torsdag 25 december 2014

Tomtens hemliga liv

Natten mellan julafton och juldagen var förr omgärdad av skrock och magi. Enligt gammal folktro var det en farlig natt och man måste vidta många säkerhetsåtgärder för att bland annat hålla sig på god fot med gårdstomten. Denne tomte var för övrigt gårdens oskrivne chef året runt. En som vet att berätta om gårdstomten och de konsekvenser det kunde få att göra sig till ovän med honom, är Selma Lagerlöf.


Illustration: Christian Magnus (1917)

Tomten på Töreby var en sträng tomte, som hade respekt med sig. Trots detta ägnade sig gårdens ägare, ryttmästare Silfverbrandt, gärna åt spel. Det bar sig till slut inte bättre än att han satt och spelade bort hela gården. Tomten erbjuder sin hjälp för att vända spelet. Detta har dock ett mycket högt pris. Kanske alltför högt?

Dödskallen är en novell full av skräckinjagande upplevelser för dödgrävaren Anders Öster. Det hela utspelar sig på julafton och natten till juldagen. Det blir en natt som dödgrävaren och hans fru sent skall glömma.

Det är alltid spännande att läsa Selmas noveller. Gör det du också! Du får både Tomten på Töreby och Dödsskallen i Mix Förlags utgivning.

Den gemytlige och rundlagde äldre man vi numera förknippar med begreppet tomte, är ju helt annorlunda än Tomten på Töreby. Men även denne moderne version kan ha sina hemligheter. Titta på den här lilla filmen, så får du se!

God fortsättning på julen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...