lördag 3 januari 2015

Den utökade eboken

Eböcker, så som vi har känt dem i Sverige, har oftast publicerats i ett format som heter ePub2. Sedan några år finns en ny version av detta format, nämligen ePub3. Problemet med ePub3 har dock varit att det i stort sett inte funnits någon läsplatta eller läsapp, som klarat den versionen. Formatet har således hamnat i ett slags moment 22. Om ingen läsmöjlighet finns, varför ska förlag då ge ut böcker i ePub3? ... och omvänt ... om inga ePub3böcker finns, varför ska då app-utvecklarna satsa på läsappar för formatet?

Nu har det dock börjat hända saker så smått. Det finns appar som klarar ePub3 och det finns titlar i detta format. På bokmässan i höstas satt jag med i en panel, som diskuterade den utökade eboken, vilket var mycket roligt, intressant och lärorikt. Jag ska försöka göra en sammanfattning om ePub3 här. Är du nyfiken på ePub3 - då är detta ett inlägg för dig!

*


Bild via Tools of Change for Publishing.

Vad är ePub3?

Det finns fler namn för ePub3. En del kallar det för "den utökade eboken" eller "den utvidgade eboken". Även begrepp som "enhanced ePub" och "iPad-ePub" förekommer. Man kan också säga att det är fråga om en interaktiv ebok.

Man skulle kunna beskriva ePub3 som en möjlighet att göra eboken mer levande. I detta format kan man nämligen laborera med alla möjliga tekniska finesser. Precis som i en vanlig ePub2-bok, kan man lägga in länkar till endera andra ställen i boken eller webbsidor på nätet. I ePub3 kan man dessutom lägga in filmsnuttar, faktarutor som poppar upp om läsaren önskar extra information, uppläsning av text etcetera. Jag har inte det fullständiga tekniska kunnandet, men jag får intryck av att endast fantasin sätter gränserna för vad man kan åstadkomma.

*

Vad betyder detta för den vanliga läsaren, kan man fråga sig.

Det första man tänker på är faktaböcker och läroböcker av olika slag. Tänk dig att du läser en bok om historia. Olika namn och platser förekommer i texten. Du är dock inte helt säker på vem personen är som nämns. Säkerligen har du kanske läst om vederbörande i skolan en gång i tiden, men vem minns precis allt därifrån? I en ePub3-bok skulle då förlaget kunna ordna, så att du kan klicka på det aktuella namnet och få ytterligare information i en liten ruta. På så sätt kan du läsa vidare i texten med större behållning efter att du fräschat upp ditt minne.

Läroböcker för olika nivåer i skolan, skulle kunna göras oerhört intressanta och mer levande genom exempelvis kompletterande små filmer. Jag gissar att den yngre generationen skulle förstå och ta till sig information bättre på så sätt. Med uppläsningsmöjligheten får dessutom elever med läs- och skrivsvårigheter chansen att ta sig igenom en lärobok utan att behöva separata hjälpmedel.

Här är en film med ett flertal exempel på vad man kan göra med ePub3 i olika typer av böcker. Filmen visar böcker skrivna på flera olika språk. Men principen är densamma.





Skönlitteraturen då? Är ePub3 något för denna typ av böcker? Ja, det tycker jag absolut. Dels för uppläsningsmöjligheten - många vuxna har också läs- och skrivsvårigheter - och dels för möjligheten att på olika kreativa sätt skapa en berättelse. Varför skulle inte författaren kunna "bjuda in" läsaren i storyn, och ge denne möjlighet att "välja" olika vägar att gå för huvudpersonen i boken? På detta sätt skulle en berättelse kunna ges olika slut. Själv tänker jag spontant på Ann Rosmans böcker. Hon gör ett enormt researcharbete inför varje bok. Allt hon får reda på och lär sig kan dock inte komma med i själva berättelsen. Tänk om hon då kunde "bifoga" detta ändå, till exempel genom att låta läsaren klicka fram en kompletterande informationsruta. Det hade varit väldigt intressant, tycker jag.

Här är ett exempel på hur en ePub3-bok för barn ser ut och vilka funktioner som kan finnas. Tänk bort musiken - den är där enbart för att fylla tystnaden under demonstrationen.





Jag ser många möjligheter att utnyttja tekniken för att göra faktaböcker och skönlitteratur ännu mer givande och spännande. Jag tror att detta skulle kunna locka även mer sporadiska läsare till böckernas värld.

*

Vilka "verktyg" behövs då för att kunna läsa ePub3?

Sanningen är att ePub3, enligt min erfarenhet, fungerar bäst i olika läsappar och därmed är det alltså i princip en surfplatta som gäller för läsandet av eböcker i detta format. Det finns enstaka läsplattor som säger sig kunna hantera ePub3. Ett exempel är Kobo Aura H2O.

Jag har provat några titlar i min egen H2O. Några av de tekniska finesserna i respektive bok fungerar, men inte alla. Vid en jämförande studie i min iPad Mini, inser jag att surfplattan är det som gäller för att få den fullständiga upplevelsen och möjligheten att utnyttja alla finesserna fullt ut.

Det gäller alltså att skaffa sig en app, som klarar formatet ePub3, till sin surfplatta. För Apples enheter finns förstås iBooks, som dessutom är det verktyg som just nu allra bäst klarar att hantera formatet. Många förlag, som publicerar ePub3, riktar in sig på just iBooks. För android-enheter lär Universal Book Reader vara ett alternativ. Detta är dock inget jag själv har erfarenhet av.

Andra typer av appar hanterar ePub3 på olika sätt. En del klarar inte alls formatet, medan andra hanterar det i olika omfattning. Det betyder att du antingen inte alls kan läsa din ePub3-bok eller att du kan läsa den, men kanske inte kan utnyttja alla de tekniska finesserna.

*

Vill du testa ePub3 och dessutom läsa en intressant bok?




För att prova ePub3 kan du gratis ladda ner den intressanta eboken Blir världen bättre? som kommer från FN's utvecklingsprogram UNDP och som Staffan Landin skrivit. Boken i sig är intressant och lärorik. Den innehåller en film som visar ett "rörligt" diagram, länkar för mer information etctera. Jag har läst den i både iPad Mini och i Kobo Aura H2O. Bäst fungerar den förstås i min iPad. 

Rabén & Sjögren har gett ut ett antal av sina barnböcker i ePub3. Dessa innehåller uppläsning av text. De finns tillgängliga för köp på iTunes.

Hos Kobo finns en del interaktiva eböcker, som med fördel läses i Kobos egen app. Jag har skrivit om några av dem förut, till exempel Steam Train, Dream Train. Den har uppläsningsfunktion, så kallad "read-along".

Vissa förlag ger ut böcker i ePub3, eftersom de vill använda sig av möjligheten till en så kallad "fixed layout" då de producerar boken. Detta innebär att boken i princip blir som en text i pdf-format fast med bilder inlagda dessutom. En sådan bok är till för läsning och ofta också för möjligheten att se fina bilder, men innehåller inga tekniska finesser.

*

Det är svårt att försöka reda ut vilka eböcker som ges ut i formatet ePub3. Man får lusläsa hemsidorna hos förlagen och försäljarna, men trots detta är informationen många gånger ganska bristfällig. Bokon och Dito (Bokus ebokavdelning) anger informationen om man klickar på "läs mer" om respektive bok. Mondo (Adlibris ebokavdelning) visar begreppet "enhanced" i faktarutan om boken. CDON använder begreppet "iPad-ePub" och detta framgår i faktarutan.

Formatet ePub3 är helt klart spännande och ger många olika möjligheter för såväl författaren som läsaren. Jag hoppas att utvecklingen går framåt, både vad gäller appar och utgivning, och att informationen blir tydligare.




PS Det finns sedan länge bok-appar för barn. Vad är skillnaden och var går gränsen mellan en ePub3 och en app? Det är en helt annan historia. DS

2 kommentarer:

  1. Tack för den detaljerade beskrivningen av nya epub-formatet version 3. Intressant att få känna till det. /Hans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra att du uppskattar detta inlägg! :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...