lördag 25 oktober 2014

Pussel

Novellveckans näst sista dag vill jag tipsa om en riktigt spännande och tänkvärd novell. Det är den välskrivna Pussel, och författaren heter Christian Johansson.


Omslag: okänt.

Michael är en ung man, som har svikit en kvinna. Detta leder till att kvinnan begår självmord. Vid ett senare tillfälle träffar Michael kvinnans far på en bar. Denne erbjuder honom en gåva och Michael får till och med chansen att välja mellan två olika gåvor. Den ena är att han kan välja att gå vidare i sitt liv som om han aldrig träffat den avlidna kvinnan eller hennes far. Den andra gåvan är att han kan bli ekonomiskt oberoende. Pengarna lockar och blir det val Michael gör. Men i stället för kontanter, en check eller något liknande får han se den äldre mannen klottra ner ett antal siffror på en servett. Detta är gåvan, som ska göra Michael rik. När han tar emot den hävdar den äldre mannen dessutom att de båda är kvitt och lämnar en förbryllad Michael bakom sig.

Michael fortsätter sitt liv och träffar en annan kvinna som han bildar familj med. Av en händelse hamnar han vid ett roulettebord i samband med ett kundmöte. Servetten med den mystiska siffrorna ligger i fickan och han väljer några av siffrorna då han satsar. Det blir, till hans häpnad, vinst varje gång. Rusig av denna framgång drabbas han av speldjävulen. Michael kammar hem stora vinster med hjälp av servetten med siffror var han än är och spelar. Tack vare rikedomen kan han och familjen leva ett betydligt mer luxuöst liv. Men allting har ett pris.

Jag tycker att Christian har skrivit en väldigt spännande novell. Jag vet inte riktigt vilken genre det handlar om, men det gör inget. Berättelsen fångade mig och jag kunde inte släppa den förrän jag hade läst klart. Christian skriver mycket bra och det är lätt att bli engagerad av Michael och hans öde. Huvudpersonen hamnar i hårda miljöer och då blir också språket åt det något hårdkokta hållet, dock utan överdrifter. Jag gillade verkligen denna novell och jag kan varmt rekommendera den!

Gillar du spänning, fantasy, steampunk, och skräck? Besök Fantastikportalen!2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...