denna novell av Gaiman. Trots att jag inte läst någon av Lovecrafts böcker, blev jag nyfiken. Kanske var det också illustrationen som gjorde att jag lockades att läsa.


Bild via Tor.com.

Cthulhu berättar om sitt liv för någon som heter Whateley*, vars uppgift det är att skriva ner levnadsberättelsen. Cthulhu är ett fasansfullt monster egentligen, men hans berättelse är både poetisk och full av torr humor. Utan att ha läst den ursprungliga novellen om Cthulhu, tyckte jag ändå att jag fick en bild av detta monsters liv genom Gaiman. Dessutom är novellen skriven med glimten i ögat. Det var alltså en mycket rolig upplevelse att läsa denna novell med det väldigt långa namnet I, Cthulhu, or, What’s A Tentacle-Faced Thing Like Me Doing In A Sunken City Like This (Latitude 47° 9’ S, Longitude 126° 43’ W)? som du finner via länken**. Här får du inledningen, som ett smakprov:

"Cthulhu, they call me. Great Cthulhu.
Nobody can pronounce it right.
Are you writing this down? Every word? Good. Where shall I start - mm?
Very well, then. The beginning. Write this down, Whateley.
I was spawned uncounted aeons ago, in the dark mists of Khhaa’yngnaiih (no, of course I don’t know how to spell it. Write it as it sounds), of nameless nightmare parents, under a gibbous moon. It wasn’t the moon of this planet, of course, it was a real moon. On some nights it filled over half the sky and as it rose you could watch the crimson blood drip and trickle down its bloated face, staining it red, until at its height it bathed the swamps and towers in a gory dead red light."

Extra roligt var det också då jag snubblade över denna bild på internet. Så kreativt att skapa en paj med inspiration av Cthulhu! Dessutom är texten till bilden så passande på flera sätt.


Bild och citatet nedan via slantedsea
"Lovecraft baking: Arrange the pie crust strips over a 12” plate of incomprehensible horror and staggering abyss. Serve, if still sane."

Vad är det egentligen för fyllning i den där pajen? Till och med en sådan novis i köket som jag blir inspirerad. Visst är det något för fredagsmyset?!
*Whateley är också ett namn som förekommer i någon Lovecrafts böcker.

**Såvitt jag vet är denna novell endast publicerad på internet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...