Sidor

söndag 16 november 2014

Besök på Grenna Museum

Andrée-expeditionen och dess öde är det verkligen lätt att bli engagerad av. Efter att ha läst Expeditionen: Min kärlekshistoria, Med Örnen mot polen och Ingenjör Andrées luftfärd kändes det riktigt intressant att besöka utställningen om Andrée på Grenna Museum. På samma gång blev det även en väldigt rolig bloggarträff. Det var nämligen Milla på Millas Hälsoblogg, som också läst om Andrée, Frænkel och Strindberg, som föreslog att vi skulle kunna besöka museet tillsammans. Ett jättetrevligt initiativ! Det var väldigt roligt att få träffa Milla i verkligheten.


Bild via Hotell Victoria.

Jag tog med min sambo på utflykten och vi inledde resan redan på fredagen - annars hade det blivit för ont om tid i Gränna. Vi åkte tåg (såklart!) till Jönköping och bodde på trevliga Hotell Victoria. Det ligger i en byggnad som visade sig ha spännande anor.


Bild via Riksarkivet.

Från början var det en engagerad dam, Ebba Ramsay, som redan tidigare hade startat ett vårdhem för barn med epilepsi och förståndshandikapp, som lät bygga huset år 1882. Detta nya hus användes till konserter, bönemöten och som härbärge för medellösa. Ebba var även bekymrad för den stora alkoholkonsumtionen på den tiden och inrättade ett alkoholfritt värdshus i källarvåningen. Hon namngav huset efter den dåvarande drottning Victoria. Ebba var framsynt och insåg behovet av tillsyn av barn vars båda föräldrar arbetade. Därför öppnade hon landets första förskoleverksamhet redan 1862 och denna fick 1903 flytta in i Victoriahuset. Senare har även Sveriges Radio haft en studio i byggnaden, innan den till sist har blivit ett mycket trivsamt hotell i våra dagar. Vi kan varmt rekommendera detta hotell, som dessutom ligger nära järnvägsstationen.

Lördagens morgon satte vi oss på en buss till Gränna och styrde kosan mot Grenna Museum. Där mötte vi Milla och hennes man. Milla hade bokat en guidning på museet och det var mycket intressant att få ta del av den.

Något som verkligen var fascinerande att se, var den fullskaliga modellen av ballongens gondol. I böckerna finns gondolen beskriven, men att se den i verkligheten ger en riktigt tydlig bild av hur den såg ut. Den innehöll tre "avdelningar". Jag håller med Milla om att det hade varit spännande om man fått kliva in i gondolen för att uppleva känslan av att befinna sig i den "på riktigt".


Här syns de två övre delarna av gondolen.

Överst fanns ett utrymme, som användes för observationer.

Mellandelen av gondolen.

Längst ner fanns en sovplats, där man fick turas om att sova.

Man blir verkligen förundrad över hur de fick plats med all utrustning som de hade med. Tittar man på listorna i böckerna och hör guiden berätta hur många hundratals kilon de sedan släpade på sina kälkar på isen, blir man verkligen konfunderad över hur all denna packning stuvades undan i ballongen. Kälkarna och båten de hade var utformade som sinnrika byggsatser (Kamprad och IKEA var alltså inte först!). Andra saker stuvades undan i specialsydda fickor på insidan av gondolen.


Nils Strindberg var en duktig fotograf och hade
med sig hypermodern kamerautrustning.

Expeditionens kläder. Numera kan man köpa
kopior av dem i museibutiken.

Rolig kommentar från Andrée:
Frænkel har "befunnits fri från förlofningsbaciller".

Riktigt sorgligt är att förlovningsparet,
Anna och Nils, förlorade varandra för evigt. 

Merchandiseprodukt från 1896:
ett sällskapsspel om Andrée-expeditionen.

Jag passade på att fråga vår guide om de 128 000 kronor, som Andrée tiggde ihop till sin expedition. Jag har funderat på vad denna summa skulle motsvara i våra dagar. Det visade sig att en av museets anställda räknat på saken och kommit fram till att det motsvarar 7-8 miljoner kronor.

Efter besöket på museet gick vi till ett väldigt mysigt litet café i femtiotalsstil. Dessvärre har jag inga bilder därifrån, men i Millas inlägg kan man se hur det ser ut. Ett besök hos Polkapojkarna hann vi också med förstås!



På museet investerade jag för övrigt i en pappersbok önske-ebok, nämligen en biografi om Knut Frænkel. Denne medlem av expeditionen har ju inte fått en så framträdande plats skrifterna, så det ska bli roligt att läsa mer om honom.

Andrée-utställningen på Grenna Museum kan verkligen varmt rekommenderas! Vi hade en mycket duktig guide och personalen svarade gärna på allehanda frågor. Staden Gränna är också en mysig plats att besöka. Så här års var det inte så många turister som det annars kan vara.



Jag har berättat mer om själva expeditionen i mina tidigare inlägg. Besök gärna dem om du är nyfiken på vad dessa polarforskare råkade ut för:

1 kommentar:

  1. Ja tack för i går riktigt trevligt:) Vilket bra inlägg du kompletterar mitt inlägg super:)
    Ha det gott

    SvaraRadera