måndag 6 oktober 2014

Satsa på eboken!

Här kommer ett något spretigt inlägg bestående av blandad kompott. Först ut är ett förslag att läsa en intressant krönika. Det är Anders Mildner, som skriver hos Computer Sweden. Han vill uppmana till satsning på eboken. Jättebra!


Bild via Critical Margins.

Jag tycker också att förlagen måste se till att satsa ordentligt på digital utgivning nu. Man säger att den svenska marknaden för eböcker är så liten att det inte är lönt. Men jag skulle vilja påpeka att marknaden är lika liten för pappersböcker skrivna på vårt lilla språk. Vem ska egentligen ta första steget? Kunderna eller förlagen? Jag kan inte se annat än att det är förlagen, som måste göra det. Kunderna finns. Intresset för eböcker finns. Men kunder kan stå och skrika sig blåa i huvudet efter eböcker, om förlagen egentligen inte är intresserade av att ha dessa i sin utgivning. Då menar jag inte bara att se till att ge ut eböcker, för det gör flera av förlagen, utan också att marknadsföra dem. Poängtera att de finns. Lyfta fram dem i ljuset. Min erfarenhet från årets svenska bokmässa, är dessvärre att eböcker inte är något man i första hand väljer att visa upp att man har. Hur ska eboken kunna växa och ta marknadsandelar om den inte ens får synas på Sveriges största bokmässa? Jag deltog i Massolits panelsamtal om den utvidgade eboken (som jag för övrigt ser många fördelar med) på bokmässan, och min konklusion är att nu måste förlagen våga satsa - våga och vinn!


Bild via Regeringen.

Jag sätter stor förhoppning på vår nya kulturminister, Alice Bah Kuhnke. Det känns som att hon kan bli en frisk fläkt i kulturella sammanhang, och förhoppningsvis kommer hon att jobba för eboken - inte emot den. Dagens Nyheter sammanfattar den förra kulturministerns insatser i en artikel och redogör också för fyra nötter, som de anser att den tillträdande ministern har att knäcka. Själv skulle jag givetvis vilja tillägga att hon måste jobba för att momsen på eböcker blir densamma som för pappersböcker. Det är en mycket viktig fråga!


Bild via yle.

På torsdag skall årets nobelpristagare i litteratur avslöjas. Jag har noll gissningar och tänker inte spekulera i vem det kan bli. Men det finns de som slår vad - kolla oddsen här. Förra året gjorde jag en egen liten "prisutdelning" i form av Bokskorpionens Folkliga Nobelpris. Du kan läsa de inläggen här, här och här. I vilket fall som helst kommer det att bli spännande att se vem som är årets vinnare - och om denne finns utgiven i ePub-format på svenska. ;-)


3 kommentarer:

 1. Jag håller med om allt, och särskilt om momsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Jag vet att jag har en riktig ebokvän i dig! :-)

   Radera
  2. Skönt att veta att vi åtminstone är två ebokseldsjälar i världen :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...