onsdag 31 december 2014

I morgon ...

... är det minsann ... torsdag! 
Och denna speciella torsdag väntar er en speciell överraskning här på bloggen. Stay tuned ... 
PS Gott nytt år, förresten! ;-) DS

tisdag 30 december 2014

Lägesrapport

Jag håller just nu på att läsa en tegelsten på 751 sidor. Försöker läsa, åtminstone, för berättelsen förbryllar mig ...


Bild via Wikimedia.


... tio sidor in i berättelsen:

Jag konstaterar att en ung man seglat till Nya Zeeland för att, under guldruschens dagar på 1800-talet, försöka skapa sig en förmögenhet som guldgrävare. Han har, efter en slitsam resa, just anlänt till sitt hotell och går till den gemensamma salongen för att koppla av på kvällen. Tolv andra män befinner sig redan där.
Jag tänker: *Kan ju bli intressant, det här.*

... femtio sidor i berättelsen:

*Varför har vår hjälte ännu inte kommit ut ur salongen och satt i gång med planerna för sitt guldgrävande?*

... etthundra sidor in i berättelsen:

*Huvudpersonen (om det nu är han som är det?) har fortfarande inte lämnat salongen för att gräva guld! Kommer han över huvudtaget att genomföra sitt projekt? I stället sitter han kvar i samma salong, samma kväll han kom och lyssnar till de andra tolv männens berättelser.*

... efter ytterligare femtio sidor:

*De sitter banne mig fortfarande i salongen och snackar! Det blir nog inget guld för huvudpersonen.*

... tvåhundra sidor av läsning:

*Huvudpersonen verkar inte vara någon huvudperson längre. Han är snarare en lyssnare, precis som läsaren. Nåja, berättelsen är inte helt ointressant med sitt innehåll av guld, opium, kvinnor, svartsjuka, avundsjuka, girighet, intriger och kanske rentav mord. Men orkar jag läsa ytterligare drygt femhundra sidor av detta? För övrigt sitter de tretton männen kvar i sin salong ännu och berättar för varandra.*

Läsa klart eller ge upp? Det är frågan. När jag dessutom läste vad Hermia säger om Hilary Mantels Wolf Hall, blir jag ännu mer benägen att längta bort från en tegelsten till en annan. Vad göra? Fortsättning följer ... kanske ...
PS Jag har ännu inte kommit på vilken kopplingen är mellan titeln Himlakroppar, kapitlens astrologiskt inspirerade namn samt berättelsens innehåll. Förvirrande! DS

måndag 29 december 2014

Death Comes to Pemberley

Fortsättningsböcker på Jane Austens titlar finns det gott om. Självaste P D James skrev sin egen version i form av en deckarberättelse, som fick namnet Death Comes to Pemberley. Den finns som pappersbok och ljudbok på svenska, och i ett flertal utgåvor som ebok på engelska. Men se upp - priset varierar stort. Du finner olika upplagor här, här och här.
I den här berättelsen har Elizabeth och Mr Darcy varit gifta i sex år. De skall ställa till med stor bal i sitt hem, godset Pemberley. Åtskilliga släktingar och vänner är inbjudna, dock inte familjens svarta får, Lydia med maken Mr Wickham. Trots detta planerar Lydia och Wickham att komma till balen ändå. Med sig i vagnen har de kamraten Mr Denny. Dessvärre blir Wickham och Denny ovänner. De stoppar vagnen innan den ankommit till Pemberley och ger sig av in i skogen. Det slutar illa. Denny återfinns avliden med svåra skador och Wickham sluddrar om att han är skyldig till kamratens död. En utredning måste till för att avgöra vem den skyldige är. Mycket pekar på att Wickham är brottslingen, men är det verkligen så? Och om så är fallet, hur kommer skandalen att drabba övriga familjen?
Som Jane Austen-fan läste jag denna bok med behållning, men tyckte emellanåt att det var lite segt med tillbakablickarna och återberättandet av vad som hänt i Stolthet och fördom. Bättre tycker jag då om att titta på filmatiseringen, som just nu går att se på svtplay. Den är gjord i tre delar och visas under en begränsad period. Första delen kan du se fram till den 5/1 2015. Du finner avsnitten här, här och här.


söndag 28 december 2014

Den farliga eboken

Under senare tid har det återigen florerat olika nyhetsartiklar om hur farligt det är att läsa eböcker. Sådana artiklar är inget nytt - då och då under de år som eböcker funnits har det dykt upp olika varianter av dem. Nu handlar det om att eböcker* kan störa sömnen och därmed hälsan.


Bild via The Independent.

Låt oss ta det från grunden. Det är inte eboken i sig själv som förstör sömnen. Lika lite som att pappersboken i sig själv skulle störa sömnen. Eventuella sömnstörningar beror snarare på vilken typ av enhet du väljer att läsa din ebok från. Dessutom kan bokläsande i största allmänhet störa sömnen. Mer om det senare.

En surfplatta (tablet på engelska) eller en snillefon (smartphone) avger starkt ljus. Detta ljus kommer underifrån och kallas backlight. En läsplatta (ereader) har antingen inget ljus alls eller milt ljus. Detta kommer "framifrån" och kallas frontlight. Det är fråga om två helt olika typer av ljus. Läs mer om detta i mitt inlägg Var rädd om dina ögon.


Bild via Ebookfriendly.

Jag kan tänka mig att en ljusstark surfplatta kan störa kroppens sömnighetshormon melatonin, liksom andra typer av starka ljuskällor kan störa bildandet av detta hormon. Mängden av detta hormon varierar under dygnet och variationen är beroende av ljus och mörker. Syftet med hormonet är att göra oss sömniga, vilket sker då mängden hormon ökar i takt med att det blir mörkt. Forskarna har funnit att artificiellt ljus kan störa bildandet av melatonin och därmed skulle sömncykeln också riskera att störas.

Frågan är hur forskarna fått fram sina resultat. Det är faktiskt så att surfplattors ljus går att reglera och på så sätt kan man få betydligt lägre intensitet i ljuset. En del surfplattor har också en "nightmode", som man kan välja då det är mörkt omkring en. Har forskarna tagit med detta i sin beräkning?

Dessutom skulle jag återigen vilja slå ett slag för läsplattan. Även om man har en platta med frontlight, så går detta faktiskt att stänga av helt och man kan ändå använda läsplattan. (Så är inte fallet med surfplattan.) Det betyder att, om du oroar dig för din sömn efter att ha läst de aktuella artiklarna, så kan du stänga av ljuset i plattan helt och i stället läsa din ebok med din vanliga läslampa tänd. Det blir precis samma sak som om du läste en pappersbok.


Bild via Reading and Art.

Jag skulle vilja påstå att bokläsande i största allmänhet riskerar att störa sömnen, oavsett om man läser en pappersbok eller en ebok. Berättelsen i sig kan vara så engagerande eller spännande att man förblir vaken och läser och läser för att få veta "hur det går". Plötsligt upptäcker man att många timmar gått och att klockan är nära uppstigningsdags. Detta har hänt mig åtskilliga gånger under mina många år som bokslukare. (Säkerligen känner du kanske igen dig i detta, om du också är bokslukare.) Då skulle man kunna påstå att bokläsandet förstör sömnen. ;-)

Du vet väl, att då romanen som fenomen dök upp på 1700-talet, kom också debatten om dess negativa inverkningar på läsaren. Under både 1700-talet och 1800-talet debatterades frågan och givetvis var också den gängse romanläsaren, kvinnan, i fokus. Det florerade åtskilliga åsikter om romanläsandets farlighet och dess dåliga konsekvenser. Det paradoxala var att det skrevs romaner med sedelärande berättelser om att kvinnans liv skulle bli så mycket bättre om hon inte läste ... just det! ... romaner. Läs gärna mer om detta här.

Själv kommer jag att fortsätta att läsa eböcker innan jag ska sova. Det är perfekt att läsa på en läsplatta, tycker både sambon och jag. En prasslande pappersbok stör mycket mer - både prasslandet och den vanliga läslampan stör sambons sömn. Eböckerna läser jag i det milda skenet från min Kobo Aura H2O. Det är som att läsa i skenet av en ficklampa under täcket, som när man läste i hemlighet då man var liten. :-)
*Jag blir ganska trött på hur man använder begreppen inom journalistiken. Eböcker får bära hundhuvudet för något som egentligen är surfplattans "fel". Dessutom vet journalister tydligen inte skillnaden på en läsplatta och en surfplatta. Ordet läsplatta används oftast rakt av, vilket gör att läsplattan får bära hundhuvudet för något "fel" som surfplattan orsakar.

lördag 27 december 2014

DN och Bonnier ...

... är jultomtar och delar ut hela sex klassiska titlar i ePubformat till DN's prenumeranter.Tycker du att du fick för få eböcker på julafton? Eller har du kanske redan slukat de du fick? Passa på att ladda ner dessa klassiska berättelser. Klicka på respektive länk för mer information om varje titel.Jag har läst Stolthet och fördom ett stort antal gånger, men den kan man ju aldrig läsa för mycket, eller hur. ;-) Svindlande höjder har jag också redan läst. Kejsaren av Portugallien såg jag då den filmatiserades 1992 av Lars Molin*. Jag tyckte väldigt bra om den, och har många gånger funderat på att jag skulle vilja läsa den också. Nu ska det bli av. :-)

De övriga tre är på sätt och vis också intressanta, men jag prioriterar dem inte lika högt. Den allvarsamma leken känner jag mig rätt tudelad inför. Jag läste ju biografin om Märta Söderberg för ett tag sedan, och den gav en annan bild av paret Söderbergs liv än vad som hittills presenterats.

Blir du intresserad av dessa eböcker? Är du dessutom prenumerant på DN? Gå till DN's kundsida och läs mer.*För övrigt finns Lars Molins film tillgänglig i svt's Öppet arkiv. Du finner de tre avsnitten här, här och här.

torsdag 25 december 2014

Tomtens hemliga liv

Natten mellan julafton och juldagen var förr omgärdad av skrock och magi. Enligt gammal folktro var det en farlig natt och man måste vidta många säkerhetsåtgärder för att bland annat hålla sig på god fot med gårdstomten. Denne tomte var för övrigt gårdens oskrivne chef året runt. En som vet att berätta om gårdstomten och de konsekvenser det kunde få att göra sig till ovän med honom, är Selma Lagerlöf.


Illustration: Christian Magnus (1917)

Tomten på Töreby var en sträng tomte, som hade respekt med sig. Trots detta ägnade sig gårdens ägare, ryttmästare Silfverbrandt, gärna åt spel. Det bar sig till slut inte bättre än att han satt och spelade bort hela gården. Tomten erbjuder sin hjälp för att vända spelet. Detta har dock ett mycket högt pris. Kanske alltför högt?

Dödskallen är en novell full av skräckinjagande upplevelser för dödgrävaren Anders Öster. Det hela utspelar sig på julafton och natten till juldagen. Det blir en natt som dödgrävaren och hans fru sent skall glömma.

Det är alltid spännande att läsa Selmas noveller. Gör det du också! Du får både Tomten på Töreby och Dödsskallen i Mix Förlags utgivning.

Den gemytlige och rundlagde äldre man vi numera förknippar med begreppet tomte, är ju helt annorlunda än Tomten på Töreby. Men även denne moderne version kan ha sina hemligheter. Titta på den här lilla filmen, så får du se!

God fortsättning på julen!


onsdag 24 december 2014

God jul

Jonas Karlsson kan det här med att skriva noveller. Det tycker jag efter att ha läst både Fakturan och God jul. Den sistnämnda novellen fick jag, med stor behållning, höra författaren läsa högt ur på evenemanget Med hjärtat för boken.


Omslag: Lotta Kühlborn

Det lackar mot jul. I kommunhuset funderar man på hur sagda byggnad skall pyntas inför julen. Ett planeringsmöte hålls enbart av detta skäl. Att göra något som kan komma kommunens invånare till del är syftet, men det får inte kosta något. Man måste ta hänsyn till nedskärningar och eventuella varsel. Att hålla sig inom budget är viktigt. Åtskilliga förslag läggs fram på mötet. Det blir dock kommunalrådet själv som kommer med en lösning; man kan använda de sedan flera år tillbaka inköpta elljusstakarna för att skapa ett stämningsfullt arrangemang i byggnadens många fönster. Billigt och bra!

För att åstadkomma detta krävs dock mycket planering och många möten. Frida, en ung nyanställd, hamnar i händelsernas centrum. Delvis gillar hon det, men hon får dessvärre också genomföra de mindre roliga uppdragen, såsom att försöka medla mellan andra kommunanställda som inte kommer överens. Tanken med elljusstakarna är god, men visar sig vara mycket svårare att genomföra än vad planeringsgruppen kunde tro från början. Till sist är det Frida som finner på råd på egen hand. Men vad har hon för det?

God jul är en rolig novell, som på samma gång är mycket tänkvärd. Byråkratin på kommunhuset är både löjeväckande och förfärande. Åtskilliga gånger skakar man på huvudet och undrar "hur svårt ska det vara?". Jonas beskrivningar av olika medarbetare och deras sätt att agera känns också väldigt pricksäkra. Får du tid över under julhelgen tycker jag absolut att du ska ladda ner och läsa den.PS Frida får sin hämnd! Moahahaha! DS

måndag 22 december 2014

När jultomten ...

... har paus på jobbet ...


... läser han uppenbarligen en god bok! Kan det vara så att tomten är en boknörd?! 


söndag 21 december 2014

Bokskorpionen undersöker: Julklappsbekymmer?

Har du bekymmer med vad du ska ge bort i julklapp? Eller tycker du att det är stökigt, tråkigt och tidsödande att springa runt i affärer vid den här tiden på året? Svaret på båda de här frågorna kan vara ett presentkort på eböcker!
Några av de större ebokhandlarna tillhandahåller presentkort för eböcker i olika former. Oftast kan du välja om du vill att presentkortet ska skickas direkt till mottagaren via ebrev eller till dig för utskrift eller vidarebefordran genom dig.

Läs mer om hur det går till att köpa presentkort på eböcker hos Bokon, Load2Read och Bokii genom att följa respektive länk. Läs hos respektive försäljare om hur det går till hos just dem.

Bokus, som ju är en riktigt stor ehandelsplats för böcker talar om att deras presentkort inte gäller för nedladdningsbara produkter, såsom eböcker och ljudböcker. Synd, men det är ju bra att de påtalar det i alla fall.

En del andra ebokhandlare tillhandahåller presentkort, men har inte skrivit ut tydligt om presentkortet även gäller som betalningsmedel för eböcker. Adlibris och CDON är inte så tydliga.

Det finns även möjlighet att köpa presentkort via de utländska ebokhandlarna, såsom Amazon och Kobo. Även genom Apples iBooks kan man ge bort böcker. Cnet skrev läsvärt om det redan förra julen.

J K Rowling har sin egen ebokhandel, Pottermore, för Harry Potter-böckerna. Där kan man givetvis köpa böckerna som present och få dem skickade till en utvald mottagare på den dag som du själv väljer. Eböckerna finns på ett flertal olika språk, däribland svenska. Gå in på informationssidan om respektive bok och välj språk i listan innan du stoppar boken i varukorgen.

Det går med andra ord utmärkt att ge bort eböcker. Jag skulle till och med vilja påstå att man löser eventuella julklappsbekymmer väldigt lätt och behändigt på det här viset.


fredag 19 december 2014

Bokpynt

Så här i pysseltider tipsar Bookriot om finfint pynt, som man kan skapa av sina gamla pappersböcker. Sådana idéer tar man tacksamt emot, särskilt om man vill sätta en boklig prägel på julpyntet och på paketinslagningen.


Bild via older & wisor.

Bookriot har samlat ihop bilder och länkar, så att man kan ta del av instruktioner för de olika pynten. En del av dem finns även att köpa på Etsy, som är ett drömställe på nätet för den som vill skaffa sig personliga och fina handgjorda saker. Gå in på Bookriots sida, låt dig inspireras och följ länkarna för mer information.

Känner du inte för att pyssla just nu, före jul, så kan det vara en idé att spara projektet till mellandagarna. Jag har skrivit ett inlägg om detta, inklusive argument för varför mellandagsjulpyssel kan vara att föredra.

Har du tröttnat på barrande granar inomhus? Söker du ett alternativ till den sedvanliga julgranen? Bookriot har julgransidéer i sitt inlägg. Jag har också funnit inspirationskällor för den bokliga granen.


onsdag 17 december 2014

Bokmässa i Malmö!

Nu på lördag, den 20/12, är det premiär för en ny bokmässa i Malmö. Så spännande!
Platsen för evenemanget är Nya Tröls Bar & Restaurang, som du finner på adressen Karlskronaplan 1. Programmet, som ännu är preliminärt, ser ut så här:


13:00 Julbokmässan öppnar

15:00 Intervju med Gabriella Håkansson

15:45 Intervju med Mikael Fant

16:30 Kerstin von Seth läser ur sin roman Urliv

16:45 Vonna Y. Svantesson läser ur Bukar och fenor

17:15 Ariel Held läser ur sin erotiska roman Säg inte det här till någon

18:00 Julbokmässan stänger


Mer information finns på evenemangets sida på Facebook, där du också kan se vilka förlag och författare som medverkar.


tisdag 16 december 2014

Nästa bok ...

... som jag har "på vent" i min virtuella ebokhög, är Mrs Sinclairs resväska. Den står på tur så fort jag läst klart den jag just nu håller på med. Louise Walters heter författaren och Lena Kamhed har översatt till svenska.
Så här beskriver förlaget boken:

"Roberta är mellan trettio och fyrtio, bor i Oxford och älskar böcker. Hon arbetar i en underbar liten bokhandel där man säljer både nytt och gammalt. Men Roberta har få vänner, ett ganska likgiltigt förhållande med en gift man som hon bara träffar varannan torsdag och hennes älskade pappa är döende. Den 109-åriga och allt mer förvirrade farmodern Dorothy bor på ett hem. Med andra ord lever Roberta ett ensamt liv där arbetet och arbetskamraterna betyder allt. 
I en bok som tillhört farmodern upptäcker Roberta ett brev från hennes avlidne make, en polsk pilot som Dorothy träffade under andra världskriget. Men det är något konstigt med brevet, det har en sorgsen och förebrående ton och är skrivet efter hans förmodade död. Det står att han inte kan acceptera det hon gör, att de inte har någon framtid tillsammans och att de inte kan gifta sig som han drömt om. Dorothys bakgrund tycks dölja en hemlighet och för Roberta känns det viktigt att få veta mer innan farmodern dör.
Samtidigt blir Robertas eget liv allt mer ensamt. Hon trasslar till det för sig i bokhandeln, så illa att hon känner sig tvingad att sluta. Och hon bryter med sin torsdagsälskare. Kanske har hon mer gemensamt med sin farmor än vad hon först kunnat tro.
Mrs Sinclairs resväska är en varm och hjärtskärande berättelse om familjehemligheter och längtan efter kärleken."

Jag tycker att detta blir en bra bok att läsa över jul och nyår. Sedan ska vi prata om den i bokcirkelchatten i januari. Då är förstås fler läsare hjärtligt välkomna att vara med.

*
Vill du veta vad andra bokbloggare har "på vent"? Besök Beathes bokhylle och se vad hon ser fram emot att läsa. Följ sedan länkarna till andra bloggares boktips. Hoppas du får en trevlig tisdagskväll! :-)PS Så här i efterhand upptäckte jag att detta minsann är mitt 500:e inlägg på bloggen. Jösses, så fort det gick att skriva så många. :-) DS

söndag 14 december 2014

Stadig Alice

Lisa Genova har skrivit Still Alice, som på svenska heter Fortfarande Alice, på norska Alltid Alice och på danska Stadig Alice. Det är en otroligt bra bok. Den har tyvärr bara givits ut som pappersbok på svenska och dessutom är den slut på förlaget. På engelska och danska finns den i flera olika format och på norska som pappersbok. Klicka på respektive länk för mer information: ebok på danska, ebok på engelska, pappersbok på danska, pappersbok på engelska, pappersbok på norskaljudbok på danska. Det är mycket, mycket tråkigt att den är slut på förlaget i Sverige och att den inte finns som ebok på svenska, för den är både viktig och väldigt bra. Jag har lyssnat till den på danska och det är Alis Friis Caspersen, som översatt till detta språk. Birgitte Bruun har gjort en utmärkt inläsning.


Omslaget till eboken på danska.

Alice Howland är professor på Harvard University. Hon är mycket framgångsrik i sitt arbete som forskare och sakkunnig inom sitt område samt lyckligt gift och har tre vuxna barn. Hösten då hon fyller femtio lägger hon dock märke till en ökad svårighet att minnas saker. Inledningsvis tror hon att detta beror på stress. Men när hon en dag är ute på sin vanliga löprunda blir hon plötsligt förvirrad och känner inte igen sig. Ytterligare händelser leder till att hon söker läkare. Ganska snart konstaterar sjukvården att Alice har presenil Alzheimers sjukdom, en variant av Alzheimers som drabbar yngre människor, ibland så tidigt som vid fyrtio års ålder.

Som läsare får man följa Alice under den tid då hon först själv ska acceptera sin sjukdom, sedan berätta om den för make och barn samt därefter under den tid då hon blir alltmer sjuk. Det är hela tiden Alice perspektiv vi får ta del av. Lisa Genova har skrivit mycket bra och trovärdigt. Det är en sorglig berättelse, eftersom sjukdomen är obotlig, och Alice bara blir sämre. Men den innehåller också mycket kärleksfulla händelser. Det finns så väldigt många bra och mycket gripande avsnitt i boken. Jag fällde ömsom tårar och ömsom log då jag läste den.

Boken är filmatiserad, men har inte kommit till Sverige än. Premiären är beräknad till mars 2015. Eftersom jag lyssnat, har jag ingen möjlighet att skriva ner en bra smakebit ur boken. I stället bjuder jag på detta klipp ur filmen, där Alices ena dotter ställer en fråga till sin mor.Jag kan varmt rekommendera denna bok. Den ger en mycket bra insikt i den svåra sjukdomen Alzheimers. Lisa Genova har verkligen lyckats väl med att ge en bild av den sjukes upplevelser. Läs den!

*

Vill du ha fler intressanta boktips och ta del av spännande smakebitar ur olika böcker? Besök Mari och hennes bokblogg Flukten fra virkeligheten. Där finner du Maris smakebit och länkar till många andra.PS Vill du läsa ännu mer om hur Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar drabbar människor, kan jag varmt rekommendera Sjukhuskatten Oscar. DS

lördag 13 december 2014

Pyntat var det här!

Jag har pyntat med riktigt fina och bokrelaterade papperskonstverk idag. Det är origami, som den kreative författaren Ajohan Lahti skapat. Kolla här så fint!Mitt köksfönster med tre stycken vackra diamanter i grönt med guld, guld med vitt och rött med guld.Jag är verkligen ingen mästerfotograf, men här ser man diamanterna lite tydligare. Visst är det läckra färger!?Så här ser det ut på nära håll. Ajohan har massor av fina diamanter och andra vackra saker i sin butik på Etsy. Bor man i Malmö med omnejd, kan man se och köpa sånt här fint pynt på St Gertruds julmarknad i morgon.Här är en superfin stjärna (inte den stora då alltså) och ytterligare ett par diamanter i mitt vardagsrum.Så här ser de ut på nära håll. Diamanten, som är närmast i bild, har Ajohan vikt av sin egen bok. Titta så fin stjärnan är! Både stjärnan och den bortre diamanten är vikta av väldigt vackert japanskt origamipapper.

Läs mer om Ajohan Lahti och hans kreativa skapande i den exklusiva intervjun jag gjorde med honom för ett tag sedan. Funderar du på hur det funkar med Etsy, så kan jag berätta att det är både enkelt och tryggt att shoppa där. Där finns massor av hantverk från hela världen att beundra och köpa, om man så vill. Leveransen från Ajohans butik kom mycket snabbt, så än är det inte för sent att shoppa innan jul.


Jag blev så full i skratt ...

... över Hans-Olov Öbergs uttalande! Vem är denne Hans-Olov, undrar du kanske nu, och vad har han sagt?
Hans-Olov är författare och dessutom förlagschef på Lavender Lit och Kalla Kulor Förlag. På Lavender Lit's blogg kan man läsa detta supercoola uttalande i en intervju med Hans-Olov, där han bland annat svarar på frågan: Läsplatta eller pappersbok?

"Läsplatta för den livsnödvändiga snabbkonsumtionslitteraturen och manusen, samt när jag behöver handla böcker naken. Mitt i natten. Från USA. Pappersbok för de texter som verkligen betyder någonting. För köpt litteratur blir det ungefär 50/50."

Läs hela intervjun här. Det var genom författaren Sofia Fritzson, som jag upptäckte detta roliga och så sanna uttalande. För visst är det så att man tack vare eböckerna kan tillfredsställa sitt läsbehov under nästan vilka omständigheter som helst. :-)


fredag 12 december 2014

Shegerja

Som en bonus så här på Novelldagens "annandag", tänker jag presentera ännu en novell. Alldeles nyutkommen är nämligen Andrea Grave-Müllers berättelse Shegerja. Den är tidigare publicerad i novellsamlingen Runristaren.


Omslag: cinna form & produktion.

Fernand är anställd av professor Kavarin. Den sistnämnde är djupt engagerad i forskning om den försvunna sagostaden Sgeria. Den förmodas ha försvunnit på havets botten. Över tjugo år av sökande har Kavarin lagt ner på denna förmodade myt. Nu har spåren dock lett fram till Sealinbukten och närmare bestämt kungariket Regos. Professorn har tagit sin unge assistent med sig för att fördjupa sig i de fynd som gjorts på platsen.

Fynden ser mycket lovande ut. Professorn bestämmer sig för att hyra en båt och låta dykarna kontrollera havsbottnen längre ut. Men redan då stöter han på problem. Dykarna är väldigt tveksamma till att dyka på den plats som professorn anger. Dessutom får Fernand kontakt med en ung kvinna, som försöker varna för ytterligare sökande efter den gamla försvunna staden. Inget av detta kan hindra professorn, som tycker sig känna att han är mycket nära sitt mål.

Man beger sig ut på havet. Dykarna tar sig ner i djupet. Professorn, Fernand och ett par andra män väntar på en liten ö i närheten. Efter en orolig stund ser de så småningom dykarna komma upp till ytan igen. Med sig har de ytterst fina fynd. Från ön kan man se hur de tre dykarna, en efter en tar sig upp i båten. Men när den tredje ska upp ur vattnet händer något alldeles oväntat och mycket skräckinjagande. Dykaren dras ner i vattnet och försvinner. Han syns inte till mera. De övriga dykarna och besättningsmännen på båten blir fyllda av skräck och oro.

Mycket snabbt tar man sig tillbaka till Sealin. Nu vill nästan ingen i lokalbefolkningen befatta sig med Kavarins sökande. Professorn bestämmer då att han och Fernand ska genomföra ytterligare dykning på egen hand. Frågan är om detta var ett så klokt beslut egentligen.

Andrea skriver väldigt bra och bygger skickligt upp spänningen med små och lågmälda medel. Jag blev engagerad av berättelsens mytologiska grund och skulle gärna velat veta mer om såväl Regos som Sealin och folket där. För att inte tala om sagoriket Sgeria. Vad är det egentligen som ligger bakom befolkningens rädsla för Sgeria (eller Shegerja, som de säger)? Beskrivningen av när professorn och Fernand har på sig gamla dykardräkter, av den modell som syns på omslaget, är väldigt bra gjord. Det är så att man riktigt kan förstå känslan av att "vara inspärrad" i de otympliga dräkterna. Detta är en mycket spännande och välskriven novell, som jag verkligen tycker att du ska läsa.PS Jag är helt säker på att Leo, min expertkommentator på Novelldagen, hade blivit stormförtjust i omslaget till denna novell. Själv tycker jag att det är ett väldigt lockande och lite småkusligt omslag, som passar perfekt till berättelsen. DS

torsdag 11 december 2014

Novelldagen - en resumé.

Igår var det Novelldagen här på bloggen. Massor med noveller i olika genrer presenterades. Min expertkommentator, Leo, tyckte till om varje novells omslag i bästa Nobelfest-anda. Jag menar, alla damers klänningar "betygsätts" ju på Nobelfesten. Alltså kommenterar vi "novellklädslar" när det är Novelldagen. ;-)
Om du missade Novelldagen, kommer här en "resumé".
Dessutom lite exklusivt "bakom scenerna"-materiel, i form av klänningsval. ;-)
onsdag 10 december 2014

Att dö väl

Sist, men inte minst, ska ni få veta mer om en väldigt speciell berättelse. Detta är en novell med ett mycket annorlunda upphov. När jag läste vilket, blev jag förstås nyfiken. Oskar Källner, min favorit sedan tidigare, har skrivit novellen Att dö väl tillsammans med Eva Holmquist.


Outfit:
Andreas Raninger och Oskar Källner

Bokskorpionen tycker ...

På Steampunkfestivalen i somras fick deltagarna den något morbida uppmaningen att komma på fantasifulla sätt att bli dödad på. De två allra mest fantasifulla bidragen skulle få äran att komma med i en science fiction-novell, skriven av Eva och Oskar. Det visade sig att Hanna och Alina vann. I berättelsen är de en ung djurtämjare respektive en mycket framgångsrik exobiolog. De kallas in av kolonialmaktens ledare för att hitta ett sätt att stoppa grendlarna. Dessa är fruktansvärda och ostoppbara krigsmaskiner, som hotar att förgöra hela mänskligheten. Kommer Hanna och Alina att lyckas? Eller? Det var förstås det där med att dö också ... hur fantasifulla sätt har de kommit på? Och vem är det egentligen som dör? Att dö väl är en mycket välskriven och spännande novell, som jag gärna rekommenderar.

Leos kommentar ...

Jag blir riktigt lyrisk då jag ser denna outfit. Här har vi en skrämmande välgjord design, som definitivt kommer att dra uppmärksamheten till sig under Novelldagsfestligheterna. Både färg och monster mönster är väl avvägda. Andreas och Oskar har tillsammans verkligen lyckats mycket bra, då de skapat denna fantasifulla outfit.


 

Herr Kadar

Håkan Nesser, en av många läsare omtyckt författare, har skrivit novellen Herr Kadar.


Outfit: Karin Rönmark.

Bokskorpionen tycker ...

En grupp människor befinner sig på semester på en liten ö utanför Tanzanias kust vid juletid. De två berättarna känner förstås varandra, men de övriga är nya för dem. Så är det även med den hemlighetsfulle Herr Kadar. Denne är en tystlåten man, som helst håller sig lite för sig själv. Några dagar in på ö-vistelsen anländer herr Kadars fru. Hon är sin makes raka motsats. Faktiskt så till en milda grad att hon anses som oerhört jobbig och krävande. På julafton händer något dramatiskt, som påverkar alla i den lilla gruppen. Den mystiske Herr Kadar är inblandad. Men är denna händelse verkligen vad den verkar vara? Jag tycker du ska läsa denna välskrivna och spännande novell och ta reda på hur det går. Jag tyckte mycket om den!

Leos kommentar ...

En sån dröm till outfit! Modern, smakfull och mjuka, sköna färger. Jag blir riktigt glad då jag ser detta val av klädsel. Håkans stylist, Karin, har verkligen lyckats med en perfekt harmoni mellan det yttre och det inre! Detta är en dress som lätt lockar till närmare bekantskap i kvällens mingel.


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...