tisdag 13 januari 2015

Det finns så många eböcker ...

... som man så gärna vill läsa! Vissa rubriker i media antyder att det nästan "inte finns" några eböcker på svenska. Det kan inte vara mer fel, tycker jag. Visst, samtliga titlar som publiceras under ett år blir inte eböcker. Men väldigt många blir det ändå. Vissa förlag, som till exempel Bonniers, gör också sitt yttersta för att ge ut sin så kallade "backlist" som eböcker. Det betyder att de ser över sin utgivning från förr och låter dessa få nytt liv i digital form. På så sätt finns det massor av eböcker* att läsa för oss eboknördar, oavsett om dessa är nyskrivna eller gamla klassiker. Det är trots allt så, att om du inte läst en äldre titel, är den som ny för dig. Här ska jag visa några böcker jag ser fram emot att läsa.
Maria Ernestam är en författare jag läst tidigare och tyckt om. Därför ser jag fram emot att läsa även Öga för öga, tass för tass, som jag dessutom tycker har ett mycket lockande och nästan hypnotiskt omslag. Så här beskriver förlaget boken:

"En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Två sanningar som Sara och Björn får erfara när de flyttar ut på landet, till sitt nyrenoverade hus. Här skulle Björn koppla av från arbetet i stan och Sara förverkliga den länge närda drömmen om ett eget trädgårdsmästeri. För att inte tala om deras katt. Vilka möjligheter till fria strövtåg. Lars och Agneta, paret i huset mitt emot, kommer förbi redan första kvällen. Att de liksom Sara och Björn är kattägare är ett lyckligt sammanträffande, och det är inte enda intresset de delar. Grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet.
Men mycket snart kan oråd anas. Lars och Agnetas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir med klor och tänder och när kriget mellan de båda katterna intensifieras ökar också spänningen mellan de nyblivna grannarna. Samtidigt uppdagas att det även tidigare har förekommit osämja mellan människor i de båda ensligt belägna husen. Bråk som slutat i en spöklik tragedi där sanningen aldrig riktigt uppdagats. Liksom katten lurar på sitt byte nafsar historien de nytillkomna i hälarna. Sara och Björn tvingas försvara sig med metoder de aldrig trott sig kapabla till. När allt slutligen brister drabbar katter och grannar samman på ett sätt som genljuder i hela bygden.
Öga för öga, tass för tass är en annorlunda spänningshistoria i sann Maria Ernestam-anda. En tribut till grannar som håller sams och till katters obändiga egensinnighet. En perfekt presentbok med vackra illustrationer av Lina Bodén."

Visst låter det spännande! Katterna och deras roll i dramat ska också bli intressant att ta del av.

*

Jag fick höra några rader ur en helt annan sorts bok, nämligen Vad är språk? som Mikael Parkvall har skrivit. De rader jag hörde, gjorde att jag blev rejält nyfiken på boken.
De där raderna, som väckte nyfikenheten, finner jag nog igen då jag läser boken, men här vill jag fresta med några intresseväckande kapitelrubriker. Vad sägs om ...
 • Språk - som en tårta med flera lager
 • Vad är det som är så konstigt med svenska?
 • Kan man prata hur som helst?
 • Språkekologi
 • Inte ens grammatiken är huggen i sten
Till de olika kapitlen, varav dessa här ovanför bara är några lockande exempel, har Mikael dessutom givit lästips för den som vill förkovra sig ytterligare. Mikael är för övrigt lektor i lingvistik vid Stockholms universitet.

*

En kommande, ännu inte utgiven, ebok är Tankar mellan hjärtslag, skriven av Neftali Milfuegos. Författaren, som skriver under pseudonym, skildrar sina upplevelser av att vara "varken eller", som andra generationens invandrare.
I dessa oroliga tider, då rasism och stark gränssättning mellan människor riskerar att öka, tycker jag det känns extra viktigt att försöka läsa och förstå hur människor med helt annan uppväxt än min egen, tycker och tänker. Därför vill jag läsa Neftalis bok, vars titel är både tankeväckande och poetisk.

*

Vad har du för böcker på vent i din bokhög? Undrar du vad andra har för spännande läsupplevelser framför sig? Besök Beathe och hennes bokhylle, så får du veta. Önskar dig härmed en god tisdagskväll med mycket läsning. :-)
*Även om utgivningen av eböcker bara ökar, är förlag överlag lite smådåliga på att visa fram sina eböcker och göra det lätt för oss eboknördar att finna dem. Vid olika sorters evenemang, som till exempel bokmässan i Göteborg, är det snarast pappersboken som står i fokus och eboknörden får på egen hand forska i om en lockande titel finns som ebok. Jag har reflekterat över detta i några olika inlägg under hösten. Du finner dem härhär och här. Jag önskar mig mer "ljus" på eboken från förlagens sida!

7 kommentarer:

 1. Så kos omslag på den katteboka.:)

  SvaraRadera
 2. Håller med om att omslaget till Öga för öga, tass för tass är väldigt fint!

  SvaraRadera
 3. Jeg har enda ikke testet e bøker

  SvaraRadera
 4. Her var det mange gode tips! Jeg leser eBøker på mobiltelefonen og trives veldig godt med det :)

  SvaraRadera
 5. Jeg leser mer og mer ebøker. Det begynte med at jeg kjøpte meg Kindle, men nå låner jeg også ebøker på biblioteket. Jeg har lest Maria Ernestams Kan dere myrde min mann og likte den virkelig godt. Så jeg kan tenke meg å lese flere bøker av henne.

  SvaraRadera
 6. Jeg også likte godt omslaget med katten på, når det gjelder ebøker så prøvde jeg det for første gang i fjor og leser flere ebøker hver måned.Et fint alternativ til papirbøker. Tusen takk for boktipsene! Ha en fin kveld:-)

  SvaraRadera
 7. Høyrest ut som ein artig vri på historia. Har ikkjehøyrt om forfattaren tidlegare, så henne må eg google. God fornøyelse med boka :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...