måndag 29 december 2014

Death Comes to Pemberley

Fortsättningsböcker på Jane Austens titlar finns det gott om. Självaste P D James skrev sin egen version i form av en deckarberättelse, som fick namnet Death Comes to Pemberley. Den finns som pappersbok och ljudbok på svenska, och i ett flertal utgåvor som ebok på engelska. Men se upp - priset varierar stort. Du finner olika upplagor här, här och här.
I den här berättelsen har Elizabeth och Mr Darcy varit gifta i sex år. De skall ställa till med stor bal i sitt hem, godset Pemberley. Åtskilliga släktingar och vänner är inbjudna, dock inte familjens svarta får, Lydia med maken Mr Wickham. Trots detta planerar Lydia och Wickham att komma till balen ändå. Med sig i vagnen har de kamraten Mr Denny. Dessvärre blir Wickham och Denny ovänner. De stoppar vagnen innan den ankommit till Pemberley och ger sig av in i skogen. Det slutar illa. Denny återfinns avliden med svåra skador och Wickham sluddrar om att han är skyldig till kamratens död. En utredning måste till för att avgöra vem den skyldige är. Mycket pekar på att Wickham är brottslingen, men är det verkligen så? Och om så är fallet, hur kommer skandalen att drabba övriga familjen?
Som Jane Austen-fan läste jag denna bok med behållning, men tyckte emellanåt att det var lite segt med tillbakablickarna och återberättandet av vad som hänt i Stolthet och fördom. Bättre tycker jag då om att titta på filmatiseringen, som just nu går att se på svtplay. Den är gjord i tre delar och visas under en begränsad period. Första delen kan du se fram till den 5/1 2015. Du finner avsnitten här, här och här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...