torsdag 13 november 2014

Kobo Aura H2O

Jag klarade inte att hålla tassarna borta från Kobo Aura H2O. Eftersom jag fann en person som var intresserad av att adoptera min gamla Kobo Aura HD och en som kunde tänka sig Pocketbook Aqua, så blev det, som av en händelse, läge att skaffa den vattentåliga versionen från Kobo. :-)




H2O påminner väldigt mycket om HD. De har samma storlek och samma användarvänliga menysystem. Det som skiljer, som jag iakttagit, är:
  • vatten- och dammtåligheten (IP67)
  • ny skärmteknik, som ska göra H2O ännu mer klar och tydlig
  • vissa små förändringar i menyerna
  • annorlunda profil samt lätt gummerad baksida
  • endast en knapp för on/off
  • plattans yttre mått skiljer några millimeter på höjden samt på tjockleken


En liten skillnad i plattornas yttre mått.

Skillnad i profil på baksidan.
Gummeringen gör att H2O ser grå ut.

Förutom skärmens teknik, finns det inga stora förändringar vad gäller den inre tekniken. Se själv på The eBook Readers hemsida. En skillnad är dock att H2O ska kunna läsa ePub3. Detta fungerar delvis med det fåtal eböcker i ePub3, som jag i skrivande stund testat på plattan. Med "delvis" menar jag att jag mycket väl kan läsa de böcker jag testat, men jag kan inte utnyttja tekniken fullt ut med de extra fördelar, som finns inbyggda i ePub3.


Förändring i menysystem.

Här styr man belysningen.

Vad tycker jag då om H2O? Jo, den är minst lika bra att läsa från som HD.
  • Vattentåligheten (IP67) funkar fint, men den kommer jag förstås att testa ordentligt under nästa års strandbesök.
  • Skärmtekniken märker jag inte så stor skillnad på. Kanske beror det på att HD'n hade så god teknik och att jag redan är van vid detta. Jag kan dock se att bakgrundsfärgen skiljer sig lite mellan de båda modellerna. HD'n har en svagt vit-grå ton, medan H2O har en ton åt svagt gul-beige. Detta är verkligen inget man tänker på då man läser, men lägger man plattorna bredvid varandra, så ser man skillnaden.
  • Förändringarna i menyerna är till det bättre. (För övrigt rapporterar HD's nya husse att efter den nya uppdateringen som kommit, har även HD dessa nyheter i menyerna.)
  • Den lätt gummerade baksidan gör att man får en bättre känsla då man håller i plattan. Det är mindre risk att den glider ut händerna på en. Detta märks förstås bara om man använder den utan fodral.
  • Den enda knappen för on/off är en riktig förbättring. Med denna sätter man igång plattan. Belysningen styr man sedan via menyn i skärmen. HD hade en separat knapp för att sätta igång belysningen. Sedan kunde man öka eller minska intensiteten via menyn. På H2O sköter man detta i ett enda moment i menyn. Bekvämt!
  • Skillnaden i yttre mått är inget man märker. H2O är något större på höjden och något tunnare än HD.


Biblioteket ser ut som vanligt.

Liten utseendeförändring då man vill markera.

Smart förändring: att kunna gå direkt till
biblioteket längst ner i vänster hörn.

Hur är det då om jag jämför Pocketbook Aqua och Kobo Aura H2O? Båda tål vatten lika bra. 
  • Aqua är lite mindre än H2O - kan vara en fördel på semestern.
  • Personligen tycker jag att menyerna är mer lättanvända och "rena" på H2O.
  • Aqua har inget inbyggt ljus, vilket H2O har.
  • On/off-knappen på Aqua är betydligt trögare att trycka på jämfört med H2O.
  • Du kan koppla din Dropbox till Aqua - det kan du inte med H2O.
  • Du kan låna biblioteks-eböcker direkt i Aqua.
  • Aqua är billigare att köpa än H2O.

Jag skulle kunna rekommendera Pocketbook Aqua lika väl som Kobo Aura H2O. Båda är bra plattor. Det hela handlar om tycke och smak samt inte minst vad du är beredd att betala för en läsplatta. 


PS Bildernas dåliga kvalitet beror på dålig fotograf - inte att plattan är dålig. DS

13 kommentarer:

  1. kul att läsa recensioner av läsplattor, inte så lätt att hitta på svenska. har läst en del om kobo aura h2o, men blir nyfiken på pocketbook aqua som nu är prissänkt till 895 kr. som jag förstår det är skärmkvalitén sämre på pocketbook - kan du säga något hur du upplever den eller skillnaden? finns det möjligheter att göra anteckningar i böckerna i pocketbook och sedan exportera dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. kanske ska tillägga att jag det känns mkt bra att kunna låna böcker direkt på plattan. undrar också om du använder/saknade den inbyggda belysningen?

      Radera
    2. Hej Daniel.
      Så kul att du uppskattar mina recensioner. Jag håller med dig om att recensioner av läsplattor på svenska är svårt att finna. Det var lite av den anledningen jag började skriva om de läsplattor jag provat eller på annat sätt känner till.
      Jag tycker faktiskt att om du funnit en Pocketbook Aqua till det fina priset, så kan du utan problem slå till. Jag gillade Aquan. En liten skillnad i skärmkvalitet finns, men Aqua har absolut ingen dålig skärm. Det är mer om du lägger båda plattorna bredvid varandra och jämför, som du kan konstatera att H2O leder den utvecklingen. Eftersom du dessutom gärna vill låna eböcker direkt i plattan, så är Aqua att föredra. I Kobo Aura H2O måste du gå omvägen via datorn.
      Menyerna skiljer sig åt. Personligen gillar jag Kobos bäst, men detta är enbart en vanesak. Jag känner en äldre kvinna, som har en Pocketbook Basic Touch, och hon hanterar den galant och trivs bra med den. Basic Touch-modellen är i princip identisk med Aqua, förutom vattentåligheten då.
      Aqua har ytterligare några fördelar, som inte H2O har, t ex Dropbox och att man kan skapa ett konto för att skicka eböcker via mail till plattan.
      Man kan anteckna i Aqua, men jag själv har inte provat att exportera dem. Jag ska ta reda på hur det funkar och återkomma.
      Angående belysning, så är det också en vanesak. Har man börjat använda en platta med belysning, så blir man lite "bortskämd" och saknar den om man använder en platta utan belysning. Men detta beror också förstås på i vilket sammanhang man använder sin platta.
      Fråga gärna mer om du kommer på något mer du undrar över.

      Radera
    3. tack för svaret. jag googlade o det verkar som att en kan exportera markeringar iaf, så nu har jag beställt den

      Radera
    4. Så kul att höra! Då önskar jag dig mycket glädje med din nya platta! :-)

      Radera
  2. Innan julen skaffade jag Kobo Aura H20 trots jag redan har Kindle Paperwhite som är väldigt bra läsplatta. Men Kobo har flera funktioner bl.a. lästjänsten Pocket där man kan spara artiklar och läsa dem som ren text utan reklam och onödiga banner.

    Samt att man kan låna e-böcker från biblioteket och läsa dem i plattan. Även att köpa e-böcker från Adlibris och Bokus. Särskilt Bokus har konkurrenskraftiga priser på både engelska och svenska böcker. Jag köpte ytterligare en Kobo Aura H2O som julklapp till min mamma som också vill börja låna e-böcker från närmaste stadsbiblioteket. Vi pratade först om iPad men problemet är då att man måste då ha ett antal appar för att kunna köpa och läsa böcker. Samt belysningen på iPad är ansträngande för ögonen. Läsplattor med e-ink är överlägsna tycker jag och man kan läsa oavsett ljusförhållande vilket är praktiskt samt göra typsnittet i texten större så att det blir en behaglig läsupplevelse. Tack för en trevlig och upplysande blogg! Följer dig sedan 1,5 år. /Hans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Å, tack! Så roligt att få veta vad du tycker och tänker, dels om min blogg och dels om läsplattor. Du har utforskat din Kobo Aura H2O väl - mycket intressant att få ta del av. Roligt att du också föredrar e-ink framför surfplattornas teknik. Jag önskar dig och din mor goda läsupplevelser med era Kobo-plattor! :-)

      Radera
  3. Hej!
    Tack för recensionen. Jag har två frågor:

    1) Stämmer det att den tysk-tyska Duden-ordboken finns installerad på Kobo H2O?

    2) Jag är bosatt i Sverige och vill kunna köpa e-böcker både på svenska och tyska internetbokhandlare. (Jag har inget problem med att sköta köpen via PC:n; behöver alltså inte kunna ladda ner böckerna direkt på läsplattan.) Känner ni till några problem med att köpa e-pub-böcker från internetbokhandlare i två länder och läsa dem på en och samma läsplatta? Det enda problem jag kan tänka mig är att tyska internetbokhandlare ofta inte säljer e-böcker till utlandet, men detta kan jag kringgå genom att ange en bekants postadress som räkningsadress.

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Roligt att du uppskattar recensionen. Jag har svar på dina frågor här.

      1. Det kortfattade svaret är ja. Men din fråga väckte min nyfikenhet på något jag inte utforskat så noga, så jag planerar ett litet inlägg om detta. Håll utkik de kommande dagarna! :-)

      2. Jag har hittills inte stött på problem att köpa eböcker från fristående engelska och danska nätbokhandlare. Det är de två språk jag läser på, förutom svenska. När det gäller de engelska är de krypterade i de flesta fall, men det löser man ju med hjälp av sitt AdobeID och att man har sin platta auktoriserad till sitt Adobe-konto. Det är alltså inga problem att ha eböcker från dessa olika försäljare på samma läsplatta.

      Tyska näthandlare har mycket riktigt sina restriktioner. Frågan är om inte din svenska IP-adress kommer att hindra dina köp, även om du anger en tysk postadress. Jag besökte för skojs skull några handlare och märkte att jag inte skulle kunna köpa eböcker på grund av att deras sida läser av min svenska IP-adress.

      Man kan ju också handla eböcker genom Kobos egen shop och detta gör man med lätthet direkt i plattan då man är uppkopplad till wifi. Kobo har eböcker på tyska. Jag är dock inte insatt i om utbudet kan anses som tillräckligt stort.

      Jag hoppas du fick svar på dina frågor - återkom annars! Och som sagt, ett inlägg om ordböckerna i Kobo Aura H2O kommer. :-)

      Radera
  4. Hej!
    Tack för svar och inlägget om ordböckerna i Kobo Aura H2O. Det uppskattades!
    Såg detta först nu - jag råkade missa att prenumerera på den här tråden. Har du köpt din Kobo Aura H2O i Sverige? Jag undrar därför att jag vill försäkra mig om att jag verkligen får med den tyska ordboken. Men en e-bokläsare som denna kanske alltid har samma uppsättning ordböcker, oavsett på vilken marknad man köper den?

    Vänliga hälsningar
    Carl-Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattade inlägget! Jag köpte min Kobo Aura H2O hos nätbutiken Cyberphoto här i Sverige. Man finner olika läsplattor under avdelningen "Mobiltelefoni" och därefter under rubriken "E-bokläsare". Men enklast är att bara gå in på deras hemsida och skriva in Kobo Aura H2O i sökfältet. Jag vände mig till dem, eftersom jag har så goda erfarenheter av att handla från dem. Hur det ser ut då man köper en Kobo från utlandet vet jag inte med säkerhet.

      Radera
  5. Hej
    Funkar det att köpa böcker direkt i läsplattan från kobostore? Har en gammal sony som är knuten till kobostore och den säger att det inte är tillgängligt i min region.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenni!
      Ja, det funkar alldeles utmärkt att köpa böcker direkt från Kobo Store direkt i läsplattan Kobo Aura H2O. Se bara till att du har alla dina kontouppgifter uppdaterade och ditt kreditkort öppet för "alla internetköp", så är det inga som helst problem. Det går snabbt, med bara några få klick. Min H2O har nu några år på nacken, men jag köpte en bok alldeles nyligen utan några svårigheter.
      Om du funderar på att skaffa dig en H2O, så ska du veta att det snart kommer en ny version av denna platta. Jag vet dock inte när den släpps på vår marknad, men du kan läsa mer hos Good Ereader.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...