tisdag 7 oktober 2014

Intressant trilogi

De här tre böckerna fick jag syn på då jag besökte Lo Söllgårds Förlags monter på bokmässan.
Under ett trevligt samtal med Lo själv fick jag veta mer om denna trilogi, och det gjorde mig väldigt intresserad av att läsa den. Dessvärre finns de inte som eböcker ännu. Men chansen kanske finns att de så småningom publiceras även i detta format. Jag håller tummarna för det! :-)

Författarinnan Anna Lenah Elgström är en kvinna med en spännande historia. Hon levde och verkade då kampen för kvinnlig rösträtt pågick. Hennes engagemang för kvinnor och freden var stort. Dessutom var hon en av dem som stiftade Rädda Barnen. Böckerna om Elsa är delvis självbiografiska. Tråkigt nog har både författarinnan och hennes böcker fallit i glömska - men nu vill Lo Söllgårds Förlag ändra på det.

Så här presenterar förlaget den första boken i serien:

"Den kloka Elsa är första delen i Anna Lenah Elgströms trilogi om den starka och egensinniga Elsa. Vi får följa Elsas uppväxt, från liten flicka i Malmö till en ung kvinna med konstnärsdrömmar i Stockholms bohemkvarter.
I Den kloka Elsa möter vi Elsas föräldrar, två konstnärssjälar som omfamnat 1800-talets nya idéer och ideal och vänt ryggen åt sin religiösa familjebakgrund. Då familjen hamnar i ekonomiskt trångmål erbjuder disponent Juncker Svenning Holm en plats vid sågverket i Småland. Men Svenning sviker såväl arbetsgivare som familj och Helena Holm lämnas ensam med tre små barn. Juncker träder ännu en gång fram och Helena flyttar ensam med barnen till Kalkhamn, utanför Malmö.
Elsa, ett självrådigt och klokt barn, försöker förhålla sig till allt hon ser, hör och upplever; faderns försvinnande, modern som vänder sig från henne, fattigdomen och det sociala utanförskapet som familjen hamnar i. Här finns inga enkla svar. Inget ont och gott. Bara människor som möter livet inom de ramar som samhället satt upp. Elsa ser bortom dessa. Hon gör motstånd enbart genom att vara sig själv och hon kämpar för att handla med moralisk integritet, istället för osjälvständigt tvingas följa auktoritärt bindande regler och normer.
Anna Lenah Elgströms gestaltning av den lilla flickan Elsa som kämpar för att göra det hon finner rätt och riktigt är levande, medryckande och tankeväckande. Elgström gestaltar sina karaktärer insiktsfullt med djupa psykologiska porträtt. Detta är också en fantastisk historisk skildring av tiden kring sekelskiftet 1900."

*

Vill du veta vad andra bokbloggare har "på vent" i sina hyllor? Besök Beathes bokhylle och titta efter. Där finner du Beathes boktips och länkar till andra bloggar.


2 kommentarer:

  1. Interessant! Jeg liker tøffe damer :) Og sjarmerende omslag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här! Jag hoppas få tillfälle att läsa de här, helst som eböcker förstås. :-)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...