onsdag 10 december 2014

Fakturan

Jonas Karlsson är en författare jag upptäckte då jag var på arrangemanget Med hjärtat för boken. Då presenterade Jonas sin dråpliga God jul. Eftersom jag gillade den var det inte svårt att välja ännu en novell ur Jonas produktion, nämligen Fakturan, som ingår i novellsamlingen Spelreglerna.


Outfit: okänd.

Bokskorpionen tycker ...

Vad gör man om det plötsligt och helt oväntat dimper ner en faktura på 5 700 000 kronor i ens brevinkast? Vi skulle nog alla reagera olika på det. Novellens huvudperson drar slutsatsen att det är fråga om något konstigt misstag och han ignorerar det hela. När det en månad senare dyker upp en påminnelse och det dessutom är påfört en förseningsavgift om 150 kronor, börjar han ana oråd. Han tar tag i saken genom att ringa ett angivet telefonnummer. Kötiden är dock ohemult lång - hela fjorton timmar och tjugofem minuter. Efter många om och men får han kontakt med en kvinna på företaget, som sänt ut räkningen. Det som då rullas upp är en både absurd och tänkvärd förklaring till fakturan. Berättelsen får en att dra på munnen, men också att fundera en del på tillvaron och begreppet "storebror ser dig". Detta är en klart läsvärd novell, som är mycket välskriven och som säkert inte kommer att lämna dig oberörd.

Leos kommentar ...

Vid ett första snabbt ögonkast kan man tro att Jonas anländer till novelldagsfestligheterna iförd en outfit av spets. Detta är förvisso ett modernt material, som särskilt prinsessor brukar tycka om. Men personligen tycker jag inte att Jonas är en man som klär i spets. Därför var det med en viss lättnad jag granskade plagget närmare och insåg att han låtit trycka titlarna på de noveller, som ingår i Spelreglerna, på dagens outfit. Smart marknadsföring! Och färgen kan jag inte annat än hänfört beundra - smakfullt, sobert och precis lagom iögonfallande, utan minsta tendens till skrikighet.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...