söndag 2 november 2014

Ingenjör Andrées luftfärd

Jag har inte kunnat låta bli att fördjupa mig ytterligare i ämnet Andrées polarexpedition. Det började med att jag läste Bea Uuusmas Augustprisade bok Expeditionen: min kärlekshistoria. Den bokcirkelchattade Milla på Millas hälsoblogg, Boktokig och jag om. (Klicka på länkarna, så kan du läsa vad vi tyckte om Beas bok.)

Sedan lyssnade jag på Beas sommarprat, som Milla tipsat om. I samband med det fann jag att den gamla boken Med Örnen mot polen, som kom ut 1930, finns utgiven som ebok hos Litteraturbanken. Där är den alldeles gratis att ladda ner - vilken lyx! Det var riktigt intressant att läsa Med Örnen mot polen, eftersom jag fick en mer komplett bild av vad som skett och hur man fann expeditionen samt inte minst hur mäktigt det var då de fördes hem till Sverige igen.

Jag twittrade om att jag läst Med Örnen mot polen och fick då ett tips från en annan twittrare, som rekommenderade läsning av Ingenjör Andrées luftfärd. Denna bok, som är skriven av Per Olof Sundman, kom ut första gången 1967. Man kan finna även den på Litteraturbanken, men tyvärr "bara" som så kallad etext. Det betyder att du kan läsa den på Litteraturbankens hemsida, men du kan inte ladda ner den i din dator eller föra över den till en läsplatta. Jag funderade på varför inte Ingenjör Andrées luftfärd finns i ePubformat. Litteraturbanken förklarade att det handlar om rättigheterna till Sundmans bok. För enkelhetens skull skaffade jag faktiskt ett pappersexemplar av titeln via Bokbörsen, där det finns gott om dem. Därför har det "prasslat" rätt rejält om mig då jag läst. ;-)


Omslag: Svenolov Ehrén. Upplaga från 1968.

Per Olof gjorde en omfattande research inför sitt skrivande. Han samlade under åratal mängder med material om expeditionen. Boken grundar sig på detta och är skriven i romanform. Givetvis är en del av berättelsen ren fiktion, till exempel dialogerna mellan expeditionsmedlemmarna, men Sundman har lyckats skapa en mycket bra och realistisk version av hur allting kunde ha utspelat sig. Berättarjaget är Knut Frænkel, vilket inte är uppenbart alldeles i början av berättelsen. Men ganska snart får läsaren klart för sig att det är så. Jag tycker detta är extra intressant, eftersom jag hittills upplevt det som att Frænkel, som person, inte riktigt varit så tydlig i de andra böckerna jag läst.

Vi får följa händelseförloppet från att Frænkel ansöker om att få bli den nya tredje medlemmen i expeditionen, sedan Nils Ekholm valt att hoppa av. Frænkel blir efter samtal med Andrée antagen på hösten 1896 och deltar därefter i förberedelserna inför det andra försöket att lyfta med ballongen Örnen. (Sommaren 1896 inväntade man de rätta vindarna, som aldrig kom, varpå man fick avbryta och uppskjuta allting till påföljande sommar.) Hösten, vintern och våren är en ständig väntan full av förberedelser. Till sist blir det dags att resa till Spetsbergen och Danskön, varifrån expeditionen ska starta.


Dagens smakebit skildrar det ögonblick, då Örnen äntligen ska sväva mot Nordpolen.

Genom Frænkels ögon får man som läsare upplevelsen av att "vara med" på expeditionen. Sundman skildrar oerhört realistiskt livet under ballongfärden (som dessvärre blev kort) och isvandringen. Det är väldigt intressant att läsa. Man märker att Frænkel successivt blir alltmer fundersam till Andrées planering och hur han har förberett expeditionen och dess utrustning. Frænkel själv är den i trion som har allra mest erfarenhet av snö, is, jakt och olika typer av utomhusliv. Det står efterhand klart för honom att Andrée är mer av en skrivbordsmänniska. Utan att brusa upp ställer han frågor, som innehåller viss kritik, till Andrée. Man får som läsare ett intryck av att Andrée faktiskt känt press på sig att genomföra expeditionen i princip till vilket pris som helst. Han har dock tiggt ihop hela 128 000 kronor för att kunna skaffa ballongen och all utrustning. Tanken svindlar när man funderar på vad den summan skulle motsvara i dagens penningvärde. Inte undra på att Andrée känner press!

Detta är en väldigt intressant bok att läsa. På samma gång är det sorglig läsning, eftersom man vet vilket öde de tre herrarna går till mötes. Då Per Olof skrev den här boken var han den förste att väcka kritik mot Andrée. Denne hade ju tidigare ansetts som en riktig hjälte. Inte minst det pampiga återtåget 1930 visade hur man på den tiden såg på de tre återfunna expeditionsmedlemmarna. Jag tycker att detta är en bok mycket väl värd att läsa om man är intresserad av Andrée, Strindberg, Frænkel och deras öde. Jag skulle verkligen önska att den som innehar rättigheterna till boken överväger att ge ut den som ebok*!

1982 gjorde Jan Troell en hyllad film baserad på Sundmans bok och med samma namn som denna. Han gjorde dessutom en uppföljare 1997, En frusen dröm, som har Nils Strindbergs fotografier som utgångspunkt. Båda filmerna finns att se på Youtube: Flight of the Eagle part 1 och Flight of the Eagle part 2 samt En frusen dröm.

Denna kortare filmsnutt från Youtube är väldigt sevärd. Den är sammansatt av såväl Troells första film som Strindbergs bilder. Men en liten varning bara - det är sorgligt och vissa bilder kan vara obehagliga!






Som en motvikt till Sundmans kritik vill jag avsluta med denna film. Har du intresse och 23 minuter till övers, så kan du med egna ögon se de autentiska bilderna från hjältarnas likfärd 1930. Den beskrivs förstås också i boken från samma år; Med Örnen mot polen.






Efter att ha sett detta förstår man verkligen hur viktig det var för dåtidens människor att ha återfunnit den försvunna Andrée-expeditionen och det är tydligt att man såg på de tre expeditionsmedlemmarna som nationalhjältar.

*

Skulle du vilja läsa fler smakebitar ur andra böcker? Besök Maris blogg Flukten fra virkeligheten och läs vad hon tipsar om. Följ sedan länkarna till intressanta smakebitar och boktips hos andra bokbloggare.




*Varje gång jag "tvingas" läsa en pappersbok önske-ebok saknar jag verkligen möjligheten att göra markeringar och anteckningar bara genom att använda fingret - särskilt då jag läser en så intressant bok som denna. Dessutom saknar jag läsplattans möjligheter att anpassa textstorlek och marginaler samt inte minst ljuset från plattan.

29 kommentarer:

  1. Härligt att snöa in på något så där :) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det uppkom helt spontant, intresset. Den ena boken ledde till den andra. :-)

      Radera
  2. Intressant och gripande - Bea Uuusmas bok måste naturligtvis läsas någon gång (och kanske även den gamla boken från 30-talet).
    Ha en fin söndag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! :-) Jag tycker du ska satsa på båda. Då får du en komplett bild av vad som hände och hur viktigt det var att finna dessa män efter 33 år.

      Radera
  3. Tack för smakebiten, det är verkligen intressant. Ja läsplattans fördelar med att göra texten större är verkligen super.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att det var intressant. :-)

      Radera
  4. Det låter som intressant läsning. Borde kanske också försöka läsa mer om den här expeditionen :) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  5. Jag har faktiskt den här boken i hyllan, men visste inte så mycket om den. Tack för smakbiten! Och filmtipsen!

    SvaraRadera
  6. Så kult! Temaet er interessant, men jeg ble faktisk mer fascinert av ditt engasjement og din lidenskap for denne delen av historien. Bra innlegg!
    PS Jeg har aldri lest en hel bok som ikke er laget av papir :)

    SvaraRadera
  7. Det finns ju fördelar med e-böcker som jag inte tänkt på. Just att anteckna saker utan att göra åverkan på böckerna är ju intressant... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst är det en smart funktion. Man vänjer snabbt vid att bara använda fingret för att markera och att man kan skriva noteringar utan att behöva tränga ihop sina anteckningar smått, smått i marginalerna. Så när jag läser en pappersbok vill fingret göra samma sak när jag finner något intressant - och det funkar ju inte.

      Radera
  8. Men jisses vilket bra inlägg. Nu är jag ännu mer taggad för vår utflykt:) Ska genast kolla bokbörsen och även läsa Örnen mot...
    Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varmt tack ska du ha! Ja, nu är man riktigt laddad inför besöket i Gränna! :-)

      Radera
  9. Jeg har satt Bea Uuusmas bok på leselisten for en stund siden, og det hørtes ut som den virkelig kunne føre til mer lesning :-) Det er spennende når en blir så engasjert i et fag eller en forfatter. Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack detsamma! Ja, det är spännande när man börjar fördjupa sig mer och mer i något. :-)

      Radera
  10. Intressant fördjupning du har gjort. Jag som inte ens varit på museet fastän jag inte har många mil till Gränna.

    SvaraRadera
  11. Ett spännande ämne. Jag förstår att du tycker det är intressant att läsa mera :)

    SvaraRadera
  12. Har läst Expeditionen, men får ta och skriva upp de två andra :) När jag läser engelska pappersböcker saknar jag framför allt möjligheten att sätta ner fingret på ett ord och få det förklarat. Frustrerande...

    SvaraRadera
  13. Leste for en stund siden om boken til Bea Uusma som er gitt ut på norsk. Er ikke utenkelig at jeg leser den, Kolbein Falkeid ga i 1966 dette diktet: Andrées død

    «Til polarforskeren Salomon August Andrée som døde på Kvitøya (Svalbard) vinteren 1897-98»
    Den siste strekningen gikk du alene:
    de endeløse snøviddene innover i deg selv
    hvor ditt liv
    var drømmelette avtrykk av fuglevinger,
    og angsten
    et harespor halvt utvisket av vinden-

    Hva tenkte du på da du gikk?
    Det vesle aluminiumskruset
    ropte forgjeves på deg
    da du tapte deg inn i det evige polarmørket.

    SvaraRadera
  14. For et flott og inspirerende innlegg:-) Kjekt å fordype seg i et tema enkelte ganger. Tusen takk for smakbit og boktips :-)

    SvaraRadera
  15. Intressant inlägg och smakbit! Ha en fin söndagskväll. :)

    SvaraRadera
  16. Nu har min bok kommit :) Ska läsa så mycket som möjligt innan lördag:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vad kul! Hoppas du hinner med, om inte allt, så det mesta. Ska bli superkul att ses på lördag! :-)

      Radera
  17. det är långe sedan jag läste Sundmans bok, men jag minns fortfarande hur bra jag tyckte att den var, har också varit i Gränna på museet

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...