söndag 28 december 2014

Den farliga eboken

Under senare tid har det återigen florerat olika nyhetsartiklar om hur farligt det är att läsa eböcker. Sådana artiklar är inget nytt - då och då under de år som eböcker funnits har det dykt upp olika varianter av dem. Nu handlar det om att eböcker* kan störa sömnen och därmed hälsan.


Bild via The Independent.

Låt oss ta det från grunden. Det är inte eboken i sig själv som förstör sömnen. Lika lite som att pappersboken i sig själv skulle störa sömnen. Eventuella sömnstörningar beror snarare på vilken typ av enhet du väljer att läsa din ebok från. Dessutom kan bokläsande i största allmänhet störa sömnen. Mer om det senare.

En surfplatta (tablet på engelska) eller en snillefon (smartphone) avger starkt ljus. Detta ljus kommer underifrån och kallas backlight. En läsplatta (ereader) har antingen inget ljus alls eller milt ljus. Detta kommer "framifrån" och kallas frontlight. Det är fråga om två helt olika typer av ljus. Läs mer om detta i mitt inlägg Var rädd om dina ögon.


Bild via Ebookfriendly.

Jag kan tänka mig att en ljusstark surfplatta kan störa kroppens sömnighetshormon melatonin, liksom andra typer av starka ljuskällor kan störa bildandet av detta hormon. Mängden av detta hormon varierar under dygnet och variationen är beroende av ljus och mörker. Syftet med hormonet är att göra oss sömniga, vilket sker då mängden hormon ökar i takt med att det blir mörkt. Forskarna har funnit att artificiellt ljus kan störa bildandet av melatonin och därmed skulle sömncykeln också riskera att störas.

Frågan är hur forskarna fått fram sina resultat. Det är faktiskt så att surfplattors ljus går att reglera och på så sätt kan man få betydligt lägre intensitet i ljuset. En del surfplattor har också en "nightmode", som man kan välja då det är mörkt omkring en. Har forskarna tagit med detta i sin beräkning?

Dessutom skulle jag återigen vilja slå ett slag för läsplattan. Även om man har en platta med frontlight, så går detta faktiskt att stänga av helt och man kan ändå använda läsplattan. (Så är inte fallet med surfplattan.) Det betyder att, om du oroar dig för din sömn efter att ha läst de aktuella artiklarna, så kan du stänga av ljuset i plattan helt och i stället läsa din ebok med din vanliga läslampa tänd. Det blir precis samma sak som om du läste en pappersbok.


Bild via Reading and Art.

Jag skulle vilja påstå att bokläsande i största allmänhet riskerar att störa sömnen, oavsett om man läser en pappersbok eller en ebok. Berättelsen i sig kan vara så engagerande eller spännande att man förblir vaken och läser och läser för att få veta "hur det går". Plötsligt upptäcker man att många timmar gått och att klockan är nära uppstigningsdags. Detta har hänt mig åtskilliga gånger under mina många år som bokslukare. (Säkerligen känner du kanske igen dig i detta, om du också är bokslukare.) Då skulle man kunna påstå att bokläsandet förstör sömnen. ;-)

Du vet väl, att då romanen som fenomen dök upp på 1700-talet, kom också debatten om dess negativa inverkningar på läsaren. Under både 1700-talet och 1800-talet debatterades frågan och givetvis var också den gängse romanläsaren, kvinnan, i fokus. Det florerade åtskilliga åsikter om romanläsandets farlighet och dess dåliga konsekvenser. Det paradoxala var att det skrevs romaner med sedelärande berättelser om att kvinnans liv skulle bli så mycket bättre om hon inte läste ... just det! ... romaner. Läs gärna mer om detta här.

Själv kommer jag att fortsätta att läsa eböcker innan jag ska sova. Det är perfekt att läsa på en läsplatta, tycker både sambon och jag. En prasslande pappersbok stör mycket mer - både prasslandet och den vanliga läslampan stör sambons sömn. Eböckerna läser jag i det milda skenet från min Kobo Aura H2O. Det är som att läsa i skenet av en ficklampa under täcket, som när man läste i hemlighet då man var liten. :-)
*Jag blir ganska trött på hur man använder begreppen inom journalistiken. Eböcker får bära hundhuvudet för något som egentligen är surfplattans "fel". Dessutom vet journalister tydligen inte skillnaden på en läsplatta och en surfplatta. Ordet läsplatta används oftast rakt av, vilket gör att läsplattan får bära hundhuvudet för något "fel" som surfplattan orsakar.

2 kommentarer:

  1. Haha, böcker har stört min sömn (kan inte sluta läsa även om det blir natt), min matlagning (maten bränner vid när jag bara måste läsa färdigt sidan), min städning (vem vill städa när man kan läsa?), mitt sociala liv (vem vill träffa folk när man kan läsa?), men inte sjutton skyller jag på eboken för det! :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...