fredag 12 december 2014

Shegerja

Som en bonus så här på Novelldagens "annandag", tänker jag presentera ännu en novell. Alldeles nyutkommen är nämligen Andrea Grave-Müllers berättelse Shegerja. Den är tidigare publicerad i novellsamlingen Runristaren.


Omslag: cinna form & produktion.

Fernand är anställd av professor Kavarin. Den sistnämnde är djupt engagerad i forskning om den försvunna sagostaden Sgeria. Den förmodas ha försvunnit på havets botten. Över tjugo år av sökande har Kavarin lagt ner på denna förmodade myt. Nu har spåren dock lett fram till Sealinbukten och närmare bestämt kungariket Regos. Professorn har tagit sin unge assistent med sig för att fördjupa sig i de fynd som gjorts på platsen.

Fynden ser mycket lovande ut. Professorn bestämmer sig för att hyra en båt och låta dykarna kontrollera havsbottnen längre ut. Men redan då stöter han på problem. Dykarna är väldigt tveksamma till att dyka på den plats som professorn anger. Dessutom får Fernand kontakt med en ung kvinna, som försöker varna för ytterligare sökande efter den gamla försvunna staden. Inget av detta kan hindra professorn, som tycker sig känna att han är mycket nära sitt mål.

Man beger sig ut på havet. Dykarna tar sig ner i djupet. Professorn, Fernand och ett par andra män väntar på en liten ö i närheten. Efter en orolig stund ser de så småningom dykarna komma upp till ytan igen. Med sig har de ytterst fina fynd. Från ön kan man se hur de tre dykarna, en efter en tar sig upp i båten. Men när den tredje ska upp ur vattnet händer något alldeles oväntat och mycket skräckinjagande. Dykaren dras ner i vattnet och försvinner. Han syns inte till mera. De övriga dykarna och besättningsmännen på båten blir fyllda av skräck och oro.

Mycket snabbt tar man sig tillbaka till Sealin. Nu vill nästan ingen i lokalbefolkningen befatta sig med Kavarins sökande. Professorn bestämmer då att han och Fernand ska genomföra ytterligare dykning på egen hand. Frågan är om detta var ett så klokt beslut egentligen.

Andrea skriver väldigt bra och bygger skickligt upp spänningen med små och lågmälda medel. Jag blev engagerad av berättelsens mytologiska grund och skulle gärna velat veta mer om såväl Regos som Sealin och folket där. För att inte tala om sagoriket Sgeria. Vad är det egentligen som ligger bakom befolkningens rädsla för Sgeria (eller Shegerja, som de säger)? Beskrivningen av när professorn och Fernand har på sig gamla dykardräkter, av den modell som syns på omslaget, är väldigt bra gjord. Det är så att man riktigt kan förstå känslan av att "vara inspärrad" i de otympliga dräkterna. Detta är en mycket spännande och välskriven novell, som jag verkligen tycker att du ska läsa.



PS Jag är helt säker på att Leo, min expertkommentator på Novelldagen, hade blivit stormförtjust i omslaget till denna novell. Själv tycker jag att det är ett väldigt lockande och lite småkusligt omslag, som passar perfekt till berättelsen. DS

3 kommentarer:

  1. Helt riktigt. Jag tycker det här är ett fantastiskt omslag som dessutom väl slår an tonen i denna berättelse. Kan man ana ett ansikte där bakom gallret?

    SvaraRadera
  2. Åh vad kul att läsa din recension. Jag läste klart Runristaren just idag och gillade den här novellen väldigt mycket. Spännande omslag :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Dina ord får mig att bli väldigt nyfiken på Runristaren. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...