onsdag 24 december 2014

God jul

Jonas Karlsson kan det här med att skriva noveller. Det tycker jag efter att ha läst både Fakturan och God jul. Den sistnämnda novellen fick jag, med stor behållning, höra författaren läsa högt ur på evenemanget Med hjärtat för boken.


Omslag: Lotta Kühlborn

Det lackar mot jul. I kommunhuset funderar man på hur sagda byggnad skall pyntas inför julen. Ett planeringsmöte hålls enbart av detta skäl. Att göra något som kan komma kommunens invånare till del är syftet, men det får inte kosta något. Man måste ta hänsyn till nedskärningar och eventuella varsel. Att hålla sig inom budget är viktigt. Åtskilliga förslag läggs fram på mötet. Det blir dock kommunalrådet själv som kommer med en lösning; man kan använda de sedan flera år tillbaka inköpta elljusstakarna för att skapa ett stämningsfullt arrangemang i byggnadens många fönster. Billigt och bra!

För att åstadkomma detta krävs dock mycket planering och många möten. Frida, en ung nyanställd, hamnar i händelsernas centrum. Delvis gillar hon det, men hon får dessvärre också genomföra de mindre roliga uppdragen, såsom att försöka medla mellan andra kommunanställda som inte kommer överens. Tanken med elljusstakarna är god, men visar sig vara mycket svårare att genomföra än vad planeringsgruppen kunde tro från början. Till sist är det Frida som finner på råd på egen hand. Men vad har hon för det?

God jul är en rolig novell, som på samma gång är mycket tänkvärd. Byråkratin på kommunhuset är både löjeväckande och förfärande. Åtskilliga gånger skakar man på huvudet och undrar "hur svårt ska det vara?". Jonas beskrivningar av olika medarbetare och deras sätt att agera känns också väldigt pricksäkra. Får du tid över under julhelgen tycker jag absolut att du ska ladda ner och läsa den.PS Frida får sin hämnd! Moahahaha! DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...