torsdag 15 januari 2015

Axel Stakes fotografier

I somras och under höstens lopp snöade jag in på Salomon August Andrée och hans försök att nå Nordpolen i en luftballong. Det hela började med att vi i bokcirkeln läste Bea Uusmas bok Expeditionen: Min kärlekshistoria. Därefter var nyfikenheten väckt. Jag upptäckte att det stora verket Med Örnen mot polen, som gavs ut efter att man funnit expeditionens kvarlevor 1930, finns som ebok alldeles gratis hos Litteraturbanken. Sedan rullade det på med fler böcker och som kronan på verket - en rolig och intressant utflykt till Grenna Museum tillsammans med Milla från bokcirkeln.

Med denna bakgrund blir det extra intressant att man nu har funnit fler fotografier från tiden för expeditionen. Faktiskt har dessa legat bortglömda i källaren till Grenna Museum. Det är Axel Stake som tagit dem. Han var ingenjör och ansvarade för vätgasproduktionen till ballongen på Danskön. Här är några av hans bilder.


Knut Frænkel, S A Andrée och Nils Strindberg planerar och förbereder
expeditionen på polarkontoret på Kungliga Patentbyrån i Stockholm.


Man lossar lasten på Danskön.


Ballonghuset, som var till för att skydda den gasfyllda ballongen,
är under uppbyggnad.


Ballonghuset. Man hade en helt annan syn på arbetarskydd på den tiden.


Här lägger man ut släplinorna, som skulle vara en sorts styranordning
för ballongen. Det var dock dessa som förlorades vid starten av färden.

Det är väldigt fascinerande att titta på gamla fotografier, tycker jag. Fler bilder finns hos Svenska dagbladet. Det fanns tydligen planer på att ge ut en bok med Axels bilder i början av 1900-talet. Men Axel dog i USA efter att ha emigrerat dit, och bilderna ansågs vara försvunna. Om du vill, kan du se museichefen för Grenna Museum, Håkan Jorikson, berätta om fyndet. Följ denna länk till Rapport och titta på nyhetsinslaget som börjar ungefär 24 minuter och 25 sekunder in i sändningen. Tack till bokvännen B för tipset.

Vill du läsa alla mina texter om Andrée och hans expedition? Du finner dem här!


2 kommentarer:

  1. Jisses vad spännande😉 du kommer bli proffs på expeditionen😊 ska genast kolla in detta. Ha det gott kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det spännande! Jag får akta mig så att jag inte blir en Bea, med egensponsrade expeditioner etc. ;-) Men roligt är det att fastna för något och fördjupa sig.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...