fredag 24 oktober 2014

Klassiska noveller

Idag, på Novellveckans femte dag, blir det noveller skrivna av gamla välkända författare. Klassiska noveller, med andra ord.


Omslagsdesign: efter koncept
av Filip Rensfelt.

Först ut bland klassikerna har vi Kyrkogårdsdamen, skriven av Guy de Maupassant. Hjalmar Söderberg har översatt den till svenska. Guy de Maupassant räknas av många som "novellens fader" och skrev åtskilliga pärlor under sitt liv på 1800-talets senare hälft. Just denna är hämtad från en samling vid namn Huset Tellier. Den handlar om vad som kan hända då en man träffar en stackars sörjande änka på kyrkogården och inleder en relation med henne. En novell med humoristisk knorr på slutet! Mycket läsvärd!


Omslag: okänt.

Spöket på Canterville är skriven av Oscar Wilde och översatt till svenska av Vera Silverstolpe. Detta är en riktig spökhistoria, i vilken läsaren också får lära känna spöket och hans känslor. På Canterville har det spökat i hundratals år, men det avskräcker inte den amerikanska ministerfamiljen från att köpa egendomen och bosätta sig där. De får mycket riktigt uppleva spöket, men särskilt rädda blir de inte, trots spökets alla konster för att få blodet att isa i deras ådror. Spöket blir förtvivlad av detta. Till sist är det dottern i familjen som träder in som räddaren av hela situationen. Om man bortser från att britterna framställs som vidskepliga och räddhågsna våp som tror på spöken, medan familjen från USA är de som är moderna och fördomsfria, så är detta en läsvärd och spännande novell.


Omslag: okänt.

Igår utlovade jag ett omdöme om Albert Engströms Dödskyssen, eftersom jag läst novellserien med samma namn. Men dessvärre kan jag säga att denna novell är ungefär lika intetsägande som sitt omslag. Avstå från den och läs i stället Sofia Fritzsons Dödskyssen.


Omslagsbild: John Bauer.

Sist men inte minst vill jag nämna Bortbytingen, som Selma Lagerlöf skrivit. Det är en berättelse om hur det kan vara att få sitt lilla barn utbytt mot en trollunge. Bondmoran, som råkar ut för detta, får allehanda råd från omgivningen angående hur hon ska behandla det främmande barnet för att få tillbaka sitt eget. Som tur är följer hon i stället sitt hjärta. Men konsekvensen blir att hon får utstå spott och spe. Hon förlorar nästan sin make på kuppen. Detta är en mycket läsvärd och sedelärande novell.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...