fredag 7 november 2014

Bogforum 2014

Idag inleddes den tre dagar långa bokmässan Bogforum i Ørestad, som ligger strax utanför Köpenhamn.Självklart reste jag dit och hade stora förhoppningar om att göra fina ebokfynd. Förra årets Bogforum var ju mycket spännande och givande vad beträffar eböcker. Dessvärre infriades inte dessa förhoppningar. Saxo - den stora nätbokhandeln - lyste med sin frånvaro, och därmed också alla fina "tilbud" för en eboknörd.

Men skam den som ger sig! Jag vandrade omkring för att se om det fanns några fina erbjudanden eller annat spännande för den digitala boknörden. Detta var vad jag fann.Leefia är ett nytt företag på marknaden för abonnemang av eböcker. Tyvärr kan man inte få information på deras hemsida med mindre än att man skapar ett konto.Liveboox, som "hyr ut" eböcker i trettiodagarsperioder, var på plats precis som förra året. De säljer även titlarna, som de har i sitt "hyrstall".Mofibos monter var julinspirerad. Mofibo deltog även i förra årets mässa. De är ett företag som erbjuder abonnemang.Här har vi något spännande! Danska låntagare kan, om deras bibliotek erbjuder tjänsten, låna sms-noveller. Det är förlaget SMSpress som ger ut dessa. De kallar sitt koncept för "levende litteratur i lommeformat". Så här beskriver de sitt format:

"SMS-litteratur er en fascinerende genre og fortælleform, da det kompakte format, tidsfaktoren og afsenderen tit spiller en afgørende rolle i fortællingen. Historien folder sig lige så stille ud - besked for besked. Ofte strækker fortællingerne sig over en uge og forventningens glæde kan blive så stor, at man næsten mærker et sug i maven, når den næste besked kommer. Man modtager typisk en SMS-novelle som SMS’er, sendt til ens mobil fra hovedpersonerne i historien. Som regel 1-5 beskeder om dagen over en række dage. Nogen gange kan bliver man en del af historien og skal svare tilbage, andre gange er man en flue på væggen. Alt afhængig af hvad forfatteren har tænkt der skal ske. Der er altså ikke tale om almindelige bøger der er ”klippet op” i SMS’er. Meget af SMS-litteraturen leger på den måde med virkelighedsbegrebet og mobilens muligheder, hvilket gør fortællingerne meget livagtige."


BiB fanns på plats med sitt digitala skolbibliotek. De hade en mindre modell av "digital bokhylla" med QR-koder på en liten vägg i sin monter.Genom att scanna QR-koden får man, efter inloggning, tillgång till den aktuella eboken. För att kunna logga in krävs förstås att man abonnerar på konceptet, vilket är riktat till skolor. Inget för privatpersoner med andra ord.Bogbidder fanns på plats på mässan. De erbjuder möjligheten att få provläsa det första kapitlet i olika böcker. Tre titlar presenteras varje fredag. Man anmäler sig med sin ebrevadress, till vilken de tre "förstakapiteln" sänds. Detta är ett sätt att få inspiration och boktips.För övrigt fann jag ett "tilbud" för eboknördar. Om man köper pappersboken Irène, så får man eboken av samma titel gratis. Jag undrar återigen (precis som på den svenska bokmässan) varför jag "måste" köpa en pappersbok för att ta del av erbjudandet. Dessutom frågar jag mig vem som är intresserad av att äga samma titel i två olika format. Visst, i några undantagsfall äger jag flera format av samma titel. Men detta gäller bara några ytterst få, riktigt bra berättelser. Generellt vill jag inte ha både en pappersbok och en ebok av samma titel.

Det var mycket tråkigt att konstatera att Saxo inte deltog på mässan i år. Deras spännande koncept förra året var riktigt, riktigt bra. Läs mitt inlägg från förra hösten och kika på bilderna, så förstår du att jag saknade dem i år.

Årets Bogforum liknar den svenska bokmässan på så sätt att det företrädesvis är två pappersbokmässor. Inte på någon av mässorna fanns något att hämta för en eboknörd. Jag undrar återigen hur förlagen tänker - om eböckerna inte exponeras på en bokmässa, hur ska intresset och försäljningen öka?


2 kommentarer:

  1. Vilka urhäftiga bokhyllebilder från förra året! Vad synd att de inte var där i år. Jag hoppas verkligen på bättre utbud för oss e-boknördar på bokmässorna nästa år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du kan tro att Saxos monter förra året var både cool och superintressant. Jag hängde där väldigt stor del av tiden. Jag hoppas som du, att mässorna kan bli betydligt mer ebokvänliga nästa år.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...