söndag 14 december 2014

Stadig Alice

Lisa Genova har skrivit Still Alice, som på svenska heter Fortfarande Alice, på norska Alltid Alice och på danska Stadig Alice. Det är en otroligt bra bok. Den har tyvärr bara givits ut som pappersbok på svenska och dessutom är den slut på förlaget. På engelska och danska finns den i flera olika format och på norska som pappersbok. Klicka på respektive länk för mer information: ebok på danska, ebok på engelska, pappersbok på danska, pappersbok på engelska, pappersbok på norskaljudbok på danska. Det är mycket, mycket tråkigt att den är slut på förlaget i Sverige och att den inte finns som ebok på svenska, för den är både viktig och väldigt bra. Jag har lyssnat till den på danska och det är Alis Friis Caspersen, som översatt till detta språk. Birgitte Bruun har gjort en utmärkt inläsning.


Omslaget till eboken på danska.

Alice Howland är professor på Harvard University. Hon är mycket framgångsrik i sitt arbete som forskare och sakkunnig inom sitt område samt lyckligt gift och har tre vuxna barn. Hösten då hon fyller femtio lägger hon dock märke till en ökad svårighet att minnas saker. Inledningsvis tror hon att detta beror på stress. Men när hon en dag är ute på sin vanliga löprunda blir hon plötsligt förvirrad och känner inte igen sig. Ytterligare händelser leder till att hon söker läkare. Ganska snart konstaterar sjukvården att Alice har presenil Alzheimers sjukdom, en variant av Alzheimers som drabbar yngre människor, ibland så tidigt som vid fyrtio års ålder.

Som läsare får man följa Alice under den tid då hon först själv ska acceptera sin sjukdom, sedan berätta om den för make och barn samt därefter under den tid då hon blir alltmer sjuk. Det är hela tiden Alice perspektiv vi får ta del av. Lisa Genova har skrivit mycket bra och trovärdigt. Det är en sorglig berättelse, eftersom sjukdomen är obotlig, och Alice bara blir sämre. Men den innehåller också mycket kärleksfulla händelser. Det finns så väldigt många bra och mycket gripande avsnitt i boken. Jag fällde ömsom tårar och ömsom log då jag läste den.

Boken är filmatiserad, men har inte kommit till Sverige än. Premiären är beräknad till mars 2015. Eftersom jag lyssnat, har jag ingen möjlighet att skriva ner en bra smakebit ur boken. I stället bjuder jag på detta klipp ur filmen, där Alices ena dotter ställer en fråga till sin mor.Jag kan varmt rekommendera denna bok. Den ger en mycket bra insikt i den svåra sjukdomen Alzheimers. Lisa Genova har verkligen lyckats väl med att ge en bild av den sjukes upplevelser. Läs den!

*

Vill du ha fler intressanta boktips och ta del av spännande smakebitar ur olika böcker? Besök Mari och hennes bokblogg Flukten fra virkeligheten. Där finner du Maris smakebit och länkar till många andra.PS Vill du läsa ännu mer om hur Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar drabbar människor, kan jag varmt rekommendera Sjukhuskatten Oscar. DS

4 kommentarer:

 1. Låter som en bok för mig! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 2. Det där måste vara en av de värsta sjukdomarna som finns. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det håller jag verkligen med om - särskilt efter att ha fått lära känna Alice och hennes verklighet.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...