söndag 9 november 2014

Såningsmannen

En annorlunda, sorglig och fascinerande berättelse är Såningsmannen. Det är en kort, men känslosam, redogörelse för en händelse som ligger ganska långt bakåt i tiden, närmare bestämt åren närmast efter 1852. Författarinnan, Violette Ailhaud, har själv upplevt det hon skriver om. Då var hon bara sjutton år gammal. Hon nedtecknade dock inte sina minnen förrän hon var 84 år. Sex år senare, 1925, dog hon och bland hennes kvarlåtenskap fann man ett kuvert, som inte fick öppnas förrän sommaren 1952. I kuvertet låg ett manus, som tillföll den av Violettes kvinnliga ättlingar som var äldst i åldersspannet mellan femton och trettio år. Först 2007 publicerades denna berättelse i Frankrike. Nu har den kommit ut på svenska i översättning av Anna Säflund-Orstadius.


Omslagsbild:
Kopparstick ur Antonio Vallisneri
Istoria delle generazione dell'uomo ...
Venedig 1721

Violette växer upp i en liten by i Provence. I december 1851 tar Louis-Napoléon Bonaparte oinskränkt makt i Frankrike genom en statskupp. Han var visserligen vald till president två år tidigare, men kunde enligt lagarna inte omväljas. Då såg han till att upphäva den regeln. Ingen i Frankrike protesterar nämnvärt. Ingen mer än invånarna i Bourgogne och Provence. De gör revolt, men slås tillbaka. Som ett sätt att kväsa detta uppror tas samtliga män tillfånga. Kvar i Violettes lilla by finns bara kvinnor. De lever helt isolerade utan kontakt med omvärlden under ett par års tid. De vet inte om deras män kommer tillbaka, om de hålls fängslade eller om de avrättats.
"Ingen har kommit upp till byn sedan i februari 1852. I början väntade vi ståndaktigt på kejsardömets, moralens, kyrkans väktare. På förkunnare och allsköns soldater. Vi var bara kvinnor och barn och vi visste att vi skulle bli tvungna att försvara oss mot dessa rovdjur som slår ned på de värnlösa. Framförallt väntade vi på den halva av mänskligheten som hade slitits bort från våra fält, våra hus, våra hjärtan."
Kvinnorna klarar naturligtvis de dagliga sysslorna i hemmen och på gårdarna. Men de kan inte på egen hand se till att byn får fler invånare. Läs den här gripande berättelsen om händelserna i Provence vid denna tid och hur kvinnorna fann en lösning på sitt problem. Jag tyckte väldigt mycket om den. Tyvärr finns den bara som pappersbok önske-ebok.

*

Vill du läsa fler smakebitar ur böcker och få fler boktips? Besök bokbloggen Flukten fra virkeligheten och läs vilken smakebit Mari bjuder på. Följ sedan länkarna till andra bokbloggar. Hoppas att din söndag varit fin! :-)


8 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om, där ser man. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
 2. Tack för smakbiten. Den här står faktiskt på dotterns önskelista...

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant bit historia :)

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten :) Blev lite nyfiken på denna bok.

  SvaraRadera
 5. Vilken intressant historia :) Tack för smakbiten och tips!

  SvaraRadera
 6. Detta låter väldigt intressant. Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...