Den mycket kreative författaren och konstnären Ajohan Lahti har tagit pappersbokkonsten till nya höjder. De böcker han redan gett ut i pappersform för några år sedan, använder han nu för att vika origami med.
Origamifigurerna kan man förstås använda som dekoration som de är, men Ajohan använder en del av sina för att skapa användbara och vackra föremål till hemmet. Vad sägs om denna stämninghöjare till taklampa? Hade jag haft tillräcklig takhöjd hade jag slagit till direkt.
Stommen i lampan är Maskros, som kommer från IKEA, och Ajohan har förbättrat den genom att i stället fästa sina egenhändigt origamivikta boksidor på "spröten". Flera alternativ finns - ett av dem är
stjärnorna här ovanför. Har du en Maskros hemma, kan du göra den mer personlig genom Ajohans bokorigami.
Snart är det jul, och då vill man dekorera sitt hem på något trevligt sätt. Själv tycker jag att Ajohans julorigami är det optimala valet - vackert, handgjort och definitivt ingen "dussindekoration". Titta här!
 |
Vackra diamanter för julgranen eller fönstret. |
Visst blir man nyfiken på vad som får en författare att använda
sina egna böcker för att vika origami. Jag har fått äran att göra en exklusiv e-intervju med Ajohan. Det var väldigt roligt att få veta mer om både hans författarskap och den konst han skapar.
*
Du är konstnär och författare. Är du mer det ena eller är du båda lika mycket?
Jag är nog mest författare i dagsläget, jag tänker hela tiden på skrivprojekt och skriver och läser mycket, mycket mer nu än tidigare. Konstnär är jag också, men jag är lite långsammare med att skapa, jag tror mitt inre motstånd har vuxit mer konstnärligt, samtidigt som det minskat skrivmässigt. Jag är helt enkelt inte lika rädd för att göra fel i text längre. För några år sedan trodde jag att allt skulle vara så perfekt som möjligt och att det aldrig skulle ändras. Idag har jag inställningen att allt är möjligt och att jag skulle kunna få för mig att skriva om en redan publicerad bok, att det är tillåtet.
Sen tänker jag i bilder alltid, även när jag skriver, och jag kommer ihåg i bilder också, så även om jag inte kan säga vad som stod på en sida i en bok så minns jag den utifrån hur den såg ut (långt stycke, korta rader, layout, typsnitt osv). Jag har ofta tänkt att jag ska kombinera författarskap o konstnärskap mer, och har gjort serie-bilds-tavlor, typ målade vardagsscener med en finurlig liten text på. En roman med bara bilder är också något jag skulle vilja skriva. Men många gånger har jag också förbannat att jag vill göra båda delarna, en liten del av min hjärna säger att jag hade fått mer gjort om jag bara skrev eller bara målade. Jag tappar lätt fokus ibland när jag skriver - för att jag egentligen vill skapa en bild. Det är inte lätt att hitta rätt uttryckssätt för mina tankar alla gånger.
Berätta om din författarkarriär!
Jag har alltid skrivit. Precis som jag alltid har målat. Jag hade väldigt uppmuntrande lärare redan i första, andra o tredje klass. Vi målade och läste mycket minns jag. Första gången jag blev publicerad var med en dikt i en dagstidning någon gång på högstadiet. Under högstadieåren vann jag också en novelltävling och skrev "skolans bästa novell" något som lärarna valde ut. Egentligen tyckte jag mest det var lite pinsamt på nåt sätt, för lärarna envisades med att läsa ur mina noveller högt för klassen, vilket var extra jobbigt eftersom jag var lite nördig och inte trivdes så bra i klassen. Jag skolkade inte så mycket, men det hände ofta att jag inte gick på lektionerna utan var i bildsalen istället och målade eller skrev. I nionde klass var jag med som elev på en konstutställning, det kändes mycket mer som jag just då. Sen fortsatte jag skicka in dikter och noveller till tidningar och magasin och en kom med ibland (oftast inte) men fortsatte skicka in ändå. Första romanen kom 2003.
Hur hämtar du inspiration till dina böcker och dikter?
Väldigt ofta när jag är ledig. Eller rättare sagt: min hjärna går på högvarv hela tiden och sprutar ut idéer, problemet är att hinna teckna ned en bråkdel av allt jag kommer på. Det kan vara en nyhetsartikel, något jag sett ute på stan, något jag hör när jag går förbi ett par som pratar, vad som helst kan sätta igång min hjärna. När jag läser böcker tänker jag också hela tiden "undrar vad som skulle hända om…." och fantiserar hej vilt om karaktärerna och kan nästan bli besviken att det sedan inte händer för att nån annan skrivit helt annorlunda. Just nu håller jag på att skriva en roman som utgår ifrån en annan roman - men där jag helt ändrat förutsättningarna för huvudkaraktären. Vi får se hur det går.
När kommer din nästa bok ut?
Jag hoppas den kommer komma nästa år, men det beror lite på om jag hinner skriva så mycket - jag studerar heltid på högskola och har inte så mycket skrivenergi kvar till litterärt skrivande när jag suttit och skrivit uppsats hela dagen.
Hur är det med eböcker - finns
dina titlar utgivna i detta trevliga format?
Alla mina böcker finns tyvärr inte som e-böcker. De som finns är Från vit värld, romanen, och diktsamlingarna Ökenvandring och Alla ord överflödiga. En av novellsamlingarna, En grundläggande anatomisk harmoni, kommer att komma som e-bok i vinter.
Du har börjat jobba med origami. När började du med det? Hur kom det sig att du började med det?
Jag började med det i slutet av 2012, så jag har hållit på i två år. Det började med att jag köpte några fina papper och tänkte att jag skulle göra en stjärna. Sen gjorde jag alldeles för många stjärnor.
Vad fick dig att vika origami med boksidor ur dina egna verk? Hur fick du idén?
Jag kom på att jag hade en gammal Ikea-lampa som skulle passa utmärkt för origamin. Och sen insåg jag att jag ju hade recensionsex och egna exemplar av novellsamlingen En grundläggande anatomisk harmoni. Och papper med text på är ju spännande att vika origami av, för det blir som dolda små budskap av de ord som sticker fram. Dessutom kändes det som en väldigt bra idé eftersom novellsamlingen inte sålt så bra, att göra något nytt av den. Om den inte hittade sin publik som bok, kanske den skulle göra det som konstverk. Sen vek jag 160 stjärnor och ångrade mig många gånger, men jag är inte den som ger upp heller så jag bet ihop.
Kan man beställa en lampa eller något annat origamiverk, vikt av en av dina böcker som man väljer själv?
Ja, allt är möjligt! Det är bara att fråga! På etsy kan en skriva till mig, eller via facebook eller twitter.
Vilken är den ultimata origamifiguren, som du hoppas kunna lära dig att vika?
Åh, det finns så många. Jag skulle vilja vika en snygg drake, såna där vaser som kan vändas ut och in, och så måste jag vika en ring till mig själv av en sedel för de kan bli så snygga.
Kan man vika en figur som föreställer en bok? Hade inte det varit coolt - att vika en bok av sidor ur en bok?
Ja, det är faktiskt möjligt! Och rätt lätt! Dock blir den snyggast om en har ett papper som är färgat på ena sidan och vitt på andra sidan, för då kan en få en bok som har ett färgat omslag. Åh, nu vill jag göra en sån också!
Du ställer ut dina konstverk. Har du haft/kommer att ha utställningar med dina bokorigamidekorationer?
Jag visade origami-lamporna i ett växthus på Trädgårdsföreningen i Göteborg i juni 2013, och skulle gärna visa dem och annat igen. Just nu gör jag origami-dekorationer, stjärnor och julgranskulor som jag ska sälja på en julmarknad i Malmö, på St Gertrud den 13-14e december. De kommer också finnas att köpa på julmarknaden i Åryd utanför Växjö den 29e november.
*
Alla ni som bor i trakten av Åryd och Växjö, eller som befinner er där, nu på
lördag den 29:e november har alltså chansen att se och skaffa trevliga origamidekorationer, tillverkade för hand av författaren Ajohan Lahti. Nästa chans blir i
Malmö den 13-14:e december.
Vi andra, som kanske inte har möjlighet att bege oss till Åryd eller Malmö, kan handla lätt och bekvämt genom
Ajohans butik på Etsy. Att handla på Etsy är mycket enkelt och säkert - jag har själv shoppat där flera gånger. Senast skaffade jag mitt användbara
läsplattefodral. Nu grunnar jag såklart på vilka juldekorationer jag ska pynta hemmet med. ;-)
Fotografierna i inlägget är alla tagna av Ajohan Lahti.