![]() |
Bild via Sveriges Radio. |
Årets tillställning gick av stapeln i tisdags kväll på Berwaldhallen. Några av författarna är jag redan bekant med och har läst en, flera eller rentav samtliga titlar av. De, som jag inte kände till sedan innan, blev jag väldigt nyfiken på!
Arrangemanget inleddes med en intervju av Linda Olsson. Hon är aktuell med sin senaste bok I skymningen sjunger koltrasten. Jag fick syn på den på bokmässan i Göteborg och blev så nyfiken att jag redan hunnit läsa den. Jag har tidigare läst alla Lindas övriga titlar, så det var riktigt roligt att få se och höra vem som är kvinnan bakom dessa berättelser.
Majgull Axelsson berättade om bakgrunden till sin Jag heter inte Miriam. Den har jag också läst och kan bara stämma in med så många andras åsikt: läs den, om du inte redan gjort det!
Jonas Karlsson är både skådespelare och författare av noveller. Han är en helt ny författare för mig. Hans senaste, långa novell heter God jul. Den blev jag helt klart väldigt nyfiken på - särskilt efter det stycke som Jonas själv läste upp med den äran.
Näst i tur var Ison Glasgow. Han är rappare och har skrivit en bok om sin uppväxt. Då han var sex år gammal flyttade han nämligen från Queens i New York till Stockholm tillsammans med sin mor. Den första tiden var definitivt inte lätt, eftersom de genom olika omständigheter blev hemlösa i sitt nya land. Detta verkar vara en mycket tänkvärd bok - redan titeln manar till eftertanke; När jag inte hade nåt. Jag lade märke till den på mässan och har den i åtanke att läsa.
Till sist fick vi höra Kristina Kappelin berätta om sitt "andra hemland" Italien, där hon bott i trettio år och verkat som journalist. Kristina berättade ett flertal anekdoter ur sin bok, Italiensk dagbok, som handlar om hennes tid i landet. Dessa ledde till att jag säkerligen kommer att läsa den förr eller senare.
![]() |
Bild via Helige Hugos hemsida. |
Mellan varven spelade en helt underbar liten orkester. Den var också en ny, men mycket trevlig bekantskap. Helige Hugos Högt Flygande Gatumusikorkester gjorde bejublad entré. De spelade då och då mellan författarnas framföranden, som var endera i intervjuform eller som självständigt bokprat. Helige Hugos är väldigt duktiga musiker med glimten i ögat, och det var en ren fröjd att få se och höra dem spela.
Dorothea Bromberg själv fungerade som konferencier under hela kvällen och passade mellan varven på att tipsa om spännande titlar. Richard Fords Kan jag vara Frank med dig? är nyligen utkommen. Och jag som inte har hunnit läsa Kanada än! En bok, som uppenbarligen kommer att bli en stor succé, är Himlakroppar. Eleanor Catton har skrivit den och Dorothea var lyrisk då hon berättade. Det är en riktig tegelsten och vad passar då inte bättre än att läsa den som ebok.
På tal om eböcker ... samtliga titlar som jag nämnt här finns i detta förnämliga format. Jag har "hjärtat för eboken" och vill gärna förtydliga vilka titlar som ges ut i detta format, eftersom eböckerna så ofta får stå i skymundan för pappersböckerna. Brombergs ska ha en eloge för sin flit att ge ut eböcker, men informationen att ovanstående titlar även finns som eböcker saknas tyvärr på deras hemsida.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar